2603 Views

Den store glasstesten

Målet med denne testen er å kikke litt på mylderet av vinglass der ute for å se hvilke glass som fungerer. Er det hele serier som er gode eller enkeltglass som stikker seg ut? Må glass være dyre for å gjøre jobben eller kommer man like langt med like langt med billigere glass?

Mars 11, 2016
Den store glasstesten
Skrevet av:

administrator

I bransjen er det to navn som alltid stikker seg ut. Begge har jeg erfaring fra tusenvis av viner fra, men finnes det andre navn? Er noen glemt men fortjener rampelys? I denne testen prøves det ut glass fra danske Aida, fra tyske Schott Zwiesel og Villeroy et Boch samt eksklusive håndlagede glass fra engelske Waterford. I og for seg er det ekslusive og håndlagede glass med i testen fra Villeroy et Boch og Schott Zwiesel også. Hvordan klarer glassene seg i forhold til benchmark? Jo, under kan du lese resultatene, glass for glass.

Det er prøvd flere viner i hvert glass. Fordi dette er en glasstest og ikke en vintest skal ikke vinene nevnes her, men en champagne, en riesling Kabinett, en Chablis, en Cahors, en Gevrey-Chambertin Village, en østerriksk pinot noir, en enkel rød Bordeaux, en Grand Cru Classe Bordeaux, en Barbera d’Alba og en Nebbiolo var med i testen. Alle er ikke prøvd i alle glass, men alle glass er prøvd med minst to av disse, noen med vesentlig flere.

Glassene ble testet over en hel helg. Hvert glass er testet med de vinene glasset burde passe til fortløpende slik at mitt inntrykk av glassets egenskaper ble notert mens de var så ferske som mulig. Glassene i testen er levert fra respektive importører etter forespørsel fra redaktøren for Vin & Brennevin.

Aida

Finnes i flere kjeder.

Aida Passion Champagne

Kr 149,- for to
Et smalt glass av krystall som gir lite vin i glasset og en svært trang åpning som gir lite duft og aromaer. Champagnen i testen viser kun briochearomaer. I munn tilføres det stort sett syre, vinen blir i overkant slank. Ikke et spesielt godt glass og bør unngås.

Aida Passion hvitvin

Kr 149,- for to
Et enkelt hvitvinsglass som gjør jobben greit for vanlige hvitviner men for mer komplekse viner bør du litt oppover. For hverdagsvinene, men her gjør det også god nok jobb.

Aida Passion rødvin

Kr 149,- for to
Et fint allroundglass i den lavers prisklassen og et godt hverdagsglass. Fremhever kanskje noe mer fattoner enn det burde men et godt nok glass på de fleste punkter.

Aida Passion bourgogne

Kr 149,- for to
Få frem en fin aromakompleksitet og fint aromabilde, vinene fremstår som fint fruktige og elegante samt glasset polerer bort noen småfeil. Et godt hverdagsglass og går fint til aromatiske røde som pinot noir, men også bordeaux klarer seg godt her.

vinglass Waterford cabernet sauvignon

Waterford

Kontakt Agent Sorgenfri for utsalgsteder.

Waterford Elegance Chardonnay

Kr 635, -for to
Et glass om drar frem endel eleganse i vinene men som fortrenger noe av kompleksiteten. Ingen allrounder med andre ord og man må bli kjent med glasset og kjenne sine viner før dette glasset blir ubetinget godt. Men det løfter frem fine nyanser i enkelte viner som andre glass ikke viser, spesielt teksturmessig.

Waterford Elegance Pinot Riesling

Kr 635,- for to
Glassets tupp utover gjør ar aromabildet sprer seg utover. På puruung eller ikke dekantert riesling gjør dette at eventuell gjæraroma eller svovel blåser noe av og vinen blir fruktigere men generelt sett er det mer problematisk enn en fordel. Vinen spres også mer i meunnen og fremstår som mindre syrlig enn vanlig noe som kan vøre en fordel for enkelte smakere og enkelte viner. Men generelt sett fremstår dette som mer problematisk enn fordelaktig. Med andre ord, et skikkelig nisjeglass for nerden på veldig ung riesling, men egentlig helt unødvendig.

Waterford Elegance Pinot noir

Kr 635,- for to
Dette glasset fremhever en frisk frukt både i munn og på duft. Klokken er litt for liten for det mest detaljerte aromabiltdet men vinene i testen fremstår alle som virkelig behagelige og elegante med en fin friskhet. Litt stor for i forhold til klokke gjør at glasset ser litt underlig ut på bordet.

Waterford Elegance Cabernet Sauvignon

Kr 635,- for to
Et glass som fremhever det florale og delikate i vinene smakt, i munn fremstår vinene som kjølige og presise. Bøde pinot og bordeaux gjør seg svært godt i glasset. Et glass jeg har blitt glad i gjennom testen. Sjarmør som tar frem mange av de sidene ved en vin jeg betaler ekstra for. Et meget godt glass. Ett av testens beste.

Les også: Glasset gjør hele forskjellen

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy