97 Views

NUET lager Skandinavisk historie

Akevittprodusenten Nuet er en spennende og innovativ produsent som fortjener litt oppmerksomhet. De har nemlig lagd en akevitt utviklet spesifikt for å kunne fungere i drinker verden over, ikke bare i norske akevittglass til julematen. Og bemerket - det har de allerede gjort seg. For ikke så lenge siden ble de nemlig den første akevittprodusenten noensinne til å vinne en pris i gin-kategorien i en internasjonal konkurranse med Nuet Dry Aquavit, da de fikk sølv i Nordic Spirits Awards!

Juli 18, 2021
Skrevet av:

Mona Haugen-Kind

Historien

Grunnleggeren bak Nuet er Oslogutten Morten Pharo Halle, og firmaet ble etablert i 2018. Morten hadde tenkt på akevitt lenge da han satte i gang, og spesielt på potensialet til akevitt. Vi skandinaver er jo så glad i akevitten vår, hvordan kan vi spre den videre til hele verden?

Etter å ha lest noen negative anmeldelser av akevitt fra utlandet begynte en idè å forme seg, hva med å lansere en akevitt som kan erstatte premium gin i drinker internasjonalt?

Den kjente bartenderen Benjamin Lee var helt enig, og ble den første ansatte i Nuet AS, med ansvar for å utvikle denne akevitten fra idè til ferdig produkt.

Mesteparten av 2019 ble brukt til å utvikle oppskriften, det tar nemlig litt tid og mange prøvedestilleringer å finne den perfekte oppskriften når man skal kombinere det beste av 500 år med nordisk tradisjon og moderne innovasjon.

Han valgte å erstatte noen av de tyngste urteog krydderiene fra de tradisjonelle oppskriftene og heller erstatte de med mer cocktailvennlige og friske ingredienser. Enkelt forklart gjøre den litt mer sitrus- og fruktpreget, lettere å drikke, men uten at den mister kompleksitet.

Det tok over 100 prøvedestilleringer før de fant den perfekte balansen i brennevinet, samt ble godkjent i to spesialtester av skaperne Morten og Benjamin; nemlig med tonic, og i en Dry Martini. Det var den første gangen de hadde smakt en akevitt som bestod begge testene, for i disse to drinkene har ikke råvaren noe sted å gjemme seg, så det ble viktig å bestå nettopp disse to.

De anbefaler også andre å teste Nuet i de to cocktailene.

Håndverk

De begynte så sitt, bokstavelig talt, håndverk med akevittproduksjon. Enn så lenge gjøres alt i produksjonen for hånd, med kjærlighet. «Handmade with Love in Oslo».

De destillerer i lokalene til Oslo Håndverksdestilleri som dere kunne lese om i magasinet i fjor.

Midt i gleden over den nye akevitten kom selvfølgelig koronaen bankende på døra i fjor, som hos alle andre.

Morten skriver på nettsidene deres at de tross alt har klart seg bra, de hadde realistiske og langsiktige planer for Nuet og hadde heldigvis ikke siktet for høyt til å ikke tåle en pandemi. Faktisk så ble 2020 et bra år for de, og 2021 ser enda bedre ut!

Målet fremover er å spre akevitten videre ut i verden, den har allerede fått fotfeste på mange Vinmonopol, restauranter, barer her hjemme, men alle skal få sjansen til å smake Nuet i følge gründeren. Det er alltid tøft å være en pioner, men gutta er ekstremt motiverte til å pushe på av alle de flotte tilbakemeldingene de allerede har fått.

Nuet Dry Aquavit har en frisk og innbydende nese med dill og sitrus, et fruktig preg, krydder, pepper, Smaken er rund, den er fruktig, lett krydret, kompleks, sitter godt. Så absolutt et godt alternativ til gin i Redaktørens øyene, ikke minst en god akevitt.

Tonic og Dry Martini testen er selvfølgelig også utført og bestått med glans.

Cocktails

Vi må selvfølgelig også se på noen cocktails med Nuet Dry Aquavit.

Fakta

På bildet av flasken ser du Nuet i sin nasjonaldrakt. Den har det samme innholdet, men pynter seg hvert år til nasjonaldagen slik som oss.

Nuet gimlet:

Du trenger:

 • 3 cl sitronjuice
 • 2 cl solbærsirup
 • 5 cl Nuet Dry Aquavit

Slik gjør du
Hell alt over is i et glass, garniter med en sitronskive.

Nuet martini:

Du trenger:

 • 1cl dry vermouth
 • 6cl Nuet Dry Aquavit

Slik gjør du
Ha ingrediensene i et glass med is, rør og sil over i et martiniglass. Server med grapefruktskall og oliven.

Nuet spritz (deres signaturdrink):

Du trenger:

 • 4cl Nuet Dry Aquavit
 • 8cl limonade av god kvalitet
 • 8cl musserende vin
 • En kvist med rosmarin og en skive grapefrukt

Slik gjør du
Fyll et hvitvinsglass med is, og hell i Nuet Dry Aquavit og limonade. Topp med en tørr musserende vin. Det kan være cava, cremant, prosecco eller Champagne, alt etter smak. Dander med en kvist rosmarin og en skive grapefrukt, og server.

Scandi symphony (lagd av elaine delgado):

Du trenger:

 • 5 dl Nuet Dry Aquavit
 • 2 dl Créme de Cassis
 • 2 dl sitronjuice
 • 6 dl jordbærjuice
 • Friske bær.

Slik gjør du
Miks alt i en stor bolle eller mugge, den perfekte punsjen når vi skal feire etter pandemien.

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy