I 1973 presenterte Riedel sitt Burgundy Grand Cru, der den dag i dag er en fast utstillingsgjenstand på MoMA i New York. Sommelier-serien var intet mindre enn revolusjonerende for vår oppfattelse av vinglass.

– Det begrenser din opplevelse; du snyter ganske enkelt deg selv, sier Christian Aarø, når vi spør om hvilke konsekvenser det har å velge et uriktig glass. Og her betyr «uriktig» ikke bare at det er et glass av dårlig kvalitet, med tykt glass og for bred åpning. I dag er vinglassprodusentene blitt så detaljorienterte, at det i dag finnes spesifikke glass til en lang rekke druer og områder. Et godt eksempel er østerrikske Riedel, som med sin serie ‘Sommelier’ har lagd en rekke luksusglass, der alle er munnblåste av ett stykke glass.
– Et Riedel Sommelier-glass er ganske enkelt det perfekte glass. Det er glassenes svar på Rolls Royce. Balansen, når du sirkulerer det, og tykkelsen på glasset er fantastisk, sier Christian Aarø. Restaurant AOC serverer all sin vin i Riedel-glass. Restaurant AOC er et godt eksempel på hvordan tingene har utviklet seg. Opprinnelig serverte de alltid rødvinen til hovedretten i de store Cabernet-glassene. – Vi tenkte: ‘Stort glass til stor vin’, men vi
har funnet ut at det ikke nødvendigvis er den beste løsningen. Nå bruker vi det mindre Hermitage-glasset til alt annet enn Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Nebbiolo, fordi dette glasset fremelsker de gode ting i de andre druetypene, sier souschef og sommelier på AOC, Morten Magh. Han tilføyer at han aldri har fått en fantastisk opplevelse av god Pinot Noir i et Cabernetglass.
– Og det er jo synd, hvis du har en stor Bourgogne, som du ikke får det optimale ut av, sier han. De seriøse glassprodusentene går grundig til verks i forskningen på dette området, og denne har vist at utformingen av glasset har ekstrem betydning for vinens endelige uttrykk. Derfor er eksemplet med store glass til stor vin veldig godt: Ofte er det slik at kraftige viner ikke har behov for store glass, som i høy grad forsterker vinens kraftighet. Dette er ikke alltid ønskelig.

Kjøp glass etter druepreferanser

Det kan være dyrt å kjøpe alle typer av de druespesifikke glassene, og derfor anbefaler de to sommelierene at man begynner med å kjøpe glass etter hvilke viner man foretrekker. Foretrekker du Bordeaux og Cabernet Sauvignon, så kjøp Cabernet-glasset og så videre. Glassene i Riedel Sommelier-serien koster opp mot 600 kr pr. stykk, men man kan få dem rimeligere også. Eksempelvis anbefaler begge sommelierene «Spiegelau Authentis»
– veldig gode, druespesifikke glass til hyggeligere priser. Riedel har også en tilsvarende produktlinje i sitt sortiment.