Vin+

Som abonnent på Vin og Brennevin får du tilgang til premium innhold, og god innsikt i hva som rører seg mellom sesongene. Abonner i dag og få full tilgang du også!

Jubel med gilde jubel akevitt

Jubel med gilde jubel akevitt

Tør vi slippe jubelen løs snart for at denne pandemien som har preget verden i snart 2 år snart er over? Det skader hvert fall ikke å være godt forberedt, og da passer det godt med Gilde Jubel akevitt, spesialdesignet for fest!

Eiker gårdsysteri

Eiker gårdsysteri

Eiker er et ysteri som ligger ganske sentralt til på Østlandet, en kortreist osteprodusent som lager helt nydelige oster alle osteglade bør bli kjent med. Visste du at Eiker Gårdsysteri ligger kun en times kjøring fra Oslo? Der produseres det «God ost fra Glade Kuer», og kua holder til vegg i vegg med ysteriet, så mer kortreist kan ikke melken bli i alle fall.

ROM

ROM

Rom er perfekt nå på høsten, når kveldene blir kjøligere og man vil ha noe varmende i glasset. Denne drikken regnes som det eldste brennevinet i verden, hvert fall det eldste brennevinet som ble produsert kommersielt. Rom kommer dog i mange forskjellige typer og fra forskjellige land og verdensdeler, da gjelder det å finne sin favorittstil. Og det kan jo være en hyggelig aktivitet nå i høst! Vi ser på brennevinstypen, ulike rom som er tilgjengelig på Vinmonopolet samt sammendraget av en romsmaking redaktøren hadde digitalt med Master Blender Nelson Hernandez fra den venezuelanske romprodusenten Diplomàtico.

Høstragù med pappardelle og øl

Høstragù med pappardelle og øl

Mat følger sesonger, og det gjør også ølets fantastiske verden. Nå som dagene blir kortere og gradestokken kryper nedover, blir ølene mørkere og mer smaksrike.

Det norske brenneri i grimstad – En ledestjerne innen moderne norsk brennevinsproduksjon

Det norske brenneri i grimstad – En ledestjerne innen moderne norsk brennevinsproduksjon

Ole Puntervold het mannen som startet Agder Brenneri i 2005, som brenneriet også het frem til 2011. Det er nå nest største brennevinsprodusent i Norge, under navnet Det Norske Brenneri.

Vi drar til Piemonte

Vi drar til Piemonte

I desember i fjor snørte landene i Europa seg sammen igjen mot en usikker julefeiring, land etter land gikk i lockdown. Dette inkluderte Italia og Piemonte. Problemet er bare at for en vinprodusent så kan man ikke sette alt på vent, det er ikke bare å få permisjon og sitte hjemme. «The show must go on» som en sier. Så, selv om hoteller og restauranter var stengt så inviterte likevel I Vini del Piemonte på en liten rundtur i denne fantastiske regionen, og undertegnede takket ja.

Brunello – perfekt høstvin

Brunello – perfekt høstvin

Undertegnede skulle egentlig vært i Montalcino og smakt de nyeste årgangene Brunello i år, som tidligere år, men dessverre ble det problematisk på grunn av korona. En som var der er min gode italienske venn og kollega Filippo Bartolotta, en utrolig dyktig sommelier, fordrags- og kursholder. Han tilbudte seg å dele inntrykket sitt av 2016 årgangen, det takket jeg ja til. I tillegg ser vi litt på selve vintypen Brunello, samt noen viner som er tilgjengelige på Vinmonopolet.

Tyrkisk vin

Tyrkisk vin

Man tenker kanskje på Efes øl og fargerike drinker når man tenker på Tyrkia som ferieland, men nå har vininteressen virkelig tatt fatt også her, og kanskje blir det dit man reiser på neste vintur.

Millèsimes Alsace

Millèsimes Alsace

Millèsimes Alsace er en årlig smaking av nye årganger i Alsace for oss vinprofesjonelle, i år ble det vanskelig å arrangere så de valgte å kjøre en digital versjon. Vi fikk velge oss 10 vinhus hver av alle de hundre vinhusene som stilte, og man «booket» seg time hos de forskjellige vinhusene for digitale møter over 3 dager hvor man smakte vin sammen med vinmakerne.