5831 Views

Rhône-dalen rundt

På mange måter kan man si at Rhône er et Frankrike i miniatyr. I løpet av en biltur på knappe tre timer, endrer klimaet og landskapet i dalen seg fra det milde i sør til det ville i nord.

November 08, 2017
Rhône-dalen rundt
Skrevet av:

administrator

Vil man følge elva Rhône fra nord til sør, er det en god idé å starte i Lyon. Et par dager i Lyon er vel verdt tiden, uansett om preferansene bikker mot historie, kultur, vin eller mat. Romerne grunnla Lyon i år 43 før vår tidsalder (fvt.) og ga byen det keltiske navnet Lugdunum, som siden ble hovedstaden i regionen Gallia. De romerske minnesmerkene i byen er i dag blant annet det romerske teateret i Fourvièreåsen, bygd i to faser: 15 fvt. og på 200-tallet, med plass til ti tusen mennesker. Rett i nærheten ligger det mindre Odeonteateret med tre tusen plasser. Etter romertiden gikk Lyon, i verdensbildets offentlighet litt i glemmeboken, selv om det ble bygd noen imponerende byggverk i tidlig middelalder; for eksempel den imponerende L’église Saint-Étienne-katedralen. På 1400 tallet ble byen kjent som «bankbyen» og for sine eminente silkeveverier. I gamlebyen, med de tre kvartalene Saint Jean, Saint Paul og Saint Georges kan man fortsatt se de detaljerike bygningene og den enorme rikdommen som ble skapt i Lyon på denne tiden.

Gourmethovedstad

I dag er Lyon bedre kjent som porten til Rhône og en av verdens gourmethovedstader. Det er bare å droppe innom den berømte mathallen Les Halles de Paul Bocuse oppkalt etter den berømte kokken Paul Bocuse, og få syn På mange måter kan man si at Rhône er et Frankrike i miniatyr. I løpet av en biltur på knappe tre timer, endrer klimaet og landskapet i dalen seg fra det milde i sør til det ville i nord. Rhône-dalen rundt for segn. Forøvrig samme mann som er grunnlegger av Bocuse d’Or, VM i kokkekunst. Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015) har alle vunnet gull. I tillegg har Lars Erik Underthun (1991) og Tom Victor Gausdal (2005) tatt sølv. I 1987 var Arne Brimi den første norske kokken som deltok.

Elvelangs

Fortsetter man videre ned langs elvene Rhône og Saône, kan man oppleve et utall vingårder. I nord er dalen smal, og er påvirket av den kraftige Mistralvinden fra nord.

Kommer du i skade for å snuble på toppen av en vinmark, stopper du ikke før du havner i bunnen av de stupbratte skråningene med stråhatten på snei. Her finner man de kjente vinområdene som Côte Rôtie, Condrieu og Saint-Joseph som ligger på rekke og rad langs vestbredden av Rhôneelven. Er du i Saint-Joseph, besøk gjerne André Perret. Klassiske viner fra området, som er en nytelse for en rimelig penge sett i norsk perspektiv. Druene som brukes i den nordlige delen, er Syrah og de grønne Viognier og Marsanne, noe som gir kvalitetsviner som er så gode at man lurer på om det er noen vits å gå videre. Men det er det, for Rhônedalen slutter aldri å overraske. For de sporty, kan det anbefales å turen innom Ardèche, som er et aldri så lite padleparadis; ikke action-rafting à la Voss, men vanlig, hederlig padling og muligheten til å besøke noen av verdens vakreste grotter i samme slengen. Det anbefales å skaffe seg en grotteguide, så du ikke kaster bort tiden med å padle deg på villspor.

Vennlige Sør-Rhône

Det sørlige Rhône er et flott sted å besøke. Her er temperaturen mildere og omgivelsene mindre dramatiske. Sør for byen Montélimar blir dalen flatere og videre, før den til slutt åpner seg mot Middelhavet. Sør- Rhône er varmere, druemangfoldet større og spennet mellom kvalitetene bredere. Grenache er viktigst, men også Mourvèdre, Syrah, Cinsaut og Carignan dukker opp blant

druerankene. Rødvin er viktigst, men det lages også rosé og hvitvin. Châteauneuf-du-Pape er kongen i området, etterfulgt av Gigondas. Man finner Côtes du Rhône-viner med kommunenavn på etiketten. For rosévin er appellasjonen «Tavel» viktig, og sertifiserer det geografiske opphavet av vinen. Brorparten av vinen som lages i sør er likevel av relativt enkel kvalitet, skjønt ikke når man snakker om vinen på Château la Nerthe. Et vakkert slott, med en god Châteauneuf-du-Pape vin. Og akkurat som Rhône er det vel verd et besøk – og et glass!

Lyst til å ta turen?

Vinvino arrangerer turen for interesserte. Les mer her!

Dag 1

Velkommen til Rhône

Turen gjør som elven selv, Rhône, og starter i Genève, som man kan fly til direkte med Norwegian fra Oslo. Du kan også lande i Lyon (med mellomlanding). På flyplassen blir du møtt av vår sjåfør. Sammen drar dere vestover til Lyon.

Byen har et vell av gastronomiske opplevelser og matmarkeder å by på: velkommen til matparadis! Oster, skinker, kjøtt, fisk, oljer, viner, kaffe og herlige søtsaker. Mellom matbodene får dere servert en liten aperitiff, før dere får tid på egenhånd i hallene. Turen går videre til hotellet, med ideell plassering midt i byen.

Når dere er vel sjekket inn rusler dere til kveldens «happening»; kokkekurs i det lyonesiske kjøkken.

Etter iherdig innsats Vinvino arrangerer turen for interesserte. Les mer her! Lyst til å ta turen? over grytene belønnes dere med et smakfullt måltid. Lokale viner hører naturligvis med.

Dag 2

Côte du Rhône

Etter frokost sjekker dere ut fra hotellet. Dere setter kursen mot vindistriktene sør for byen. Sammen med dere på reisen har dere vår lokale vinekspert – et oppkomme av informasjon om Rhônes viner. På dagens første vingårdsbesøk får dere en liten introduksjon til områdets viner.

Deretter blir det en pittoresk gåtur i vinmarkene ved Tournon hvor dere får fantastisk utsikt over dalen. Gåturen avsluttes med piknik i det fri med herlige, lokale delikatesser og selvfølgelig vin fra Rhône. Når maten har sunket, tar dere turen til en familiedrevet vingård i Saint- Joseph. Blir det tid til overs, kan dere besøke sjokoladeprodusenten Valrhôna for en liten smaksprøve. Sent på ettermiddagen ankommer dere hotellet dere skal bo på de neste to nettene. Et veldig koselig, lite rustikt hotell hvor dere også skal spise middag.

 

Dag 3

Eventyrlig ekspedisjon

Dette blir en eventfull og morsom dag. Etter frokost drar dere fra området Drôme på Rhônes østlige bredd til Ardèche på vestsiden. Tips: Ta med shorts, t-skjorte og skift av klær, for her blir det mye aktivitet.

I Ardèche er det dype kløfter, og i bunnen av disse ligger elven med samme navn. Dere starter med en rolig padletur på elven i kanoer i dramatisk terreng. Etter cirka halvannen time er dere fremme på stranden hvor lunsjen venter. Når dere har spist og hvilt, fortsetter eventyret. Våre lokale grotteeksperter tar dere med på en fantastisk vandring fra stranden opp til toppen av kløften. Store haller, underjordiske sjøer, grottemalerier og fantastiske steinformasjoner venter dere. Turen gjennom grotten tar et par timer, og på toppen av kløften venter bussen. Etter en lang dag med aktivitet, er det nå (selvfølgelig!) på tide med mer vinsmaking. Turen går til Raphael, en lokal vinbonde. Sammen med sin kone og fem barn, driver han gården som har vært i familien i generasjoner. Sammen tar dere turen ut i vinmarkene, besøker det lille kapellet som gården forvalter, og går igjennom produksjonsanlegget. Raphael er vinskaper, grotteentusiast og en dyktig kokk, og har vunnet vinskapernes egen matkonkurranse under Bocuse d’Or. Sammen med kona lager han et nydelig, tradisjonelt måltid til dere. Om kvelden reiser dere tilbake til hotellet for en velfortjent pust i bakken.

Dag 4

Sørlige Rhône; Gigondas og Chateauneuf du Pape

Etter frokost sjekker dere ut fra hotellet. Turen fortsetter sørover, med Rhône-elven på deres høyre side. Dagens første stopp er på et vingods i området Gigondas. Vår meget trivelige, lokale vinekspert loser dere gjennom appellasjoner, druer, jordsmonn, produksjonsmetoder og lagringspotensiale.

På dagens andre vingård drar dere rett til lunsj. Maten serveres sammen med gårdens viner – hvilke viner passer til hvilken type mat? Dét får dere svar på! Og sist, men ikke minst, Chateauneuf du Pape. En av Frankrikes mest spennende vinområder. Her tillates det hele 13 druesorter i vinene, og med et meget spesielt grobunn gir dette karaktersterke viner. Dere besøker et anerkjent vinslott hvor det blir vinsmaking av én type vin, men fra mange årganger. En annerledes vinopplevelse. Om ettermiddagen ankommer dere Avignon hvor dere bor i nærhet til alt som byen har å tilby. Dere har tid på egenhånd før dere møtes til middag i en trivelig restaurant i gamlebyen.

Dag 5

«Au revoir»

Etter frokost og utsjekk fra hotellet setter dere kursen mot flyplassen i Marseille og flyr hjem til Norge.

Pris

Vi skreddersyr alle turene våre, slik at prisen kommer helt an på hva du som kunde ønsker. Hvor mange dager vil dere være borte, når vil dere reise, hvor mange er dere og hva dere er intersserte i av aktiviteter og måltider. Alt er opp til dere, og den beskrevne turen er ment som et idégrunnlag. Turene våre er gruppeturer fra seks personer og oppover.

Kontakt:

 

www.vinvino.no
info@vinvino.no

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy