1672 Views

CVNE

Ettersom vinverden går i en retning av stadig dyrere viner, holder vi fokus på en region som leverer kvalitet og lagringsdyktige viner i en lavere prisklasse også. Rioja er langt mer spennende enn bestefarsimaget regionen delvis har i markedet. Nå tar vi for oss CVNE.

Januar 20, 2020
CVNE
Skrevet av:

administrator

CVNE eller Compania Vinicola del Norte de España som de fire bokstavene egentlig står for er egentlig fire vinhus. Cvne er ikke det letteste å uttale på noe språk, så på folkemunne sier vi Cune.

CVNE er det syvende eldste riojahuset som har overlevd frem til i dag og ble grunnlagt i 1879. Brødrene Real de Asua kjempet under en av krigene i Spania og en av de to fikk heftig astma som følge av de rå forholdene i skyttergravene. Eusebio og Raimundo het de to og på et gammelt bilde sitter Eusebio med en gitar og en flaske Pauillac, så det var nok en vininteresse å spore. Han studerte i Bordeaux før krigen. Flasken gav sikkert gode minner om tidligere tider. Legen mente han måtte flytte til et tørt og varmt klima for å hjelpe astmaen, og han rådet ham til å bosette seg i Rioja skal vi tro legenden. Ettersom han tydeligvis hadde sans for god vin var han neppe vanskelig å be. Eusebio Real de Asua havnet i Haro, kone og barn ble igjen i Bilbao.

Haro var blitt en travel by hvor en dreven kar raskt knyttet kontakter både i Spania og Frankrike hvor han raskt lærte seg handelsmønsteret. Ganske fort ble han fysen på egen bodega. Han fikk kontakt med Isidro Corcuera i Logroño som kjente alle vinmarkseiere og de to ble partnere. En gammel studiekamerat fra Bordeaux hadde de riktige kontaktene i Frankrike, både i Bordeaux, Cognac og Champagne. Firmaet vokste raskt og alt året etter oppstart hadde egenkapitalen økt fra 50.000 pesetas til 300.000,- Alt i 1882 måtte man utvide kjellerne og produksjonslokalene like ved jernbanestasjonen i Haro. Og det er i 1882 firmaet blir hetende CVNE og nå var egenkapitalen alt på 3 millioner pesetas.

Huset ekspanderte raskt og hadde til og med champagneproduksjon i fire år under navnet Eugene Perre et Cie, men i dag finnes det bare gammelt reklamemateriell som vitner om denne korte boblende aff æren. Cune kom til ved en trykkfeil, for trykkeren mente noen måtte ha skrevet en litt for spiss «u» istedenfor «v». Men de ansatte gikk over til å si cune uansett, og man kan også finne tapninger med Cune fremfor CVNE på. Vanlig Crianza for eksempel. Huset består av fire eiendommer eller vinfamilier. Vanlig CVNE med crianza, reserva og gran reserva. De beste vinene kvalitativt i reserva og gran reserva utgave har Imperial som navn på etiketten. I en annen stil, og for meg, mellom vanlig CVNE og Imperial kvalitativt har vi Viña Real. Øverste flaggskip er Contino som er en egen eiendom utenfor Logroño. CVNE har i dag en liten restaurant på eiendommen i Haro hvor man bør bestille bord, som serverer utmerkede lammekoteletter grillet på vinskudd. Magi med en god Imperial i glasset!

Den eldste delen av CVNEs kjeller er bygningene rundt gårdsplassen som den dag i dag benyttes for besøk. Den gamle smijernsporten åpner mot jernbanelinjen og ved siden av denne er dagens besøkssenter og smakerom. Men om man skal på en litt mer utfyllende smaking går man over gårdsplassen bakenfor til mer private smakerom. Naboeiendommer har blitt kjøpt opp underveis som veksten har pågått og en tidligere kjeksfabrikk er blitt del av CVNEs kjellerkomplekser. På 1970-tallet med Real de Asua familien fortsatt som majoritetseiere ble det besluttet å kjøpe en del vinmark, særlig beplantet med tempranillo da det begynte å dukke opp mindre vinhus og de fryktet økt etterspørsel. Det endte opp med innkjøp av 1160 hektar vinmark gjennom dette tiåret. Det var nok til rundt 65% av produksjonen. Huset sitter på, eller satt i alle fall på 19.000 barriques og disse blir brukt i opp mot femten til tyve år om de har god nok kvalitet. CVNE er en av de mest tradisjonelle i Rioja, men de lager en stil hvor fatene integreres godt. Tydelige fataromaer er sjelden et problem her. Etter å ha smakt uvanlig mye eldre Rioja det siste året ser jeg også at de har brukt langt bedre korker enn mange av sine konkurrenter. Vinene er på den slanke siden, og noen ganger vel slanke, særlig for Crianza om årgangen ikke er topp. Samtidig har de gjerne godt av en time eller to på karaffel og da kommer gjerne frukten bedre frem også.

Selve CVNE består i dag av 545 hektar vinmark (noe må ha blitt solgt underveis)som holder til rundt halparten av produksjonen. Vinmarkene ligger til dels i Rioja Alta og i Rioja Alavesa med kalkstein, ymse grus og jernholdige jordtyper. I 1909 ble det bygget vinkjeller her etter tegninger av Eiffel og man ser fortsatt stålkonstruksjonene om man besøker vineriet. I 1940 bygget man Spanias første sementtanker for fermentering og under 1980-tallet ble kjelleren bygget om slik at man kunne bruke gravitasjon under vinmakingen for å gjøre transporten av vinen så nennsom som mulig underveis. Dette var tidlig. CVNE lager en av Spanias mest populære hvitviner kalt Monopole. Videre en rosé, Crianza, Reserva og Gran Reserva om årgangen tillater det. Utover dette noen hvitviner og endruerødviner samt en søt hvitvin som man ikke så ofte finner utenfor Spania. Vinene er klassiske, slanke vellagede og elegante. I svake årganger kan de bli noe tynne. Prisene er generelt svært gode til kvaliteten. Crianza kan lagres noen år, men vinner ikke noe på det. Reserva kan bli nesten grasiøs i toppårganger med ti til femten år på langs, men bare da. Gran reserva tåler mer og holder gjerne mer, men for virkelig kjellertid ville jeg heller kjøpt Imperial reserva enn CVNE Gran Reserva om det er lagring man ønsker seg.

Viña Real er i hovedsak laget på druer fra Rioja Alavesa regionen. Viña Real ble lansert i 1920 og navnet kommer av at vinmarkene ligger nær den gamle Kongsveien, Camino Real. Her er det en egen rund byggning for vinproduksjonen midt i vinmarkene. Kjelleren ligger i Laguardia, også her benyttes gravitet under vinproduksjonen. Vinmarkene strekker seg opp mot Sierra de Cantabria fjellkjeden og det er kalkholdig grus og leire i sedimentsform og grus i forskjellige størrelser ettersom fjellene forvitrer i jordsmonnet her. En hvit og rosé lages her, samt Crianza, Reserva og Gran Reserva og Pagos de Viña Real. Vinene herfra er noe fyldigere i frukten enn CVNE og synes å ha noe mer nye fat enn CVNE. Generelt er de noe mer spicy og krydret, men de lagrer også bedre. Smaker du en gammel Crianza eller Reserva herfra (1970- eller 1980-talls) som har overlevd i toppform kan de minne om eldre Corton, de er rødbærsfruktige mot jordbær og fiken og dadler, samt skogbunn. Prisene er som regel svært fordelaktige i forhold til kvaliteten, men for lang tids lagring, hold deg til toppårgangene.

Imperial dukket også opp på 1920-tallet med 1928 som vel den første årgangen. Navnet kommer fra en flaske levert en periode til det engelske markedet som het Pinta Imperial, eller Imperial Pint på engelsk, en halvliters flaske. Imperial er et eget vineri i selve CVNE komplekset i Haro og her benyttes store trefat for fermentering før vinen lagres videre på barrique. Imperial lages normalt fra egne vinmarker og eget terroir fra CVNE. Av disse eier CVNE 28 hektar selv i Villalba i Rioja Alta samt at de kjøper druer fra vinmarker i nærliggende Montalvo og Briones. Her er det mye jernholdig jordsmonn og kalkstein, samt leire. Det kjølige klimaet her, påvirket av Atlanterhavet gir sammen med jordsmonnet mer frukt og struktur, men også lavere alkohol. V Tekst og foto Christer Byklum

Imperial har mer fylde og konsentrasjon enn CVNE og Viña Real, men er aldri direkte kraftig eller rik slik Roda og Muga kan være. Men det er konsentrasjon skjult i strukturen på ett vis, for du verden som disse kan lagre. Noen av Spanias beste viner kommer herfra og 1960-talls og eldre Imperial Gran Reserva skal fortsatt holde godt, for de heldige som får smakt dem. Dette er seriøs klassisk Rioja og i ung alder bør de få to til tre timer med luft for å åpne seg.

Contino har vi skrevet en egen artikkel om før her i Vin&Brennevin, dette er husets toppvin og en helt egen eiendom utenfor Logroño. 62 hektar vinmark på en halvøy ut i Ebroelven lages noen av Spanias beste viner. Vinene herfra er rikere, fruktigere, fyldigere og bygget for et langt liv. Eiendommen er svært gammel, i alle fall fra 1500-tallet men det er først fra 1973 at druene er brukt som en single estate vin. Før det gikk druene til et lokalt coop og til CVNE som kjøpte druer herfra, men fra 1973 begynte CVNE å kjøpe seg inn på eiersiden og Jesus de Madrazo Mateo ble endelig kjøpt ut for noen få år siden som siste eier av slektsgården. Han nærmet seg pensjonsalder og har visstnok nye prosjekter på gang. Men han har laget helt sublime viner og finner du en perfekt eldre flaske, kjøp den og la deg forføre av himmelsk nektar. Du finner den neppe igjen. Og lagre de du får kjøpt på polet, Reservaen er ingen enkel vin, selv om den er husets rimeligste. Røverkjøp på taxfree men ingen ting å si på pris kvalitet på polet heller til rundt 300,- per flaske. Gode årganger tåler fint 25 til 30 år på langs, men må ikke ha det. Gi dem to-tre timer på karaff el og de skinner. Gracianoen herfra, om man liker litt syre og tanniner er ofte en av Spanias aller fremste viner, men her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid, kun noen tusen flasker lages i toppår. Viña del Olivo er også en helt sublim Rioja, og det er bare Vega Sicilia Unico som stort sett slår disse to i enhver årgang i Spania. Andre kan gjøre det noen ganger, men ikke i hver årgang. Sistnevnte lages i noe større opplag men også denne må man stort sett ta med seg om man ser en eller noen flasker. Gran Reserva og Reserva er relativt mye enklere å finne, og bør finnes i enhver seriøs vinsamling. Og du kommer ikke til å angre. •

CVNE Blanco Semidulce Pale lemon yellow. Lightly tropical fruit nose, fresh, fruity, sweetish and light. 83

CVNE Corona Pale lemon yellow. Light, fresh fruity nose and palate. 82

2017 CVNE Rosado Garnet. Fresh, fruity, red berries nose. Fresh acidity, fresh, red berries, elegant. 83

2014 CVNE Crianza Bright ruby. Red berries, floral, scented, fresh nose. Fresh acidity, ripe tannins, light red and dark fruity palate. 84

2012 CVNE Real de Asua Ruby. Red berries, fruity, blueberries, liquorice nose. Denser. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, spices, juicy, detailed, good length. 88

2014 CVNE Reserva Bright ruby. Scented, red berries, floral, fruity nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, spices, detailed, good length. 88

2017 Viña Real Rosé Watery pink. Apples, fresh, fruity nose. Fresh acidity, fresh, fruity, lighter, touch bitter. 83

2017 Viña Real Blanco Pale lemon yellow. Apples, fruity, pears nose. Fresh acidity, fresh, fruity, apples, bit bitter. 84

2015 Viña Real Crianza Bright ruby. Red berries and herbs nose, lighter. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, light. 84

2014 Viña Real Reserva Bright ruby. Red berries, scented, fruity, tighter but lovely nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, juicy, playful, good length. 89

2014 Viña Real Gran Reserva Bright ruby. Blueberries, spices, anise, vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blueberries and spices, detailed, drink over the next fifteen years or so. 91

2015 Viña Real Pagos de Viña Real Bright ruby. Scented, red berries, floral, fruity, detailed nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, juicy, lovely balance, minerals beneath, long. Drink over the next fi fteen plus years. 92

2014 CVNE Imperial Reserva Bright ruby. Red berries, floral, fruity, detailed, bright nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, spices, long. 90

2014 CVNE Imperial Gran Reserva Bright ruby. Scented, red berries, floral, fruity, detailed, very bright and refreshing nose. Minerals. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, some spices, refreshing, nuanced and playful, lovely expression but might be light for some. Long. 93

2016 Contino Rosado 2707 bottles made. Garnet. Red berries, fruity, elegant nose, lighter. Fresh acidity, fresh, fruity, lovely body, elegant and playful, good length. 87

2016 Contino Blanco Pale lemon yellow. Apples, pears, fruity, ripe citrus and minerals nose. Fresh acidity, fresh, fruity, pears, apples, fruity, vanilla, spices, good length. 89

2014 Contino Reserva Ruby. Dark berries, red fruits, spices, scented, quite rich nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, anise, juicy, spices, red berries mid palate, nuanced, long. Drink over the next twenty five years. 91

2010 Contino Gran Reserva 3000 magnums made. Ruby. Cassis, blueberries, spices, floral, quite intense nose even if tight at this stage. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, blueberries, dense and ripe, spices, nuanced, long. Drink from 2025 and over the next twenty five years after. 93

2015 Contino Garnacha Bright ruby. Red berries, fruity, anise, scented, elegant, some vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blueberries, juicy, long. 93

2015 Contino Viña del Olivo 9328 bottles made. Ruby. Blueberries, floral, scented, detailed, nuanced, layered and intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, spices, layered, detailed, intense. Cherries and minerals with more air. Drink over the next thirty five years, and I would wait at least ten even if this opens up now, long. 95

2015 Contino Graciano 5667 bottles made. Ruby. Anise, blueberries, spices, floral, scented, nuanced and layered, this will be stunning to smell a few years from now, already detailed. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, elegant, playful, layered, intense, not the densest of these but superbly put together, long mineral finish. Drink over the next twenty years or so. 95

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy