Nyheter
Wongraven Morgenstern Riesling er nå den mest solgte vinen i Norge. I juli var dette vinen nordmenn
The origins of Austrian wine, including single vineyards (Rieden), can now be seen at a glance. Following three years of groundwork, the Austrian Wine launched a digital atlas of wine origins at austrianvineyards.com. This is also the world’s first digital wine atlas covering an entire wine-producing country.
I slutten av januar i år hadde undertegnede en interessant smaking med den amerikanske vinprodusenten Tyler Winery og vinmaker og eier Justin Tyler Willetts. Vi snakket om terroir, miljø, branner og selvfølgelig koronasituasjonen, samt smakte vinene som er tilgjengelig i Norge, disse passer selvfølgelig godt inn i grillsesongen.
Vi har valgt å fokusere på de tre store i dette nummeret: Cabernet Sauvignon, Zinfandel og Pinot Noir, men tar med litt forskjellig på slutten da det finnes gode alternativer blant Merlot, Red Blends, Grenache osv. også. Alle er noe så upolitisk korrekt som «kjøttviner», selv om de selvfølgelig også kan pares til andre ting.
Akevittprodusenten Nuet er en spennende og innovativ produsent som fortjener litt oppmerksomhet. De har nemlig lagd en akevitt utviklet spesifikt for å kunne fungere i drinker verden over, ikke bare i norske akevittglass til julematen. Og bemerket - det har de allerede gjort seg. For ikke så lenge siden ble de nemlig den første akevittprodusenten noensinne til å vinne en pris i gin-kategorien i en internasjonal konkurranse med Nuet Dry Aquavit, da de fikk sølv i Nordic Spirits Awards!
I Vin&Brennevin 2/20 skrev vi om Inderøy Brenneri, en tradisjonell men innovativ brennevinsprodusent i Inderøy i Trøndelag. Det viser seg at det ikke bare er brennevinet fra Inderøy som er interessant, selv om vi kommer tilbake til meget spennende brennevinsnyheter i slutten av artikkelen. Gangstad Gårdsysteri har i flere tiår beriket det norske folk med deilige oster, og var i sin tid Norges første autoriserte gårdsysteri på kumelk! Samtidig, ikke langt unna, så har Inderøy Slakteri på sin side lagd kjøttprodukter som kjøttboller, farse og spekepølse i over 80 år. Ikke minst står de bak den kjente Inderøysodden, som til og med har sin egen akevitt.
Vi skrev jo sist at man måtte ha god plass om man skulle skrive om Burgund, og det var ingen overdrivelse. Derfor måtte vi dele temaet i 2 for å få plass til alle de fine vinhusene vi ville ha med i artikkelen, så her kan du fortsette å lese om godbitene fra Burgund! (Enkelte av disse vinhusene ble intervjuet før den store frosten i vår, i tilfelle du lurer på hvorfor den ikke er nevnt.)
Her har vi smakt mange forskjellige rosèviner, i ulike stiler og fra ulike land. Det bugner av ulike rosa viner på Vinmonopolet i disse dager. I tilegg har vi tatt med et knippe rosè Champagne, i håp om at det snart er koronalettelser og feire. God sommer!
Et uventet møte For 2 år siden var jeg på Territoriet på Grünerløkka i Oslo, en av de