1688 Views

Scarbolo – et spennende vinhus!

For å stikke seg ut i et stort marked som vinbransjen er må man ta noen unike grep, og innovativ er det man kan kalle Scarbolofamilien i disse dager. De har virkelig fått vist frem de spennende vinene sine, og det har ikke blitt verre etter at vinmaker Lara Scarbolo og broren Mattia begynte i 2016! Er du interessert i oransjevin, hvite viner som har ligget med skallkontakt og spennende rødviner fra Friuli i Italia, er dette vinhuset midt i blinken.

Juli 04, 2021
Scarbolo – et spennende vinhus!
Skrevet av:

Mona Haugen-Kind

Friuli

Friuli-Venezia-Giulia, FVG eller bare Friuli, ligger klemt mellom Veneto, Østerrike og Slovenia. De skiller seg ut fra de fleste andre italienske vinregionene med at de er kjente for sine lyse og lette viner, samt oransjevin. På den ene siden har de mildt middelhavsklima, på den andre siden har de Alpene, dette gjør at man kan produsere mange spennende viner her. Vinmarksarealet er på ca. 20.000 hektar totalt og de har 4 DOCG, 12 DOC og 3 IGP.

Dette er de mest brukte druene:

Røde:

 • Refosco
 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Pinot Nero Ribolla

Hvite:

 • Friulano
 • Pinot Bianco
 • Pinot Grigio
 • Sauvignon Blanc
 • Chardonnay
 • Riesling
 • Picolit

Grave del Friuli er den største av underregionene i Friuli og har rundt halvparten av drueproduksjonen i hele vinregionen, og det er her Scarbolo holder til.

Scarbolo

Historien om Azienda Agricola Valter Scarbolo begynner slik som for mange andre vinproduserende familier. Gino jobbet som vinansvarlig på en annen gård, før han på 50-tallet flyttet til Lauzacco med familien sin og startet sin egen gård, med blant annet 2 hektar drueplanter.

I tiden etter andre verdenskrig var det vanlig å selge bulkvin, og dette gjorde han.

Da Valter, sønnen, kom inn i bildet ble det forandringer, han hadde en sterk lidenskap for den kustformen vinmaking er og han studerte derfor vitikultur og ønologi på skolen.

Han måtte spørre sin eldre bror og søster om det var greit om han fikk overta vingården, men siden de jobbet i helt andre sektorer var de bare glade for at han ville ta over familiearven.

Han plantet så sin første vinmark etter franske prinsipper i 1982, med mindre vinplanter og mindre drueutbytte, i DOC Friuli Grave.

Han begynte også med å selge vin på flasker og ikke i bulk.

Etter det har årgang etter årgang blitt bedre, og vinhuset har gradvis utviklet seg til å bli den kvalitetsmessige vinprodusenten den er i dag med fokus på å lage de beste vinene som mulig ut i fra de vinmarkene de har.

Det er hele tiden Pinot Grigio som har vært både favorittdruen og favorittvinen til Valter, så det er naturlig nok den som får mest plass.

Sammen med kona Maria, barna Lara og Mattia og et lite team entusiastiske medhjelpere driver de vinhuset videre med sine spennende viner fra de nåværende 30 hektarene med vinmark, som nevnt er det den 3. generasjonen som siden 2016 har tatt mer og mer over hele driften.

De dyrker druene Pinot Grigio, Friulano, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc og Refosco, i 7 ulike viner.

Det er USA som er det største markedet til Scarbolo, etter at Pinot Grigio-interessen har hatt en alvorlig oppsving der, hele 75% av vinene deres går faktisk over dammen. Også Canada, Skandinavia, Japan og UK er store markeder.

Koronatiden

Koronatiden påvirket alle, og det kan være interessant å høre hvordan det har gått med vinhusene. Under et intervju forteller Mattia Scarbolo at Friuli har vært mer heldig enn mange andre regioner i Italia, naboregionene Veneto og Lombardia ble for eksempel mye verre utsatt.

Det bor ca. 1 million mennesker i Friuli og mange bor på landsbygden og ganske spredt. De er fortsatt heller ikke en like stor turistdestinasjon som mange andre regioner, som kan være en grunn til at de ikke fikk så mye smitte i starten. Mattia forteller at de er godt fornøyd med hvordan de lokale myndighetene har håndtert krisen. Pandemien påvirket egentlig ikke vinhuset så mye forteller han videre, de fortsatte å arbeide videre som vanlig, siden de er et lite vinhus har de sluppet å måtte ta alt for store grep.

Markedet har vært en katastrofe, selvfølgelig, sier han. Det ble plutselig som om tiden sto stille, og ingen av eksportmarkedene våre bestilte noe. Til sammenligning med samme periode i fjor har de solgt 85% mindre vin.

Personlig savner Mattia å reise, mens søsteren Lara står i bresjen for å fysisk lage vinene er det han som reiser rundt og møter kunder og konsumenter.

Vinene

Du legger kanskje merke til at noen av vinene har en ganske høy alder ift. vin og pris, det er fordi at vinhuset lagrer de litt lenger enn det som er vanlig før de slippes på markedet, for at de skal være sikre på at vinene deres får vist seg frem fra sin beste side.

Da vinhuset slapp Scarbolo Pinot Grigio og Scarbolo Il Ramato i 2019-årgang kom de i vegansk utgave, jeg tok derfor med de også i smakingen. Jeg spurte vinprodusenten om de kunne merke noen særlig forskjell på de nye, veganske utgavene da jeg ikke personlig gjorde det og de kunne bekrefte at heller ikke de kunne sette fingeren på noen forskjell.

På starten av året kom nyheten om at vinene deres hadde mottatt meget god score av Robert Parker`s Wine Advocate og Wine Spectator:

XL 2016: RP: 92 poeng

My Time 2013: RP: 92 poeng (og 92 poeng av Wine Spectator)

Mattia {Beyond Pinot} 2016: RP: 91 poeng

Campo del Viotto 2015: RP: 91 poeng (og 91 poeng av Wine Spectator)

Scarbolo Refosco 2013: 91 poeng av Wine Spectator

Vi gratulerer og tar en titt på vinene som er tilgjengelig på Vinmonopolet:

Scarbolo Pinot Grigio er deres go-to vin og skal vise hvor ren og frisk Pinot Grigio fra Friuli kan være, uten å bli kjedelig.

Scarbolo Pinot Grigio 2018:

Fint preg av gul frukt, epler, lett modent preg, sitrus og florale hint. Den er fruktig med en god fedme, fin syre, sitter godt med en mineralsk utgang. En fruktig og godt balansert Pinot Grigio.

Scarbolo Pinot Grigio 2019:

Vinen er ganske lik, men et litt yngre preg som naturlig er.

Scarbolo Il Ramato (100% Pinot Grigio) er en vin som har fått maserere 12 timer med skallet sitt, noe som vises i en unik – kopperfarget farge. «Ramato» er et ordspill på det italienske ordet for «kopper», og «elskede».

Scarbolo Il Ramato 2017:

Kompleks og spennende nese, fruktig med epler og hvit steinfrukt, sitrus, urter og krydder. Kul smak med god frukt, noe fedme, god syre, lang ettersmak med hint av urter. En utrolig artig og deilig vin!

Scarbolo Il Ramato 2019:

Også her er den ganske lik 2017, naturlig nok med yngre frukt. Godt kjøp!

Scarbolo Mattia Beyond Pinot (100% Pinot Grigio) ble til nærmest ved en tilfeldighet, det startet med et lite forsøk på to hektoliter fra en 30 år gammel vinmark som de puttet 50/50 i ståltank og 2000 liter store fat på gjær i 8 måneder. Etter smaking satset de videre på denne vinen, med god grunn!

Scarbolo Mattia Beyond Pinot 2015:

Litt avdempet nese, frukt, sitrus, florale hint. Den er syrefrisk på stil, mineralsk, konsentrert, også her en fin fedme i en lang utgang. En fin Pinot Grigio.

Scarbolo Lara Sunset Scent er en ren Chardonnay og hjertebarnet til Lara. Den blir kun produsert i de beste årgangene. 6 måneder på små eikefat med gjær før videre lagring på stål.

Scarbolo Lara Sunset Scent 2016:

Frisk og fruktig nese, floral med et lett krydderpreg og sitrus. Bløt og fruktig på smak, rund med god syre, godt balansert i en lang ettersmak. Rik og fyldig stil, godt kjøp.

Scarbolo Mio Tempo (Chardonnay 40%, Sauvignon Blanc 30%, Friulano (Tai) 30%) har fått ligge på gjæren sin i minst ett år før påfølgende ett år på ståltank og 4 måneder på flaske. Mio Tempo eller «min tid» om dere vil, blir kun lagd i de beste årgangene og blir blendet og utvalgt unikt hver gang.

Scarbolo Mio Tempo 2013:

Fruktig og innbydende nese, modne gule frukter, tropiske hint, florale toner og sitrus. Den er fyldig med god frukt på smak, fin fedme, balanserende syre, lang utgang. En kompleks hvitvin med mange lag, kosevin.

Scarbolo Ramato XL Pinot Grigio har fått 2 uker med skallkontakt etter gjæring, så 3 år på franske fat og 6 måneder på flaske. I denne vinen hedrer de vinmakertradisjonen i Friuli og Pinot Grigios genetiske arv i et fyrverkeri av en vin, og er i følge vinhuset det største uttrykket de kan få til av druen – herav XL.

Scarbolo Ramato XL Pinot Grigio 2016:

Lett utviklet nese, moden hvit steinfrukt, sitrus, krydder og pepper. Den er spennende på smak med moden frukt, en fin struktur og syre, varm og lang ettersmak. En meget artig vin, mye smak for pengene!

Scarbolo Cabernet (Cabernet Sauvignon 30%, Cabernet Franc 70%) har ligget på fat i 10 måneder og 4 på flaske.

Scarbolo Cabernet 2015:

Krydret og innbydende nese, fruktig med mørke bær, lett jordsmonn og pepper. Den er saftig og fruktig på smak, god syre og struktur, lang ettersmak. En saftig og rund Cabernet, godt kjøp.

Scarbolo Refosco er en ren Refosco som har fermentert på skall etter å ha gjennomgått den druetørkende prosessen appassimento, og fått 3 år på franske fat i varierende størrelse før 6 måneders flaskelagring.

Scarbolo Refosco 2013:

Mørke bær, krydder, pepper, varme urter. Den er fruktig og smakfull, tørr med god syre og struktur, lang utgang med krydder. En godt krydret vin med fin struktur, fin Refosco.

Scarbolo er et vinhus undertegnede gjerne følger med på i fremtiden, dette er spennende og flotte kvalitetsviner til en god pris!

Fakta

Lauzacco ligger i provinsen Udine, i Friuli som ligger nord-øst for Venezia, på grensen til Slovenia.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy