2429 Views

Den norske sidersuksessen fortsetter: Tre VM-gull til norsk sider under mesterskapet i Bergen

Flere norske siderprodusenter kunne sikre seg topplassering under Sider VM i Bergen denne fredagen. Både Alde, Tall Ship Craft Cider fra Fjordfolk Mikrobryggeri og Store Naa Siderkompani sikret seg VM-gull. Til tross for hard konkurranse fra flere kontinenter, imponerte nordmennene stort blant dommerne.

November 14, 2022
Den norske sidersuksessen fortsetter: Tre VM-gull til norsk sider under mesterskapet i Bergen
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Foto: Øystein Haara

Klokken har akkurat passert halv seks fredag ettermiddag, og i Kulturhuset i Bergen befinner det seg en rekke siderprodusenter som kan si seg fornøyde med den pågående Norsk Siderfestival så langt. Sider VM, konkurransen om hvilke produsenter som kan kalle sin sider verdens beste, er akkurat ferdig.

Les også: Fra Sicilia til Ambassaden

Ved hjelp av et uavhengig internasjonalt ekspertpanel, ble hele 241 sidere fra 91 produsenter og 13 nasjonaliteter denne helgen bedømt etter smak, utseende og aroma. Tre av de norske produsentene sikret seg topplasseringer i tre forskjellige kategorier: Tall Ship Craft Cider fra Fjordfolk Mikrobryggeri, Alde og Store Naa Siderkompani. I tillegg har 20 andre norske sidere oppnådd poengsummer som gir dem sertifiseringen «Gullstandard».

 Internasjonalt gjennombrudd for norsk sider

Landbruks- og matminister Sandra Borch (SP) var selv til stede i Bergen for å dele ut de gjeveste prisene. Hun er svært entusiastisk over norske produsenter og deres innsats:

–  At norsk sider i dag drar inn flere seiere i Sider VM er oppsiktsvekkende! Dette bidrar til et internasjonalt gjennombrudd med økt potensiale for inntjening og verdiskaping i mange regioner i Norge. Jeg har stor fremtidstro på norsk landbruk og lokalmatnæringen vår, forteller landbruks- og matminister Sandra Borch (SP) i en pressemelding fra Kulturmeglerne.

En av de norske vinnerne er Alde Issider, produsert på Bleie gård rett utenfor Odda. Her har Bleie-familien dyrket frukt og laget sider i hundrevis av år. Olav Bleie valgte å legge doktorgradsstudiene i kjemi på hyllen i 2017 til fordel for å gjenreise familiegårdens tradisjoner som siderprodusent, og har siden laget noen av de mest solgte siderne på Vinmonopolet.

– Det er også gøy å se at mange unge produsenter har tro på epleproduksjon og siderutvikling i Norge, avslutter Borch.

 

Norske gull-sidere

 

 

Fjordfolk Tall Ship Bristol Fashion Cider
Varenummer: 13330102
Pris: 89,70
Vant i kategori: Tannin Domninant

 

 

 

 

 

 

 

Alde Issider
Varenummer:12395202
Pris: 359,90
Vant i kategori:Ice Ciders

 

 

 

 

 

 

 

Store Naa 57/2 Kårkall
Varenummer:12715101
Pris: 184,90
Vant i kategori: Open Class

 

 

 

 

 

 

 

 

Om HANEN
Hanen er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 525 medlemsbedrifter over hele landet, og er stadig i vekst.
For mer informasjon om HANEN, klikk her.

Om Sider VM (NICA)
Bedømmelsesdagen arrangeres 10. november, etterfulgt av en internasjonal siderkonferanse og siderfestival 11. og 12. november. Konkurransen består av et bredt spekter av siderprodukter som vil bli bedømt.
NICA skal belønne og feire mangfoldet og utvalget av forskjellige stiler av nordisk og annen internasjonal sider. Sider påmeldes konkurransen i forskjellige kategorier og vil blindsmakes av et ekspertpanel av uavhengige dommere og vurderes i henhold til smak, utseende og aroma.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy