4717 Views

Julens store akevittest

Desember 20, 2017
Julens store akevittest
Skrevet av:

administrator

Julemiddagen er kun noen hektiske uker unna. Like sikkert som at ribbe, pinnekjøtt og lutefisk står på bordet , har redaksjonen smakt seg gjennom årets utvalg av akevitt. Her er vinnerne… 

EUs regelverk fastslår at akevitt være produsert med karve eller dill, selv om andre kryddersorter som anis, fennikel, kardemomme, vanilje, koriander sitronskall og pors også benyttes. Alkoholstyrken skal være minimum 37,5%, mens akevitten må bestå av minst 95% norske poteter for å kunne kalles Norsk Akevitt. La oss heller ikke glemme fatmodning i minst 6 måneder.

Linie Christmas edition

41,5% Klar gyllen farge. Appelsin, balansert sødme, fint preg av anis, kardemomme i nesen. God avrundet ettersmak med god lengde. Aromaer av karve, anis, ogfenikkel i munnen. Testvinner! Skal du bare ha én akevitt, så velg denne!

Gilde Juleaquavit 5 Ekstra modnet

40% Rød gyllen farge. Sitrus og karve i nesen, hint av stjerneanis. Lett sødme, preg av anis, vanilje, kardemomme i munnen. Rund og behagelig lang ettersmak. Kan gjerne brukes som avec.

Hallingskarvet Nasjonalpark-akevitt

40% Lys gyllen farge. Sitrus, litt sødme, vanilje og svakt kardemomme i nesen. Litt skarp i anslaget, men fi n sødme, vanilje, stjerneanis og kardemomme i munnen. Bra lengde. Passer til mye julemat!

Strand Juleaquavit

40% Gyllen rødbrun farge. Sitrus, eikepreg, anis i nesen. Litt oljete i munnen med aromaer av anis, karve, sitrus og en finfruktighet iettersmaken. Artig fl aske! Kan gjerne nytes som avec for den litt avanserte!

Gammel Reserve aquavit

41,5% Gyllen farge. Litt alkohol i nesen med aromaer av karve, kardemomme, anis i nesen. Aromaer av fenikkel, karve og anis. Bra lengde. Kanskje prøve tillutefisken?juleakevitt

Aalborg juleakevitt

47% Hvit farge. Tydelig rå karve i nesen, med sitruspreg. Godt balansert sødme i anslaget, anis, svart pepper, og karve i munnen. Godt balansert til tross for høy alkohol. God lengde. Bra til ribbe.

Kong Christian IV akevitt

40% Lys gyllen farge. Preg av sherryfat, litt vanilje og kardemomme i nesen. Vaniljepreg, anis, karve, og tydelig skarp på tungen. Middels lengde. Tåler en fet julemiddag!

Gilde Juleaquavit

30. Årgang 40% Gyllen i farge. Appelsinskall og fatpreg i nesen, med hint av kardemomme. Fin, rund og bra fylde. Tydelig sødme, karve, anis og sort pepper i ettersmaken. En allround akevitt i julen!

Arvesølvet

40% Lys gyllen farge. Rund og behagelig i nesen, med aromaer av fi ken, rosin, sherry, og svakt anis og kardemomme. Smak av vanilje, anis og kraftig fennikel i ettersmaken. Middels lengde. Passer til ribbe.

Beito Rakefiskakevitt

Norsk akevitt
Norsk akevitt må bestå av minst 95% norske poteterfor å kunne kalles Norsk Akevitt.

40% Lett lys farge. Behagelig i nesen med aromaer av sitrus og svakt preg av anis og vanilje. Fruktig, søt sitrus i munnen. Middels lengde og fylde. Den søtefruktigheten takler rakfiskens stramme smak.

Varm Vinter

40% Lys rødlig gyllen. Lett sitrus, karve, sort pepper i nesen. Krydret, litt søt mandarin og middels lengde. God match med and i appelsinsaus.

Aasgaardstrand jul

40% Lett lys farge. Appelsin, karve, pors og vanilje i nesen. Rund, sødmefull vanilje, pomeransskalli en behagelig ettersmak. Tilpasset til ribbe og surkål.

Gilde ribbeakevitt

42% Lett lys gyllen. Behagelig i nesen med aromaer av karve, sitrus, anis. Fenikkel, karve og anis i munnen, med hint av alkohol. Litt bitterhet iettersmak.

Nordlyset akevitt

40% Lys gyllen gul. Skarp i nesen, fersk, lett anis, vanilje, og en anelse fenikkel. Skarp på tungen, litt søt kardemomme og vanilje. Noe bitterhet i en lett ettersmak. Til fet julemat.

Hellstrøm akevitt

40% Lys gyllen. Appelsinskall i nesen, med anis i bakgrunn. Konsentrert anis i munnen, med noe bitterhet i ettersmaken. Kan være god til skikkelig salt og røkt pinnekjøtt.

Les også: Hvorfor ikke prøve en julecokcktail.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy