8101 Views

Bygg din egen vinkjeller!

Oktober 12, 2017
Bygg din egen vinkjeller!
Skrevet av:

administrator

– Når man har en dårlig vinopplevelse, tror mange at at vinen er dårlig. Men som oftest skyldes det at en god vin har blitt dårlig lagret. Hvis du lagrer vinen i en vanlig bod uten riktig temperatur eller luftfuktighet, vil vinen bli ødelagt innen et års tid, fastslår Ken Canaiolo Engebretsen. Hvorfor ikke lage din egen vinkjeller med de riktige forholdene.

Vinkjeller for enhver lommebok

Ken Canaiolo Engebretsen tilrettelegger rundt 25 vinkjellere i løpet av året, og mens store, påkostede kjeller kan koste så mye som eieren vil bruke, er det fullt mulig å sikre vinen gode lagringsforhold for et relativt beskjedent beløp. – I et lager fra 100 flasker og oppover kan vi kalkulere med 50 kroner for hver flaske som skal lagres, sier han, og trekker frem vinkjølerapparet som den viktigste innretningen. Den holder ikke bare temperaturen på riktig nivå, men sørger for at luftfuktigheten blir resirkulert. Et vanlig kjøleanlegg vil derimot tørre ut luften med svært uheldig resultat for de edle dråper.

Interesse

I tillegg til tilbehør som lavenergilys, hyller i tre som tåler den høye luftfuktigheten, og til og med varetellingslister for større samlinger, bidrar Engebretsen med byggeveiledning samt rådgivning for innkjøp og optimal lagringstid. Å bygge en vinkjeller er ikke en enorm investering. Her legger man langt på vei lista selv. Men det er viktig at det gjøres med omhu og ved bruk av riktige materialer, sier Ken Canaiolo Engebretsen.

Slik tar du vare på vinen:

– Vin fortsetter utviklingsprosessen etter at den tappet på flaske, men avvik i lagringsforholdene fører til at vinen utvikler seg negativt. I verste fall blir helt ødelagt, sier Ken Canaiolo Engebretsen I følge vinkjenneren er det fire faktorer som kan ødelegge selv den edleste vin under lagring: Tørr luft, for høy temperatur, vibrasjoner og lys:

Temperatur:

Gode lagringsforhold betyr at rommet holder en jevn temperatur mellom åtte og tolv grader. Der bommer de fleste og lagrer vinen for varmt. Dermed blir den ødelagt.

Luftfuktighet:

70-80% luftfuktighet gir riktig atmosfære for vinlagring. – Mange lagrer vinen for tørt, for eksempel rundt 50% luftfuktighet. Det som skjer da, er at korken blir tørr og skrumper inn. Luft slipper inn til vinen som oksiderer. Den blir rett og slett til eddik.

Vibrasjoner:

Vin må lagres vibrasjonsfritt. Det kan by på en utfordring i byer, hvor tungtrafikk, jernbaner eller trikker skaper vibrasjoner i boligen. Når vinflaskene vibrerer, utvikler vinen seg fortere og den utvikler seg feil.

Lysforhold:

Vin skal oppbevares mørkt. Det er også derfor rødviner lagres på mørke flasker. Lys fører til at vinen endrer farge og det påskynder også utviklingen.

 

Se også: Din guide til valg av vinskap

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy