This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Penfolds Collection og Peter Gago
Hvert år slipper Penfolds vinene i siste årgang på en bestemt dato på verdensmarkedet. Smakingen kalles Penfolds Collection og det er absolutt ikke alle skribenter forunt å få smake.
De siste årene har undertegnede blitt invitert til Penfolds Collection smakingen årlig. Det er litt spesielt å vite at man da er blant de første i verden til å smake siste slipp fra Australias mest ikoniske vinhus, samt ett av verdens mest legendariske hus. I år var det enda mer spesielt, for det ble en ekstra smaking med Penfolds sjefsvinmaker, Peter Gago. Mannen er en av vinverdens mest kjente vinmakere og en superkjendis i seg selv i bransjen. Det er første gang jeg møter ham, en liten sprett av en fyr, og en energibombe av de få. Ofte kjedes man av uendelige historier om det ene og hint, og det blir fort langtekkelig å høre nok en gang om hvordan man lager vin, eller annen til dels trivia, som fortelles og gjenfortelles i det uendelige. Men Peter viser en helt annen glød og pasjon, han nærmest svever rundt smakebordet der norske og svenske journalister sitter med store øyne og ser på en mann hvis pasjon nærmest får det til å se ut som traners paringsdans der han fl agrer rundt bordet. Anekdotene sitter løst og han snakker blant annet om den gangen han drakk vin fra gulvet. Hvorfor? Jo, han hadde klart å miste en av Penfolds eldste fl asker i skattkammeret deres i gulvet og den knuste med ett brak. Der og da var det bare en ting å gjøre mente Peter, det var å smake på det som lå utover gulvet. Jeg mistenker jeg hadde gjort det samme tenkte jeg. Jeg var rett før å gjøre det samme en gang en 1986 Mouton Rothschild plutselig deiset i bakken med et brak i en vinbutikk. En potensiell 100 poenger… Og Peters? Joda, den hadde vært velmoden men fortsatt drikkbar, selv om man måtte ha en toleranse for svært gammel vin for å forstå den. Vinene til Penfolds er gjerne på den rike og solmodne siden, men det er en endring på gang. De hvite har blitt kjøligere en stund og om du syntes de var fl ate eller for gulfruktige for ti år siden, prøv på nytt. 2018 Eden Valley Riesling er første årgang av denne jeg tenker at frukten kunne vært Europeisk.
Men den mangler mineralene herfra. Chardonnayene er krispere og friskere og alkoholen er lav. Men også nyeste årgang av de røde viser en mer fl oral side ved seg over hele rekka enn tidligere. Det er et aromatrekk som fremstår som nytt, i alle fall i såpass unge viner. Da jeg stilte Peter spørsmål om dette sa han at jo, det var nok ganske riktig. I tråd med trenden om friskere viner i markedet forsøker de, som så mange andre, å lage vinene i en friskere stil. Det betyr ikke at alkoholnivåene alltid blir lavere, men man velger ut fat eller mer av druer i en blend, som har et friskere utrykk. Blant annet bruker Penfolds mer og mer druer fra Tasmania i de hvite vinene for å få frem friskheten. Samtidig blir vinmarkene stadig eldre som bidrar til en ny type konsentrasjon. Med de økende prisene på burgundere er dette chardonnayer å kikke på, og få ville klart å hoppe ut av Burgund om disse kom blindt. Mange vil hevde det, men få vil klare det. Penfolds har alltid vært fl inke med syren. De røde er gjerne fruktige og sødmefulle, men syren har gjort dem mer lekne enn mange av konkurrentene, samtidig som det hjelper med å få frem en mineralitet mot jern samt eukalyptustoner som også bidrar til friskhet (tenk en avart av mint) som bidrar til det kjøligere utrykket. Peter er ganske åpen på, noe absolutt ikke alle vinmakere er, at det er trender i vinverden, og at disse følges i alle fall i noen grad av mange vinerier. Nå er mer presise viner på fremmarsj, og de siste årgangene viser dette tydelig når man smaker de opp mot eldre søsken. Noe langt fl ere produsenter bør bli fl inkere til. De eldre vinene stråler ved at de er mer modne og utviklet, tanninene mer avslepne, men det siste tiårets årganger kommer til å vise et annet raffi nement med alder. I forrige nummer var det også beskrevet noen eldre årganger som jeg har vært heldig å smake de siste månedene, og særlig Grange lagrer fremragende, men også RWT, St. Henri og Bin 707.
Penfolds har til dels særdeles matvennlige viner og det meste av rødt kjøtt og vilt vil være fremragende til en eller fl ere av husets cuvéer. Kvalitetsmessig er prisene helt innenfor selv om ikonvinen Grange begynner å leve sitt eget liv. Og er svært fordelaktig priset i Norge kontra verdensmarkedet. Penfolds lager alt fra ganske ordinære viner som Koonunga Hills til noen av verdens mest ettertraktede. Og i mellom disse har de en stor portefølje med cuvéer i alle prisklasser og varianter, mange av dem fi nnes ikke engang i Norge. Kanskje heller ikke i Skandinavia. Og på toppen av dette leker de seg med enda en gruppe cuvéer hvor noen blir værende i systemet og blir fremtidige samlerobjekter, mens andre forsvinner ut etter noen års eksperimentering da man ikke var helt fornøyde med ett eller annet, eller man fant en bedre bruk av råmaterialet. Denne lekenheten i et slikt stort spenn av stilarter, druesorter og i så mange prissegment gjør Penfols til et meget spennende bekjentskap. •
2018 Penfolds Bin 51 Eden Valley Riesling XX Kr 199,90 Prøv til ribbe og pinnekjøtt Pale lemon yellow. Apples, pears, some citrus notes nose, faintly fl oral. Fresh acidity, fruity, apples, touch bitter, elegant texture, good length. One of the cooler expressions of Riesling I’ve tried from Eden Valley. Drink over the next fi ve to maybe ten years, will get petrol. 87
2017 Penfolds Bin 51 Eden Valley Riesling Magnum. Pale lemon yellow. Apples, some citrus, fruit driven nose. Fresh acidity, apples, lemons, elegant texture, good length. Drink over the next five to ten years. 88
2012 Penfolds Bin 51 Eden Valley Riesling Pale lemon yellow. Apples, touch of grapefruits and petroleum nose. Fresh acidity, fruity, some bitterness, touch of petroleum, elegant texture, good length. Drink over the next fi ve years. 86
2017 Penfolds Bin 311 Chardonnay XX Kr 279,90 Prøv til juletorsken Pale lemon yellow. Apples, fruity, some smokiness, faint citrus nose. Fresh acidity, fruity, apples, citrus, spices, some smokiness, elegant texture, long. Touch bitter. Drink over the next five to ten years. 90
2016 Penfolds BIN 311 Chardonnay Pale lemon yellow. Apples, pears, some candied lemons nose, touch smoky nose. Fresh acidity, fruity, creamy, juicy, elegant texture, smooth, some butter, good length. Drink over the next fi ve to ten years. 88
2014 Penfolds Bin 311 Chardonnay Pale lemon yellow. Apples, fruity, elegant, some yellow fruits nose. Fresh acidity, apples, elegant, fresh, fruity, nuanced, some spices, good length. Drink over the next fi ve to ten years. 89
2016 Penfolds BIN 16A Chardonnay Pale lemon yellow. Apples, some citrus, fruity, fresh nose, elegant, detailed, light vanilla and spicy notes nose. Fresh acidity, apples, lemons, spices, some smoky notes, layered, detailed, gun fl int, long. Drink over the next fi ve to ten years. 93
2015 Penfolds Yattarna Chardonnay Pale lemon yellow. Apples, lemons, spices, some fl int, vanilla, some candied lemons nose. Fresh acidity, fruity, fuller bodied, apples, spices, lemons, richer, deeper, candied fruits, long. Drink over the next fi ve to ten years. 95
2015 Penfolds RWT
Ruby. Blackberries, anise, spices, dark fruits, fl oral,bergamot, nuanced, fi ne chocolate nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, anise, spices, detailed, nuanced, long. Drink from ten to thirty fi ve years from now. 94
2004 Penfolds RWT Ruby. Pomegranate, spices, peppery, fi gs, mint, freshly grind black pepper, black tea note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, spices, juicy, detailed, minty, lovely balance, elegant texture, long. Drink in fi ve to thirty years from now. 95
2015 Penfolds St. Henri Shiraz XX Kr 699,90 Prøv til reinsdyr med kremet saus Ruby. Dark fruits, anise, spices, peppery, fl oral, nuanced, detailed, scented nose. Fresh acidity, ripe tannins, anise, liquorice, spices, blackberries, blueberries, layered, structured finish, has a somewhat cooler feel to it, some eucalyptus. Drink over the next forty years. 95
2014 Penfolds St Henri Shiraz Ruby. Blackberries, anise, minerals, some mint notes, raspberries, faint fl oral note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, spices, juicy, nuanced, layered, spices, long. Drink over the next fourty years. 95
2006 Penfolds St Henri Shiraz Ruby. Mint, spices, chocolate, dark fruits, some spices, nuanced, touch of tea, eucalyptus nose. Superb nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, anise, spices, juicy, minerals notes, detailed, layered, minty, long. Drink over the next twenty fi ve to thirty years. 96
2002 Penfolds St. Henri Shiraz Ruby, thin garnet rim. Anise, minerals, spices, blueberries, slight graphite note, detailed, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, detailed, nuanced, layered, intense, rich and long. Could easily last ten fi fteen years more, just getting into its stride. Drink over the next twenty fi ve to thirty years. 95
2014 Penfolds Grange Kr 3999,90 Ruby. Blackberries, minerals, some fl oral notes, raspberries, scented, detailed, intense, peppery, some vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, anise, minerals, eucalyptus, detailed, nuanced, intense, layered, spices, long. Wait fi ve to ten years and drink over the next thirty years after that. 97
2013 Penfolds Grange Ruby. Blackberries, anise, spices, juicy, nuanced, layered, blueberries, mint, vanilla, bright and lifted nose. Ads and ads fl avours in the glass. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, anise, spices, juicy, nuanced, intense, deep, long. Wait fi ve to ten years and drink over the next thirty years after that. 98
2008 Penfolds Grange Ruby. Spices, blueberries, nuanced, detailed, spices, layered, just intense yet «loose» and fragrant, mint, pure and bright fruits, red and darker ones, stunning nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, red fruit notes, superb texture, detailed, mint, anise, spices, peppery, just goes on and on. Every time you move your tongue in the mouth it just comes back with another wave of fl avours. Stunning length. Drink over the next forty to fi fty years. 100
2002 Penfolds Grange Ruby, thin garnet rim. Peppery, eucalyptus, nuanced, detailed, plums and spices, blueberries, touch of fi gs and some tobacco notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, detailed, intense eucalyptus, layered, nuanced, spices, elegant, long. Superb length. Drink over the next thirty to forty years. 98