30327 Views

Tidenes største gintest: Pink gin

Siste skrik på ginfronten er de såkalte rosa ginene. Også her var det norsk i toppen, og en fikk 6.

April 28, 2023
Tidenes største gintest: Pink gin
Skrevet av:

Mats Schjølberg Ulshagen

Gintesten ble første gang publisert i Vin & Brennevin 02/22, men siden den gang er flere gin testet og lagt til.

Hvis du søker på Vinmonopolet kommer det opp at det er 498 ulike gin som selges i Norge. Bare i England eksisterer det i dag 360 destillerier som lager gin, og interessen har eksplodert også her hjemme. En drøy femtedel av ginene tilgjengelig på Vinmonopolet lages faktisk i Norge.

Våre eksperter har smakt seg gjennom et stort utvalg av gin i ulike kategorier. Denne våren vil vi publisere ukentlige artikler med alle smaksnotatene. Først ut var gin fra Storbritannia. Deretter fulgte japansk gin og denne uken har turen kommet til pink gin.

Hvis du savner en bestemt gin kan du sende en epost til redaksjonen@vinbrennevin.no, så vil vi oppdatere etter hvert som vi får smakt oss gjennom

Les også: Fem freshe gindrinker du kan lage hjemme

Noen gin-typer:

Old Tom Gin en litt søtere gin, med lenger historie. Cocktailen Tom Collins er laget spesielt for denne

London Dry er den tradisjonelle ginen, med preg av einebær og sitrus. Den desidert vanligste

Navy Strength har minimum 57% alkohol for at den skulle kunne fraktes sammen med kruttet ombord skipene til den britiske marine

Botanical har tonet ned einebærsaromaen til fordel for andre smaker og lukter, en moderne kategori

Fatlagret gin har vært lagret på andre typer fat, og tatt smaker derfra, for eksempel fra konjakk, whisky og vin, eller eik og vanilje

Pink gin er en ny kategori som oppsto i 2018, og var ment som en slags drink, med mye sødme og røde bær

Smaksatt gin er et samlebegrep for gin som er tilsatt ulike smaksrike ingredienser, gjerne frukt, bær og blomster

Sloe gin er en gin med mindre alkohol som er tilsatt slåpebær, som kan minne om kirsebær eller søte plommer

Fakta om gin:

  • Ordet gin er en forkortelse for genever, som igjen stammer fra det latinske ordet juniperus, som betr einer.
  • I dag er England på fjerde plass når det kommer til mengde gin som blir drukket. Spanjoler, nederlendere og belgiere topper listen. (kilde. Altomgin.no)
  • Gin er den mest populære sprittypen i cocktails, og historisk sett har det alltid vært ment å blandes ut

 

Pink gin

 

 

Gordon’s Premium Pink Gin
Produsent: Gordon’s Dist.
Land: England
Varenummer: 8064001
Volum: 70 cl
Alk: 37,5 %
Pris:  359,90
Vurdering: Lukter som saus til riskrem, syntetisk som hubba bubbatyggegummi. Den smaker også tyggegummi, med et greitt anslag. Ettersmaken minner imidlertid om om aspartam, det knirker på tenna og du kjenner e-stoffer i massevis
Passer til: Jordbær, bringebær og en hylleblomst-tonic.

 

 

 

 

Elsker Dry Pink Gin
Produsent: OSS Craft Distillery
Land: Norge
Varenummer: 10898801
Volum: 70 cl
Alk: 40 %
Pris:  419,90
Vurdering: Denne lukter litt emment bringebær, og skuffer litt. Smaken er mer «hint av pink», den er ikke veldig søt, men heller ikke veldig noe annet. Den faller litt mellom stoler. Vi elsker ikke denne.
Passer til: Raspberry & rhubarb tonic, eller en tørr tonic, med bringebær.

 

 

 

 

Bivrost Pink Gin
Produsent: Aurora Spirit Distillery
Land: Norge
Varenummer: 113758202
Volum: 50 cl
Alk: 44 %
Pris:  429,90
Vurdering: Den lukter friskt, bringebær og røde bær. Den er fin på nesen. Smaken er tørr og god, med rosepepper, grapefrukt og arktiske bær. Denne var god.
Passer til: En Indian med røde bær, eller rabarbra- og bringebær-tonic.

 

 

Harahorn Pink Gin
Produsent: Det Norske Brenneri
Land: Norge
Varenummer: 12369002
Volum: 50 cl
Alk: 40 %
Pris:  399,90
Vurdering: Fargen er spinnvill, det lukter friskt og godt, og røde bær. Den er søt og god, med fin tørrhet. Smaker ekte norske sommerbær, med rene, friske gode smakstoner. Naturell. Dette er suverent håndverk
Passer til: GT med rabarbra, bringebær og indian tonic, Clover Club og Gimlet.

 

 

Berentsens Herbarium Dry Pink Gin
Produsent: Berentsens Brygghus
Land: Norge
Varenummer: 14171602
Volum: 50 cl
Alk: 38 %
Pris:  389,80
Vurdering: Nyperose på nesa, lukter friskt og godt. Smaker litt treverk midt i, men ellers frisk og god.
Passer til: Pink Grapefruit eller Orange Blossom.

 

 

Brennevinsgrova Strawberry Pink
Produsent: Brennevinsgrova AS
Land: Norge
Varenummer: 11931902
Volum: 50 cl
Alk: 37,6 %
Pris:  432,90
Vurdering: Lukter overraskende nok bringebær, ikke jordbær. Litt overdreven på nesen, men mer subtile på smak. Litt bringebærdrops.
Passer til: Pink Grapefruit, Hylleblomst, Orange Blossom

 

 

Cape Town The Pink Lady Gin
Produsent: Cape Town Gin & Spirits Co.
Land: Sør-Afrika
Varenummer: 12424501
Volum: 70 cl
Alk: 43 %
Pris:  483,00
Vurdering: Naturlig duft av friske roser. Lover mye godt. Litt iransk salat med rosevann på smak, men god.
Passer til: Denne kan du lage sorbet på, frisk GT med sitronskall og tørket rose.

 

 

Attåt Pink Gin
Produsent: Gardsbrenneriet AS
Land: Norge
Varenummer: 10905402
Volum: 50 cl
Alk: 43 %
Pris:  429,90
Vurdering: Litt kunstig sødme, saft og tyggegummi. Smaker sukkerfri jordbærtyggis.
Passer til: Indian og røde bær

 

 

 

Brennevins-Grova Flower Garden

46,2

Norge

Leverer veldig godt på nesa, blomsterhage, ikke kunstig. Klar alkohol-lukt. Her gjør spriten det spriten skal. Floral gin som tilfeldigvis er rosa. Veldig god

Passer med: Tørr tonic, rosa tonic

5

 

Les også: Tidenes største gintest: Britisk gin

Les også: Tidenes største gintest: Japansk gin

 

Ekspertene:

Ole Jørgen Borg, gin-entusiast med Instagramkontoen the.gin.junkie. Mitt forhold til gin startet når Bareksten og Harahorn kom på markedet. Jeg hadde lenge et anstrengt forhold til GT, noe som nok skyldes utallige raid av egne og andre foreldres barskap hvor det var mye av ymse kvalitet. Gin er for meg den perfekte cocktail når du setter sammen de rette ingrediensene. Selv så eksperimenterer jeg mye med gin i egenkomponerte cocktails med siruper jeg lager selv. I Norge har interessen for gin eksplodert, det samme har antall destillerier gjort de siste åra. Jeg er redd vi kommer til å se det samme her som vi gjorde når det ble en overetablering i mikrobryggeribransjen, det kommer til å bli noen konkurser, dessverre.

Bareksten botanical er favoritten, gjerne med fevertree sin Indian tonic og zest av sitron.


Lars Madsen, grunnlegger av Oslo Ginfestival. Gin er vel noe av det beste jeg vet og interessen startet hjemmefra godt hjulpet av en engelsk bestemor og klassiske cocktails til jul og familesamlinger. Jeg fullførte jussen men kjedet vettet av meg underveis så jeg visste jeg ville gjøre noe annet – da jeg så ginbølgen ta av ute i Europa men ingen hadde gjort noe her hjemme bestemte jeg meg for å starte Oslo Ginfestival.

Interessen for gin i Norge er fantastisk morsom å oppleve. Vi er et folk som er opptatt av god mat og drikke, lokale og rene råvarer: Samtidig har vi laget brennevin, lovlig og ulovlig, i mange hundre år, så når norske ildsjeler satte i gang med ginproduksjon hadde de alle forutsetninger for å lykkes.

Det er fryktelig mye godt der ute så vanskelig å plukke ut en favoritt men i det siste har det blitt mye forskjellige Navy Strength gins som jeg føler passer ekstra godt i klassiske cocktails som Negroni og White Lady eller en GT


Jakob Kielland, tidligere barsjef på ginbåten MS Nobel

Jeg avskyr en dårlig Gin Tonic med to isbiter i et plastglass, generisk skvip og en skive sitron. Først da jeg fikk servert drinken av noen som kan det, en Hendrick`s med Feever-Tree og agurk, for omtrent 15 år siden begynte interessen.

Nordmenn er glade i å reise og har blitt servert spennende varianter av Gin Tonic på ferier i Europa i en årrekke. Plutselig ble tonic, glass, isbiter og garnityr viktigere, i tillegg til at smaksspekteret ble kraftig utvidet. Det bygger nok også videre på mat og vininteressen som kom i forkant. Folk hadde allerede lært seg noe om hva de likte og ikke likte og den kunnskapen var lett å overføre til drinker.

Harahorn (Det Norske Brenneri) må få en god del av æren for den norske ginoppblomstringen. De viste at det var mulig å levere en god og moderne gin produsert i Norge. At det nå er så mange andre gode produsenter, er fantastisk. Noe av grunnen kan ligge i at det er såpass kostbart å starte produksjon i Norge at det ikke gir mening å gjøre noe halvveis. Jevnt over vil jeg si at jeg til nå ikke har smakt en dårlig Norsk Gin og det er jo tillitsvekkende. Norsk Gin er GODT!

Geranium, Oslo Gin, Nine Sisters, Bathtub og Kvist ligger alle på topp hos meg nå for tiden. I sommer vil jeg si Bathtub eller Lyng med en skive appelsin, Headless Horseman Orange Blossom Tonic, appelsinzest og sitronmelisse eller rosmarin er den ultimate miksen.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy