784 Views

Test av tysk musserende

Tyskland er store på musserende vin. De tre største produsentene produserer mer enn hele området Champagne. Men det er store forskjeller på innhold og kvalitet.

Oktober 29, 2022
Test av tysk musserende
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Tyskland har lang tradisjon for musserende vin og tyskere var tidlig involvert i produksjon av champagne. Kjente merkenavn som Krug, Bollinger og Roederer er startet av tyskere og kunnskapen om musserende vin tok de med seg hjem. I dag er tyskere i verdenstoppen når det kommer til konsum av musserende vin. Hver tysker drikker i snitt drøyt fire flasker i året, noe som er mer enn de fleste andre land.

Les også: Italienske vinkupp i spesialslippet

Så produseres det også mye musserende vin i Tyskland. De tre største produsentene Rotkäppchen-Mumm, Henkell and Söhnlein og Schloss Wachenheim produserer i overkant av 575 millioner flasker hvert år noe som er mer enn Champagnes samlede produksjon på drøye 300 millioner flasker. (tall fra 2016)

Det er omtrent to tusen produsenter av sekt i Tyskland, de aller fleste selvfølgelig av mindre størrelse. Men ikke all tysk sekt er egentlig tysk vin og både produksjon og kvalitet har store variasjoner.

Ulike kategorier og kvalitet

Sekt deles inn i fire kategorier. Nederst på kvalitetsstigen står vanlig sekt. Over 90% av Tysklands musserende viner befinner seg her. I motsetning til Champagne er ikke sekt et beskyttet begrep omkranset av et strengt regelverk for druetyper eller produksjon. Det er helt vanlig at produsenter av sekt importerer rimelig vin fra utlandet i bulk og lager musserende vin av det. Som regel lages vinen på samme måte som prosecco ved at vinen ettergjærer i tank. Det som kalles charmatmetoden.

Et steg opp finner vi Deutscher Sekt. Der er regelen at druene som benyttes må være fra Tyskland, men også der er det vanlig at vinen ettergjærer på tank.

Deutscher Sekt bestimmter Angaugebiete eller Sekt b.A er laget på druer fra en av Tysklands tretten vinregioner. Med disse vinene er det vanligere at de benytter seg av tradisjonell metode for produksjon med annengangsgjæring på flaske slik som i Champagne. Gjøres det kan produsenten sette traditionelle Flaschengärung på etiketten.

Winzersekt utgjør toppen av kvalitetsstigen og er en klassifisering beskyttet av EUregulativ. Dette er viner hvor druene kommer fra produsentens egne vinmarker og hvor det er tradisjonell metode som benyttes under produksjon. Det er krav om minimum ni måneders lagring på bunnfall. I denne kategorien kan man finne rene rieslingviner, viner laget på klassiske champagnedruer som pinot noir og chardonnay og enkeltvinmarksviner.

Eget regelverk for VDP

Organisasjonen VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) som består av rundt to hundre produsenter som fokuserer på kvalitetsvin har også sitt eget regelverk for sekt: VDP. SEKT.STATUT. Der deler de opp i VDP. SEKT og VDP. SEKT. PRESTIGE. Begge har regler som blant annet sier at druene må dyrkes av produsenten, at de skal håndplukkes og presses i hele klaser. Det skal selvfølgelig benyttes tradisjonell metode og de må lagre på bunnfall i minimum femten måneder for VDP. SEKT og minimum trettiseks måneder for VDP. SEKT.PRESTIGE.

Les også: Opplev Bergamo og omegn

Norge er på import-toppen

Den første produsenten av sekt i Tyskland var Georg Christian Kessler. Han startet opp i 1826 etter å ha jobbet for Veuve Clicquot i Champagne. Han produserte musserende vin etter samme metode og ganske raskt ble dette svært populært og flere aktører kom på banen.

Produksjonen økte jevnt, men to verdenskriger satte sine spor og utover 1950-tallet ble det mer vanlig å benytte charmatmetoden med rimelig utenlandsk vin av økonomiske grunner. De store produsentene vokste frem og dominerte markedet.

Regelverket for Winzersekt kom i 1989 og de siste tiårene har det vært generelt stort fokus på kvalitetsvin i Tyskland.

Norge, USA og Nederland er de tre landene som importerer mest tysk vin og det er de hvite, stille vinene laget av rieslingdruen som dominerer salgstallene her hjemme. Men sekt øker i popularitet og blant de musserende vinene var det boblene fra Tyskland som økte mest i salg på Vinmonopolet fra 2020 til 2021.

Vi har testet et utvalg av de tyske musserende vinene som er tilgjengelig på Vinmonopolet.

Griesel Blanc de Noirs Brut
Produsent: Griesel & Compagnie
Årgang: 2019
Varenummer: 10426601
Pris: 299,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Øvrige
Vurdering: Dufter av røde epler, fat, nøtter og toast. Fruktig og mineralsk smak med fin friskhet og en lang, fruktig utgang. Strålende til aperitif og retter av svin og kylling. Poeng: 90

Griesel Rosé Brut
Produsent: Griesel & Compagnie
Årgang: 2019
Varenummer: 10718601
Pris: 299,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Øvrige
Vurdering: Dufter av røde epler, røde bær og toast. Fruktig og tørr på smak med fin friskhet. Tørr utgang. Strålende som aperitif og til retter av kylling og salat.

Poeng: 90

 Weingut Knewitz Chardonnay Brut Nature
Produsent: Weingut Knewitz
Årgang: 2018
Varenummer: 13926601
Pris: 269,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Øvrige
Vurdering: Dufter av modne epler, kjeks og nøtter. Fruktig og konsentrert smak med frisk syrlighet og en lang utgang. Til aperitif, fisk og skalldyr.

Poeng: 88

Griesel Riesling Brut
Produsent: Griesel & Compagnie
Årgang: 2019
Varenummer: 10716501
Pris: 299,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Øvrige
Vurdering: Kompleks duft med epler, toast og sitrus. Fruktig, tørr og konsentrert smak med fint balansert syre og en helt knusktørr utgang. Aperitif.

Poeng: 88

Von Buhl Riesling Brut
Produsent: Weing. Reichsrat von Buhl
Årgang: 2018
Varenummer: 2215301
Pris: 259,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Øvrige
Vurdering: Dufter av moden tropisk frukt, toast og gjær. Hint av blomster. Fin friskhet på smak med fersk frukt og en tørr, lang avslutning. Aperitif, fisk og skalldyr.

Poeng: 88

Zähringer Blanc de Blancs Brut
Produsent: Weingut Wilhelm Zähringer
Årgang: 2017
Varenummer: 14196301
Pris: 349,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Baden
Vurdering: Fruktig duft med preg av modne epler og sitrus, toast og nøtter. Rik og utviklet mineralsk smak med fin syrlighet og en tørr, lang. Aperitif, fisk og fugl.

Poeng: 88

Gross-Winternheim Lorelei Riesling Sekt Brut
Produsent: Groß-Winternheim
Årgang: 2019
Varenummer: 12342101
Pris: 189,00
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Rheinhessen
Vurdering: Dufter av epler og sitrus med noe brøddeig. Fruktig og frisk med en syrlig ettersmak. Fin lengde. Til aperitif, fisk og skalldyr.

Poeng: 87

Raumland Blanc de Blancs Brut
Produsent: Sekthaus Raumland
Årgang: 2018
Varenummer: 14248901
Pris: 339,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Rheinhessen
Vurdering: Fruktig og kompleks duft med preg av modne epler, nøtter og fat. Frisk smak med fin mineralitet og en tørr utgang. Aperitiff , fugl og fisk.

Poeng: 87

Reinecker Chardonnay Blanc de Blancs Brut
Produsent: Sektkellerei Reinecker
Årgang: 2017
Varenummer: 14196201
Pris: 250,20
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Øvrige
Vurdering: Fruktig og floral duft med gule epler og sitrus. Hint av gjærdeig. Fruktig smak med fin syrlighet og en tørr, mineralsk utgang. Aperitiff og retter av fisk og kylling.

Poeng: 87

Von Winning Rosé Secco Trocken
Produsent: Weing. von Winning
Årgang: NV
Varenummer: 10761101
Pris: 169,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Øvrige
Vurdering: Fruktig og floral duft med preg av røde bær. Saftig frukt på smak med fin friskhet. Til aperitiff og grønnsaker.

Poeng: 87

Von Wiesen Seckinger Rosé Pure x Johannisbeere
Produsent: Von Wiesen GmbH
Årgang: 2020
Varenummer: 14379801
Pris: 299,00
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Øvrige
Vurdering: Musserende vin tilsatt rips. Dufter av ferske rips og epler. Fruktig og bærpreget smak med fin friskhet og en helt knusktørr utgang. Aperitif, svin og fugl. Poeng: 86

Joh. Baptist Dietrich Rosé Sparkles
Produsent: Josef Drathen
Årgang: NV
Varenummer: 14096801
Pris: 139,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Øvrige
Vurdering: Fruktig duft med preg av melne røde epler, røde bær og søt fersken. Fruktig og syrefrisk på smak med en tørr, lang utgang. Aperitif, fugl og fisk.

Poeng: 85

Pure & Naked Pet Nat Brut Nature
Produsent: Weing. am Stein
Årgang: 2021
Varenummer: 10824701
Pris: 274,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Franken
Vurdering: Dufter av gul tropisk frukt. Noe floral. Fruktig og helt tørr på smak med en frisk syre i ettersmaken. Retter av kylling og salater.

Poeng: 85

Herres Riesling
Produsent: Peter Herres
Årgang: NV
Varenummer: 13989201
Pris: 122,70
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Øvrige
Vurdering: Dufter av sitrus og sitronskall, noe epler og fersken. Sødmefull frukt på smak med en balansert syrlighet. Til aperitif, fisk og skalldyr.

Poeng: 81

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy