3047 Views

Strålende Brunello til Pinse

Om Pinsen skal feires med god mat i hyggelig lag kan en strukturert Brunello være akkurat det man trenger.

Juni 02, 2022
Strålende Brunello til Pinse
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Om man ønsker noe av det ypperste Italia har å by på så er Brunello di Montalcino en av appellasjonene man bør se til. Sammen med Barolo, Barbaresco og Vino Nobile di Montepulciano var det de første områdene som fikk DOCG-status og det er druen brunello (sangiovese) som er stjernen i området.

Col d’Orcia er en av de eldste og største vinhusene i Montalcino. Da Francesci-familien fra Firenze kjøpe eiendommen i 1899 gikk den under navnet Sant Angelo in’Colle, men etter at brødrene Leopoldo og Stefano Franceschi overtok eiendommen delte de den opp i 1958 og Stefano ga sin eiendom navnet Col d’Orcia. Navnet betyr åsen over Orcia -elven som renner gjennom eiendommen. Stefano Franceschi giftet seg senere inn i familien til den kommende kongen av Spania og i 1973 solgte han eiendommen til Cinzano-familien fra Piemonte.

Les også: Suverene tyskere slippes i spesialpolene

Da Cinzano overtok var det bare noen få hektar av eiendommen som var beplantet med druestokker. I løpet av 1980-tallet hadde de økt til 70 hektar og i dag kan de skilte med over 140 hektar vinmarker hvor nær 80% er plantet med Brunello.

Eiendommen ligger som en del av Val d’Orcia, et område sør i Toscana som i 2004 ble satt på UNESCOs verdensarvliste.

Middelhavsklimaet med solrike sommerdager og begrensede nedbørsmengder på vår og høst skaper gode vekstforhold for druene. De sørvendte vinmarkene med kalkrik jord ligger på rundt 300- 400 meter over havet og skaper strukturerte viner.

Col d’Orcia driver sertifisert økologisk og all innhøsting foregår for hånd.

Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2017 er laget på druer som vokser på rundt 300 meters høyde. 2017 var et år preget av tørke og hetebølge, men et kraftig regnvær i midten av august og de påfølgende kjølige nettene ga sunne druer med naturlig god syre. Druene ble håndplukket og både sortert i vinmarken og når de ankom kjelleren. Vinen gjæret på ståltanker på temperaturer under 28 grader før den modnet i tre år på store eikefat av både slovensk og fransk eik i ulik størrelse. Videre fikk den modne et år på flaske i kjelleren før den ble sluppet på markedet.

Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2017 fremstår svært fruktig på duft med noe florale toner og preg av nøtter. Den har en fersk og konsentrert smak med en god friskhet og faste tanniner. God lengde på ettersmaken. En stor og flott vin som gjerne kan lagre inntil 10 år, men som også drikkes godt i dag. Perfekt til litt kraftige matretter av okse og lam.

 

Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2017
Varenummer:4454001
Pris: 348,00
Utvalg: Basisutvalget
Poeng: 89

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy