Brandyens fylde passer utmerket til rike, fete, store smaker som

  • Foie gras
  • Stekt rødt kjøtt og fugl, som and, gås, biff, lam og rådyr
  • Ost
  • Melkedesserter, som is og karamellpudding
  • Fyldige eggedesserter, som zabaglione
  • Fuktige, harde kaker, som fruktkake og andre formkaker

Jan Pettersens egne oppskrifter for retter som passer til Sherry.

Uerfilét på baskisk manér

1 uerfilét med skinn.
3/4 fedd hvitløk
1 ts tørket cayennepepper
1 ts sherryeddik
Persille
Olivenolje
salt

1. I en panne freses hvitløken sammen med oppskåret cayennepepper. Bruk ikke for varm panne da hvitløken skal være gyllen, og ikke for mørk. 2. Til slutt tilsettes eddiken. 3. I en annen panne med noen skjeer olivenolje stekes fisken ca. 2 minutter på hver side. 4. Serveres med skyen med hvitløk og klippet persille.

Som tilbehør passer:

Patatas Panaderas

1 kg poteter
100 ml olivenolje
1 løk
1 glass (100 ml) Fino sherry
Salt

1. Potetene deles opp i ca. 1 cm tykke skiver, og legges i en ildfast form sammen med løk skåret i veldig tynne skiver. 2. Olivenolje og sherry helles over og stekes i ca. 45 min i ovnen på 200 grader.

Servér med Fino eller Manzanilla Sherry

Arroz con setas (ris med sopp)

Passer godt sammen med stekt kyllingbryst og en liten Ruccola-salat.
600 g frisk sopp (kantareller, steinsopp, champignon eller gjerne en blanding)
500 g rundkornet ris
1 løk
Kyllingkraft
Olivenolje
200 g Manchego ost ( eller parmesan/pecorini)
150 ml Amontillado eller Oloroso Sherry (tørr)
150 ml hvitvin
Salt
Svart pepper

1. Ha soppen i en stekepanne med litt olje eller smør, og etter noen minutter helles sherryen og hvitvinen over. La alkoholen fordunste over kraftig varme.

2. Finhakk løken. I en kjele med litt olivenolje bløtgjøres løken i ca 10 min.

3. Tilstt risen og rør rundt, og etter 2 minutter tilsettes soppen og kyllingkraft til risen er godt dekket.

4. Over svak varme kokes risen i ca. 20 min. Tilsett mer kraft hvis det behøves. Osten tilsettes mot slutten av koketiden.Tilpass med salt og malt svart pepper.

Servér med tørr Oloroso eller Amontillado Sherry

Iskrem med Pedro Ximenez Sherry

800 g vaniljeis
250 ml Pedro Ximenez, søt sherry
100 g stenfrie rosiner
Friske bringebær
Mynteblader

1. Legg rosinene i en skål, og hell sherryen over – sett i kjøleskap natten over.

2. Før servering siles rosinene, og blandes inn i iskremen.

3. Sausen fra rosinene/sherryen helles over isen, og hver porsjon dekoreres med bringebær og et mynteblad.

Serveres med Pedro Ximenez Sherry

Les mer om sherry på sherry.org