3064 Views

Rosenrød vin til maten

De rosa dråpene er for mange vårens hjertevin. Det er ikke mye som er mer leskende enn en godt avkjølt rosé en solfylt vårdag, men rosévin er også ypperlig følge til mat.

September 11, 2017
Rosenrød vin til maten
Skrevet av:

administrator

Vi nordmenn drikker rosa vin som aldri før, og aldri har vi hatt bedre rosévin her i landet. Det lages rosévin over hele verden, men valg av druetyper er like forskjellig som klima, jordsmonn og smak. Fargen kan variere fra blek rosa til nesten oransje eller klar lys rød, og vinen kan lages av alle røde druesorter. Rosévin får fargen ved at vinen starter sin karrière som en rødvin, men etter bare noen timers kontakt med de røde drueskallene produseres vinen videre etter hvitvinsprinsipper. Rosévin kan også lages ved at druene presse såpass hardt at litt av fargestoffene følger med, disse vinene får gjerne en blek rosé farge ofte kalt vin gris eller blushwine. Et unntak er imidlertid rosé champagne hvor man faktisk har lov til å blande rød og hvit vin.

Rike rosafargede matviner

Tidligere dominerte franske Provence rosémarkedet, i dag er det imidlertid Italia og Østerrike som besitter tronen med sine roséviner av høy kvalitet.Oppfattelsen av rosévin som leskende og ukomplisert har forandret seg, nå går det lengre og lengre mellom hver klisne og slappe «tutti frutti»- rosé. En rekke rike rosafargede matviner har tatt oss med storm, salget avrosa dråper har nådd nye høyder, og økningen ser bare ut til å fortsette. Nå drikker vi ikke rosa vin kun i sommermånedene med også resten av året.

Leskende, duggfrisk og vakker kan en rosé fungere til omtrent hvilken som helst lett sommer-rett. Dagens tørre og matvennlige rosèviner er av høy kvalitet og litt forenklet kan en tommelfingerregel være at smaksrike retter som passer til hvitvin ofte går godt til rosé. Fiske- og sjømatretter som er basert på tomat, for eksempel bouillabaisse, kan passe svært godt til rosé. Generelt bidrar sødmen i tomater til at rosévin kan være det beste valget. Prøv de rosa dråpene til tomat og mozarella med god olivenolje og basilikum, eller til oliven og nøtter. Det samme gjelder gratinert, grillet og stekt sjømat, spesielt med urter. Mange supper er også bedre med rosévin enn rød eller hvit vin, for eksempel kremede supper eller krydrede buljonger. Pølser og spekemat er ofte svært godt til rosevin, det samme gjelder kald fingermat og tapas.

Rosévin er en god kombinasjon til rått kjøtt som tartar eller carpaccio. I tillegg gjør ofte salater og grønnsaksretter seg godt med rosa vin.Rosa vin kan også gå bemerkelsesverdig godt til rosa mat, prøv gjerne rosé med litt fruktsødme til grillet laks, scampi eller reker. Modne og gjerne kremede oster er også godt til rosé. Overraskende for mange er at rosévin også kan være en utmerket kombinasjon med sashimi og sushi, og lett sødmefull kan vinen gå som hånd i hanske til godt krydret thaimat. Syrlige roséviner som for eksempel østerrikske schilcher eller rosé fra Nord-Italia passer også godt til fett svinekjøtt og ribbemed svor eller kalvekjøtt, mens rosé fra franske Loire eller Sørvest-Frankrike kan være det perfekte valget til kylling i kremede fløtesauser eller deres karakteristiske blåskjellrett Moules-frites. Paella og ris-retter kan også være smashing til rosévin da safran og estragon går fantastisk godt til denne typen vin.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy