1771 Views

Catena Zapata

Den 1. april i år kunngjorde Drinks International at Catena Zapata hadde blitt kåret som The World’s Most Admired Wine Brand of 2020, dette er den første gangen et vinhus fra Argentina har vunnet denne kåringen og familien er selvfølgelig umåtelig stolte. Det var selvfølgelig blandede følelser involvert på grunn av koronakrisen, men et lyspunkt i den mørke tunellen var det absolutt.

Oktober 10, 2020
Catena Zapata
Skrevet av:

administrator

Dr. Laura Catena, 4. generasjon i vinhuset og administrerende direktør kommenterte prisen slik: “I became a medical doctor at the time of the AIDS epidemic in the 1980s and felt hopeless at not being able to do more. Today, we are all able to help stop the spread of COVID-19 by staying home and helping our parents, grandparents, friends, and colleagues. This award for Catena Zapata, a first for an Argentine winery, goes to all the great people who have worked at our family winery since 1902, to our region’s beautiful vineyards, and to our fellow wine drinkers around the world.”

Vinhuset

Som nevnt er det i dag den 4. generasjonen som driver Catena Zapata, dette spennende vinhuset som ligger i Mendoza ved foten av Andesfjellene, etablert i 1902.

‘Completamente loco’ – helt gal, kalte de Nicolás Catena da han begynte å produsere vin på vinmarkene etter sin farfar, og hvert fall da han anla vinmarker på over 1000 meter over havet.

Han ble så den eneste søramerikaneren som både har fått tittelen Decanter’s Man of the Year Award og Wine Spectator’s Distinguished Service Award, han var kanskje ikke så gal likevel?

Nicolás er utdannet økonom, og jobbet som gjesteprofessor i California før han reiste tilbake til Argentina, overbevist om at hvis man kunne lage så bra vin i California, så skulle en kunne gjøre det samme i hjemlandet.

Han hadde motet til å eksperimentere og å forske, noe han fortsatt gjør sammen med datteren Laura, og de to ser ut til å ha stor suksess med det.

Nicolàs og Laura.

Vinmarkene

Da Nicolàs begynte med vinproduksjon på midten av 60-tallet lagde faren og farfaren vin på familiens vingård slik de gjorde det Italia fra gammelt av, nå 60 år etter har han satt både Malbec og Argentina på vinkartet.

Det er tre hovedfaktorer som ha bidratt til denne suksessen, den ene var at han moderniserte arbeidet i vinmarken og kjelleren med blant annet streng drueseleksjon, bruk av ståltanker og eikefat av bedre kvalitet.

Den andre er vinmarker høyt over havet, det unike og gjestmilde landskapet har vist seg å produsere helt spesielle og konsentrerte viner. Den siste faktoren er terroir. De begynte å utforske jordtyper, kartlegge og plante druer på ulike «plotter».

Vinhuset er i dag det eldste familiedrevne vinhuset i Argentina som fortsatt drives av familien, og jeg er spent på hva Catena Zapata kommer til å finne på i fremtiden, for dette er bare begynnelsen!

Disse vinene er tilgjengelige på Vinmonopolet Catena Chardonnay 2018:

Innbydende nese med gul frukt og sitrus, fint fatpreg. Duver behagelig i munnen med lett struktur, den er fruktig og rund, lang utgang. Godt kjøp.

Angelica Zapata Chardonnay 2017:

Fruktig og konsentrert nese, gul og moden frukt, sitrus, krydder og et hint av røyk. Den er kompleks på smak, god fylde og fedme, god syre og en godt balansert og lang utgang.

Catena Malbec 2017:

Typeriktig nese med mørke bær, krydder, mint og hint av fat. Den er tørr, rund i kantene med god syre og fin struktur, elegant fatpreg i utgangen. God kjøttvin til en god pris!

Catena Alta Malbec 2016 er produsert på druer fra 5 ulike historiske vinmarker. Vinen har en innbydende nese med røde og mørke bær, krydder, mokka og hint av fat. Den er kompleks og fyldig med en flott konsentrasjon, god syre, sitter godt og lenge. En meget flott Malbec.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy