2308 Views

I årets beste juleakevitt brukes det bare norske vekster

Blant 23 juleakevitter, hvor kvaliteten generelt er svært høy, var det én akevitt som imponerte litt ekstra.

Desember 14, 2023
I årets beste juleakevitt brukes det bare norske vekster
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Foto: Ole-Jørgen Borg

– Vårt hovedfokus med alt vi lager ligger på smak og kvalitet, og det å tørre og utfordre «normer». Det sier daglig leder i Oslo Håndverksdestilleri Espen Tollefsen. Oslo Håndverksdestilleris Juleakevitt Julen 2023 gikk av med seieren i årets test av juleakevitter.

Vin & Brennevins brennevinspanel, som består av Kaja Moreite Nørholm Tinderholt, daglig leder av Fyret i Oslo, Ole-Jørgen Borg, Vin & Brennevins egen in-house akevitt-ekspert og Lasse Lukacs, kjøkkensjef og Vin & Brennevins faste ølanmelder, har sammen testet 23 av årets juleakevitter. Det viste seg å være en topptung liste med mange juleakevitter som imponerer med smak, konsentrasjon og kvalitet. Hele ni av juleakevittene fikk 90 poeng eller mer.

Les hele årets test av norske juleakevitter

Den beste av de alle kommer fra et lite destilleri som holder til midt i Oslo.

– Vi setter jo selvfølgelig utrolig pris på, som en relativt ny utfordrer i markedet, og slå alle gamle klassikere i tillegg alle nye tilskudd som har kommet til også, sier Tollefsen, og vi er svært begeistret for at andre også setter pris på «vår måte» å lage juleakevitt på.

Hos Oslo Håndverksdestilleri bruker de bare norske vekster i sine akevitter og de tilsetter aldri farge. Sukker bruker de også så lite av som overhodet mulig uten at det skal gå utover sødmen. Under destillasjonen benytter de kun «hjertet» av destillatet noe de forteller at gir en rundere og mildere karvesmak. – Dette gjør nok at mange finner våre akevitter litt enklere å drikke enn de som er veldig kraftige på karven, sier Tollefsen.

Det lille Oslo-baserte destilleriet startet opp i 2017 og det drives av daglig leder Espen Tollefsen og destillatør Kevin Jo Hansen. De jobber stadig med å utvikle og teste smak for å finne det perfekte og med juleakevitten har de jobbet mye med fat.

Les også: Komplett guide. Det beste ølet til julematen

– Vi forsøkt å bruke fat som passer godt sammen og setter gode preg på akevitten, forteller Tollefsen. – Så den har først modnet 18 måneder på bourbonfat, som gir en god grunnsødme, så 6 måneder på ferske rødvinsfat, noe som gir farge og fruktighet, og i tillegg så har noe av akevitten vært ettermodnet på romfat, noe som gir ytterligere sødme og dybde. Vi har også i tråd med gamle tradisjoner om å bruke litt av høstens bær og frukt i julesnapsen, tilsatt ørlite kirsebær og plomme som gir ytterligere fruktighet og bittelitt rørsukker for å gi ytterligere litt fruktig sødme til akevitten.

Resultatet av arbeidet er en akevitt som går helt til topps i årets juleakevittest og testpanelet kommenterer at den har et velbalansert og godt krydderspill under fatpreget.

– Tanken med juleakevitten er at den skal fungere til det aller meste av ulik julemat, men samtidig kunne fungere helt på egen hånd, sier Tollefsen. – Selv synes jeg den passer perfekt til ribba som er det vi spiser på julaften hjemme hos oss.

 

Juleakevitt Julen 2023
Produsent: Oslo Håndverksdestilleri
Varetype: Akevitt
Varenummer
: 15900002
Alkohol: 41%
Pris
: 399,90
Volum: 50cl
Land: Norge
Region: Oslo
Vurdering: God og sødmefull aroma av røde bær, karveblomst, anis og sherrytoner i aromaen. Minner om blomstereng med ville bær på en varm sommerdag.
Fint krydderspill hvor mye floralt og fruktige toner kommer frem på en velbalansert måte. Noe kirsebær i avslutningen. Fint samspill mellom alkoholvarmen og krydderne. Jovialt fatpreg fra sherry, bourbon og mulig rødvin.
Passer til: Konfekt og sjokoladedesserter
Poeng: 95

 

Les også: Den beste vinen til julematen

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy