Morellino di Scansano
Morellino di Scansano DOCG er nok en liten appellasjon jeg syns fortjener litt oppmerksomhet, vinene kommer fra åsene rundt landsbyen Scansano i Maremmaregionen i Toscana.
Morellino di Scansano DOCG er nok en liten appellasjon jeg syns fortjener litt oppmerksomhet, vinene kommer fra åsene rundt landsbyen Scansano i Maremmaregionen i Toscana.
Det blir selvfølgelig fokusert på Chianti og Chianti Classico de dagene man er i Firenze, men jeg syns det er artig å smake litt andre appellasjoner også. Jeg tok meg derfor tid til å smake på noen viner fra Montecucco!
Hvert år lanserer vinprodusentene de nye årgangene sine med brask og bram i Toscana under Anteprime, en ukeslang event for vinprofesjonelle fra hele verden. Jeg deler litt av årets inntrykk av Toscanavinene med dere, fokuset er på viner som har tilknytning/importør i Norge!
Ystad akevitt var Norges første spesialakevitt. Det var Arvid Ystad som på 90-tallet fant på og utviklet ideen om en akevitt som ikke bare skulle fungere til julematen, men også som aperitiff og til fisk. Vi blir kjent med denne akevitten, samt brenneriet som i dag produserer den, samt deres egne akevitter.
Rivetto er intet mindre enn den første produsenten i Barolo og Barbaresco som er Demeter-sertifisert som biodynamisk, den relativt unge eieren og vinmakeren Enrico Rivetto påstår at dette ikke er en nymotens metode for å hverken hjelpe miljøet eller å trekke miljøbevisste vinkjøpere. Han går nemlig tilbake til røttene og sine forfedres metoder for å drive vingård!
Det Venetobaserte vinhuset Tedeschi kjøpte sin første vinmark allerede i 1630, nesten fire hundre år etterpå kan familien skilte med å være en av de mest respekterte og suksessfulle vinprodusentene i Valpolicellaregionen. Dedikasjon, innovasjon og dype røtter er noen av nøkkelordene til suksessen, som ikke ser ut til å ende ta.
Champagnehuset Vazart-Coquart & Fils ligger i Chouilly i Champagne. Chouilly er den mest nordlige vinkommunen i Côte des Blancs, rett sør for den kjente byen Èpernay. De fleste har sikkert hørt om giganten Nicolas Feuillate som dominerer dette området, men det finnes også små, interessante vinhus å titte nærmere på, som vi skal gjøre i denne artikkelen.
Jeg syns vil skal ha fokus på de mange destilleriene som gjør det godt i Norge for tiden, vi kan virkelig å produsere godt brennevin vi også! Ett av de er Brennevinsgrova, et destilleri som ligger på ett småbruk i Nymarken i Sykkylven, hvor 3. generasjons gårdbruker Harald Strømmegjerde har sluttet med sau og begynt med miljøvennlig brennevinsproduksjon.
I årets første magasin kunne dere lese om suksesshistorien Kimerud, gårdsdestilleriet som har tatt Norge med storm og begynner å få stor internasjonal anerkjennelse. Før magasinet hadde rukket å komme ut kunne Ståle Johnsen, destillatøren, oppdatere meg med at de da leverte til hele 29 land, ikke 16 som jeg skrev. En rivende utvikling. I tillegg kunne Ståle fortelle om deres nyeste produkt; Kimerud Pepper Gin Liqueur som kom på vinmonopolet i sommer! Det er med andre ord bare å sette seg ned med en god cocktail, tviholde litt til på sommeren og nyte fortsettelsen på suksesshistorien.