Nyheter smakt siden sist
Rødvin: Cavaliere d’Oro Gabbiano Chianti Classico 2016: Innbydende og lett nese med røde og mørke bær, florale toner
Rødvin: Cavaliere d’Oro Gabbiano Chianti Classico 2016: Innbydende og lett nese med røde og mørke bær, florale toner
Akevitt er renset potetsprit med tilsatt krydder. Ifølge EUs regelverk skal hovedkriteriet være karve eller dill. Men andre typiske kryddersorter som brukes er anis, dill, fennikel, kardemomme, vanilje, koriander sitronskall og pors. Alkoholstyrke skal være minimum 37,5% men i praksis er det mest vanlig med en styrke på 40-42%. Norsk akevitt må bestå av minst 95% norske poteter for å kunne kalles Norsk Akevitt. Og de må være fatmodnet i minst 6 måneder. Mesteparten av potetene kommer fra Gjøvik. Testpanelet består av 5 akevittentusiaster, ledet av Hans Ingi, styremedlem i Norske Akevitters Venner. Akevittene er rangert fra første plass og nedover.
Jeg liker statistikk, og det vet jeg mange andre liker også. Det er derfor moro å ta en liten kikk på salgstallene til Vinmonopolet, se hva som skjer og har skjedd i vårt langstrakte land.
Vinene fra Weingut Full kom på vinmonopolet i mai, 4 viner fra en vinmaker som lagde sin første vin på vingården sin i Zellertal som 19-åring. Og som nå balanserer det å være vinmaker i eget vinhus samt kjellermester hos Battenfeld Spanier / Kühling Gillot.
Weingut Maximin Grünhauser er en av de mest tradisjonsrike produsentene i Moseldalen, de er en av produsentene du møter på SaarRieslingSommer, men du kan også ta turen til det flotte vinhuset deres! De har nemlig renovert og pusset opp de siste årene for å møte den voksende interessen for folk å besøke vinprodusentene hjemme. Undertegnede tok en liten tur innom i august i fjor, og smakte både nydelige viner og tok en liten titt på den flotte eiendommen deres.
Den siste helgen i august i år skulle egentlig vinfestivalen SaarRieslingSommer avholdes i Moseldalen i Tyskland. Den ble dessverre avlyst på grunn av Covid-19, som så mye annet. Jeg hadde planer om å anbefale dere å ta turen dit, men man kan da planlegge en tur i 2021, for da kom de sterkt tilbake kunne arrangøren fortelle meg.
Du fikk kanskje lyst til å smake litt Chianti etter å ha lest om de nyeste årgangene? Her er fire fine fra Fèlsina som er inne på Vinmonopolet nå!
Toscana produserer en del flott hvitvin også, især Vernaccia Di San Gimignano. Vi tar en liten titt på hva slags viner dette er, den nyeste årgangen og vinen tilgjengelig på vinmonopolet.