1098 Views

Norge på 2. plass i Nordisk

Oktober 10, 2023
Norge på 2. plass i Nordisk
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Foto: Siri Frengen/Videomakeriet

Nikolai Haram Svorte tok en sterk 2. plass i årets nordiske mesterskap for vinkelnere.

Hvert år organiseres Nordisk Vinkelnermesterskap hvor to kandidater fra hvert av de nordiske landene konkurrerer om den gjeve tittelen; Nordens beste Vinkelner.

Kåringen roterer årlig mellom de fem nordiske landene og i år var det Finland som fikk æren av å være vertskap. Den finske sommelierforeningen med Heidi Mäkinen MW i spissen hadde organisert en spennende og utfordrende konkurranse.

Etter en lang og krevende konkurranse på Glo Hotel Art i Helsinki gikk seieren til Danmark med Jonathan Gouveia fra Formel B i Kongens By; København! Norge leverte en sterk 2.plass med Nikolai Haram Svorte, Head Sommelier i Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim og på 3. plass kom våre gode naboer i Sverige med Emma Ziemann fra Restaurant Äng utenfor Göteborg.

Vin&Brennevin har tidligere skrevet en lengre artikkel om Nikolai Haram Svorte som også vant Norgesmesterskapet tidligere i år. 

Konkurransedagen startet som seg hør og bør med en omfattende skriftlig teorioppgave; hvor deltakerne kun fikk 60 minutter til å overbevise dommerne. I tillegg skulle man blindsmake to søte viner; Nittnaus Trockenbeerenauslese Exquisit 2018 fra Burgenland i Østerrike vs. Manincor Le Petit 2019 fra Alto Adige i Italia.

Til denne oppgaven fikk man hele 15 minutter, og til gjengjeld forventet dommerne en fullverdig analyse og beskrivelse av disse to særegne vinene.

Om noen av deltakerne trodde de nå var ferdige tok de grundig feil, for semifinalen fortsatte med en meget relevant oppgave; nemlig å servere to gjester to ulike viner på kun 3min. Én vin med skukork; Stift Klosterneuburg Wiener Gemischter Satz Ried Weisleiten 2021, og én med naturkork; Netzl Anna-Christina Ried Bärnreiser 2017.

I finalen sto scenen klar for kveldens gjester, og finalistene fikk bryne seg på seks ulike oppgaver, alle med tidspress og unders dommernes skarpe blikk:
– Aperitiff: 1 glass PetNat og 1 Extra Dry Martini (med oliven!) til to gjester

– Hvitvin: servere en flaske Wittmann Morstein GG til tre gjester (høres kanskje enkelt ut? Ikke fullt så enkelt når flasken ikke finnes og det eneste man har tilgjengelig er en Wittman Westhofener Riesling Trocken)

– Dekantering: dekantere og servere en flaske Clos de l’Oratoire des Papes mens man blir stilt spørsmål om druer og historien til Châteneuf-de-Pape

– Mat & Vin: anbefale ulike «salte» retter til samme vin, før gjestene selvfølgelig heller ønsker seg en vegetarrett..

– Identifisere fire ulike viner, samt kommentere på kvalitet:
19 Crimes Chardonnay 2018, South Eastern Australia
Perlage Canah Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut NV, Veneto
Sogrape Mateus The Original Rosé NV
J.P. Chenet Cabernet Sauvignon Syrah 2022

– Identifisere fire ulike brennevin:
Jim Beam Rye Whiskey
Monnet Cognac VS
Pernod Absinthe
Sensèa Monovitigno di Chardonnay Grappa

«Dette var Nikolai Haram Svorte sitt andre nordiske mesterskap, og forrige gang kom han på 3.plass. Han har hatt en svært bratt læringskurve de siste par årene, og vi gleder oss til å følge ham videre» sier Liora Levi, President i Norsk Vinkelnerforening.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy