8123 Views

Tidenes største gintest: Japansk gin

Japan har i mange år hatt en stolt gintradisjon, med fantastiske flasker og spennende smaksbilder. Men kun én fikk terningkast 6.

April 21, 2023
Tidenes største gintest: Japansk gin
Skrevet av:

Mats Schjølberg Ulshagen

Gintesten ble første gang publisert i Vin & Brennevin 02/22, men siden den gang er flere gin testet og lagt til

Hvis du søker på Vinmonopolet kommer det opp at det er 498 ulike gin som selges i Norge. Bare i England eksisterer det i dag 360 destillerier som lager gin, og interessen har eksplodert også her hjemme. En drøy femtedel av ginene tilgjengelig på Vinmonopolet lages faktisk i Norge.

Våre eksperter har smakt seg gjennom et stort utvalg av gin i ulike kategorier. Denne våren vil vi publisere ukentlige artikler med alle smaksnotatene. Først ut var gin fra Storbritannia. Denne uken har turen kommet til Japan.

Hvis du savner en bestemt gin kan du sende en epost til redaksjonen@vinbrennevin.no, så vil vi oppdatere etter hvert som vi får smakt oss gjennom

Les også: Fem freshe gindrinker du kan lage hjemme

Noen gin-typer:

Old Tom Gin en litt søtere gin, med lenger historie. Cocktailen Tom Collins er laget spesielt for denne

London Dry er den tradisjonelle ginen, med preg av einebær og sitrus. Den desidert vanligste

Navy Strength har minimum 57% alkohol for at den skulle kunne fraktes sammen med kruttet ombord skipene til den britiske marine

Botanical har tonet ned einebærsaromaen til fordel for andre smaker og lukter, en moderne kategori

Fatlagret gin har vært lagret på andre typer fat, og tatt smaker derfra, for eksempel fra konjakk, whisky og vin, eller eik og vanilje

Pink gin er en ny kategori som oppsto i 2018, og var ment som en slags drink, med mye sødme og røde bær

Smaksatt gin er et samlebegrep for gin som er tilsatt ulike smaksrike ingredienser, gjerne frukt, bær og blomster

Sloe gin er en gin med mindre alkohol som er tilsatt slåpebær, som kan minne om kirsebær eller søte plommer

Fakta om gin:

  • Ordet gin er en forkortelse for genever, som igjen stammer fra det latinske ordet juniperus, som betr einer.
  • I dag er England på fjerde plass når det kommer til mengde gin som blir drukket. Spanjoler, nederlendere og belgiere topper listen. (kilde. Altomgin.no)
  • Gin er den mest populære sprittypen i cocktails, og historisk sett har det alltid vært ment å blandes ut

 

Gin fra Japan

 

 

Etsu Handcrafted Gin
Produsent: Asahikawa Distillery
Land: Japan
Varenummer: 10319501
Volum: 70 cl
Alk: 43%
Pris:  629,90
Vurdering: Fin japansk estetikk, mye anis på nesen. En smak av appelsin, bitter, ren og sommerfrisk.
Passer til: En skive fennikel, appelsin, en tørr middelhavstonic, hylleblomst eller ginger ale.

 

 

Nikka Coffey Gin
Produsent: Nikka Whisky Dist.
Land: Japan
Varenummer: 10462401
Volum: 70 cl
Alk: 47%
Pris:  739,90
Vurdering: Japansk sitrus, gir litt pepper på tunga. En god allroundgin med mye sitrus og pepper. Klar, syrlig og ren
Passer til: Sitronzest, rosmarin og rosepepper.

 

 

Ukiyo Blossom Gin
Produsent: Ukiyo
Land: Japan
Varenummer: 14416101
Volum: 70 cl
Alk: 40%
Pris:  649,90
Vurdering: Aroma og smak av blomster og rosevann. Lukter friskt, men gir litt mer alkoholsmak. Det kan nesten bli litt mye av det gode, med blomst på blomst på blomst
Passer til: Flower Power med hylleblomst.

 

 

Ukiyo Yuzu Gin
Produsent: Ukiyo
Land: Japan
Varenummer: 14415201
Volum: 70 cl
Alk: 40%
Pris:  649,90
Vurdering: Lukter sitrus fra yuzu. Mild på smak med lite alkohol, og dessverre litt for lite yuzu. Her kunne man ha håpet på litt mer smak, den er litt tam
Passer til: GT, med sitron og Indian Tonic.

 

 

Komasa Komikan Gin
Produsent: Whiskies Du Monde
Land: Japan
Varenummer: 12379102
Volum: 50 cl
Alk: 40%
Pris:  646,90
Vurdering: Denne har et mandarinpreg, god, søt, fin og kjølig. Smaker mandarin, er delikat, lett å like, mild og med en god ettersmak
Passer til: Orange blossom-tonic, med en mandarinskive, appelsinskive og sitronmelisse.

 

 

Sakurao Hamagou Gin
Produsent: Sakurao Distillery
Land: Japan
Varenummer: 11351301
Volum: 70 cl
Alk: 47%
Pris:  1001,30
Vurdering: Fin, med et friskt alkoholsting, og smak av japansk sitrus. Dette er en veldig ryddig gin, ikke så sterk på einebær, men floral, tørr og elegant. En fin allrounder som kommer på en fin flaske.
Passer til: God med middelhavstonic eller orange blossom, og sitrus.

 

 

Roku Gin
Produsent: Beam Global
Land: Japan
Varenummer: 10889301
Volum: 70 cl
Alk: 43%
Pris:  499,90
Vurdering: Kommer på en fin flaske, med en litt kjip kork. Toner av litt appelsin, kirsebærblomst og sanchopepper. Den smaker japan, med sitrus fra yuzu og pepper. Ingefæret kommer fram med tonic. Dette er et veldig godt kjøp. Roku betyr seks, og det lever den opp til
Passer til: Ingefær, sitrongress, Indian tonic .

 

 

Les også: Tidenes største gintest: Britisk gin

 

Ekspertene:

Ole Jørgen Borg, gin-entusiast med Instagramkontoen the.gin.junkie. Mitt forhold til gin startet når Bareksten og Harahorn kom på markedet. Jeg hadde lenge et anstrengt forhold til GT, noe som nok skyldes utallige raid av egne og andre foreldres barskap hvor det var mye av ymse kvalitet. Gin er for meg den perfekte cocktail når du setter sammen de rette ingrediensene. Selv så eksperimenterer jeg mye med gin i egenkomponerte cocktails med siruper jeg lager selv. I Norge har interessen for gin eksplodert, det samme har antall destillerier gjort de siste åra. Jeg er redd vi kommer til å se det samme her som vi gjorde når det ble en overetablering i mikrobryggeribransjen, det kommer til å bli noen konkurser, dessverre.

Bareksten botanical er favoritten, gjerne med fevertree sin Indian tonic og zest av sitron.


Lars Madsen, grunnlegger av Oslo Ginfestival. Gin er vel noe av det beste jeg vet og interessen startet hjemmefra godt hjulpet av en engelsk bestemor og klassiske cocktails til jul og familesamlinger. Jeg fullførte jussen men kjedet vettet av meg underveis så jeg visste jeg ville gjøre noe annet – da jeg så ginbølgen ta av ute i Europa men ingen hadde gjort noe her hjemme bestemte jeg meg for å starte Oslo Ginfestival.

Interessen for gin i Norge er fantastisk morsom å oppleve. Vi er et folk som er opptatt av god mat og drikke, lokale og rene råvarer: Samtidig har vi laget brennevin, lovlig og ulovlig, i mange hundre år, så når norske ildsjeler satte i gang med ginproduksjon hadde de alle forutsetninger for å lykkes.

Det er fryktelig mye godt der ute så vanskelig å plukke ut en favoritt men i det siste har det blitt mye forskjellige Navy Strength gins som jeg føler passer ekstra godt i klassiske cocktails som Negroni og White Lady eller en GT


Jakob Kielland, tidligere barsjef på ginbåten MS Nobel

Jeg avskyr en dårlig Gin Tonic med to isbiter i et plastglass, generisk skvip og en skive sitron. Først da jeg fikk servert drinken av noen som kan det, en Hendrick`s med Feever-Tree og agurk, for omtrent 15 år siden begynte interessen.

Nordmenn er glade i å reise og har blitt servert spennende varianter av Gin Tonic på ferier i Europa i en årrekke. Plutselig ble tonic, glass, isbiter og garnityr viktigere, i tillegg til at smaksspekteret ble kraftig utvidet. Det bygger nok også videre på mat og vininteressen som kom i forkant. Folk hadde allerede lært seg noe om hva de likte og ikke likte og den kunnskapen var lett å overføre til drinker.

Harahorn (Det Norske Brenneri) må få en god del av æren for den norske ginoppblomstringen. De viste at det var mulig å levere en god og moderne gin produsert i Norge. At det nå er så mange andre gode produsenter, er fantastisk. Noe av grunnen kan ligge i at det er såpass kostbart å starte produksjon i Norge at det ikke gir mening å gjøre noe halvveis. Jevnt over vil jeg si at jeg til nå ikke har smakt en dårlig Norsk Gin og det er jo tillitsvekkende. Norsk Gin er GODT!

Geranium, Oslo Gin, Nine Sisters, Bathtub og Kvist ligger alle på topp hos meg nå for tiden. I sommer vil jeg si Bathtub eller Lyng med en skive appelsin, Headless Horseman Orange Blossom Tonic, appelsinzest og sitronmelisse eller rosmarin er den ultimate miksen.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy