2952 Views

Denne sicilianske vinen er et veldig godt kjøp

Fra nedgravde leirkrukker på vulkanøya kommer noen utrolig fruktige og elegante viner laget på lokale druer.

November 18, 2022
Denne sicilianske vinen er et veldig godt kjøp
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Sicilia har i løpet av de siste tiårene vokst til å bli en vesentlig leverandør av italienske kvalitetsviner. Tross det varme klimaet så gir avkjølende vinder fra havet og det varierte jordsmonnet syrefriske, komplekse og elegante viner.

Blant produsentene som har vært i førersetet for utviklingen finner vi COS som holder til ved byen Vittoria, syd på øya, i et område med mye kalkrikt jordsmonn.

Les også: Stor test av årets Beaujolais Nouveau

COS ble startet nærmest som et eksperiement av tre arkitektstudenter på 80-tallet og navnet kommer forbokstavene i etternavnene til Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano.

I dag er det Cilia og Occipinti som fremdels drifter eiendommen. De er sertifisert økologisk og jobber etter biodynamiske prinsipper.

Noe av det unike ved COS er deres store samling av amfora, leirkrukker.

Lenge før eikefat og flasker ble oppfunnet ble vin oppbevart og transportert i leirkrukker. Arkeologiske spor tilsier at leirkrukker, qvevri, ble benyttet i Georgia allerede for 8000 år siden. Amfora lar vinene «puste» og utvikle seg naturlig, uten påvirkningen av eik. Det er druen selv som får skinne gjennom og vise sitt sanne potensial.

Hos COS har de en egen kjeller med over 150 amforaer som graves ned i grus. Dette gjør at vinen holder en stabil temperatur.

Les også: Fem klassiske gin-drinker du kan lage hjemme. 

COS Frappato 2021 er laget av den lokale druen frappato, en drue kjent for å gi viner med lavt tanninnivå og lett, bærpreget duft. Frappato benyttes ofte i blend med Nero d’Avola, en annen lokal rødvinsdrue, men alene gir den også svært elegante viner.

COS Frappato 2021 har en ren, fruktig duft med preg av røde bær og blomster. Den har også et lett jordlig preg. På smak er den elegant og bløt med fin frukt og lette tanniner med en lang ettersmak . En veldig flott vin som gjerne kan prøves til retter av svin, fugl og sopp.

COS Frappato 2021
Varenummer: 5178901
Pris: 259,80
Utvalg: Basisutvalget
Poeng: 88

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy