This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Tidenes største gintest – 120 ulike
Tradisjonelle gin og kortreiste einebær. Vi samlet noen eksperter, tok en prat med produsenter og distributører, og gir deg herved den ultimate gintesten.
Hvis du søker på Vinmonopolet kommer det opp at det er 444 ulike gin som selges i Norge. Bare i England eksisterer det i dag 360 destillerier som lager gin, og interessen har eksplodert også her hjemme. En drøy femtedel av ginene lages faktisk i Norge. Vi tok kontakt med det vi kunne finne av produsenter og distributører, og samlet så mye gin vi kunne få fatt på. Denne saken vil også bli lagt ut på vinbrennevin.no, og her skal vi oppdatere den etter hvert som det kommer nye gin inn, eller vi får tips om noen som burde ha vært med. Hvis du savner en bestemt gin kan du sende en epost til redaksjonen@vinbrennevin.no, så vil vi oppdatere etter hvert som vi får smakt oss gjennom
Noen gin-typer:
Old Tom Gin en litt søtere gin, med lenger historie. Cocktailen Tom Collins er laget spesielt for denne
London Dry er den tradisjonelle ginen, med preg av einebær og sitrus. Den desidert vanligste
Navy Strength har minimum 57% alkohol for at den skulle kunne fraktes sammen med kruttet ombord skipene til den britiske marine
Botanical har tonet ned einebærsaromaen til fordel for andre smaker og lukter, en moderne kategori
Fatlagret gin har vært lagret på andre typer fat, og tatt smaker derfra, for eksempel fra konjakk, whisky og vin, eller eik og vanilje
Pink gin er en ny kategori som oppsto i 2018, og var ment som en slags drink, med mye sødme og røde bær
Smaksatt gin er et samlebegrep for gin som er tilsatt ulike smaksrike ingredienser, gjerne frukt, bær og blomster
Sloe gin er en gin med mindre alkohol som er tilsatt slåpebær, som kan minne om kirsebær eller søte plommer
Sjekk våre tester:
Kortreiste einebær – 25 norske favoritter
Følgesvennen – hvordan greier norske tonic seg opp mot konkurrentene
Nordiske gin – også våre naboer kan mikse med einebær
Britiske gin – de fant opp gin, og kan fremdeles sine saker
Japanske gin – annerledeslandet tenker annerledes
Også Spania, Tyskland, Italia, India, Australia og Libanon, med flere, kan lage gin.
Mindre alkohol, men god smak, sjekk disse sloe gin-ene
Smaksatte gin – bedre enn sitt rykte
Fatlagret gin – med smaker av konjakk, vin og whisky
Fakta om gin:
- Ordet gin er en forkortelse for genever, som igjen stammer fra det latinske ordet juniperus, som betr einer.
- I dag er England på fjerde plass når det kommer til mengde gin som blir drukket. Spanjoler, nederlendere og belgiere topper listen. (kilde. Altomgin.no)
- Gin er den mest populære sprittypen i cocktails, og historisk sett har det alltid vært ment å blandes ut
Ekspertene:
Ole Jørgen Borg, gin-entusiast med Instagramkontoen the.gin.junkie. Mitt forhold til gin startet når Bareksten og Harahorn kom på markedet. Jeg hadde lenge et anstrengt forhold til GT, noe som nok skyldes utallige raid av egne og andre foreldres barskap hvor det var mye av ymse kvalitet. Gin er for meg den perfekte cocktail når du setter sammen de rette ingrediensene. Selv så eksperimenterer jeg mye med gin i egenkomponerte cocktails med siruper jeg lager selv. I Norge har interessen for gin eksplodert, det samme har antall destillerier gjort de siste åra. Jeg er redd vi kommer til å se det samme her som vi gjorde når det ble en overetablering i mikrobryggeribransjen, det kommer til å bli noen konkurser, dessverre.
Bareksten botanical er favoritten, gjerne med fevertree sin Indian tonic og zest av sitron.
Lars Madsen, grunnlegger av Oslo Ginfestival. Gin er vel noe av det beste jeg vet og interessen startet hjemmefra godt hjulpet av en engelsk bestemor og klassiske cocktails til jul og familesamlinger. Jeg fullførte jussen men kjedet vettet av meg underveis så jeg visste jeg ville gjøre noe annet – da jeg så ginbølgen ta av ute i Europa men ingen hadde gjort noe her hjemme bestemte jeg meg for å starte Oslo Ginfestival.
Interessen for gin i Norge er fantastisk morsom å oppleve. Vi er et folk som er opptatt av god mat og drikke, lokale og rene råvarer: Samtidig har vi laget brennevin, lovlig og ulovlig, i mange hundre år, så når norske ildsjeler satte i gang med ginproduksjon hadde de alle forutsetninger for å lykkes.
Det er fryktelig mye godt der ute så vanskelig å plukke ut en favoritt men i det siste har det blitt mye forskjellige Navy Strength gins som jeg føler passer ekstra godt i klassiske cocktails som Negroni og White Lady eller en GT
Jakob Kielland, tidligere barsjef på ginbåten MS Nobel
Jeg avskyr en dårlig Gin Tonic med to isbiter i et plastglass, generisk skvip og en skive sitron. Først da jeg fikk servert drinken av noen som kan det, en Hendrick`s med Feever-Tree og agurk, for omtrent 15 år siden begynte interessen.
Nordmenn er glade i å reise og har blitt servert spennende varianter av Gin Tonic på ferier i Europa i en årrekke. Plutselig ble tonic, glass, isbiter og garnityr viktigere, i tillegg til at smaksspekteret ble kraftig utvidet. Det bygger nok også videre på mat og vininteressen som kom i forkant. Folk hadde allerede lært seg noe om hva de likte og ikke likte og den kunnskapen var lett å overføre til drinker.
Harahorn (Det Norske Brenneri) må få en god del av æren for den norske ginoppblomstringen. De viste at det var mulig å levere en god og moderne gin produsert i Norge. At det nå er så mange andre gode produsenter, er fantastisk. Noe av grunnen kan ligge i at det er såpass kostbart å starte produksjon i Norge at det ikke gir mening å gjøre noe halvveis. Jevnt over vil jeg si at jeg til nå ikke har smakt en dårlig Norsk Gin og det er jo tillitsvekkende. Norsk Gin er GODT!
Geranium, Oslo Gin, Nine Sisters, Bathtub og Kvist ligger alle på topp hos meg nå for tiden. I sommer vil jeg si Bathtub eller Lyng med en skive appelsin, Headless Horseman Orange Blossom Tonic, appelsinzest og sitronmelisse eller rosmarin er den ultimate miksen.