1816 Views

Ukens vin: Chianti med en svimlende lang historie

Februar 23, 2023
Ukens vin: Chianti med en svimlende lang historie
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Helt siden 1141 har familien holdt til i Castello Brolio i Gaiole i Toscana. Da baron Francesco Ricasoli overtok ansvaret for vinproduksjonen i 1993 var det som den 32. baron av Brolio. En uavbrutt rekke av Ricasoli har holdt stand ved slottet som i middelalderen spilte en vesentlig rolle ved beskyttelsen av Firenze og som i dag er den største arbeidsgiveren i kommunen.

Les også: Fra arkivet. Vin fra Thailand

Ricasoli har også vært avgjørende i utviklingen av chianti som vinområde da det var Bettino Ricasoli som i 1872 kom opp med oppskriften for den moderne produksjonen av chianti hvor sangiovese skulle spille hovedrolle med noe innblanding av andre druesorter.

Da Francesco Ricasoli overtok merkenavnet og produksjonen gjennomførte han store endringer både i vinmarkene og i kjelleren og de senere årene er det et stadig større fokus på sangiovese og de ulike terroirene på eiendommen som har stått i fokus.

I påskenummeret av Magasinet Vin&Brennevin kommer det en lengre artikkel om Barone Ricasoli og deres imponerende historie. Ukens vin gir en sniktitt.

Brolio Chianti Classico er deres flaggskip og vinen som definerer vinhuset. Vinen er en blend av sangiovese fra ulike parseller fra de 240 hektar vinmarkene som tilhører eiendommen. I tillegg er det 5% av druen colorino. Vinen gjærer på ståltanker og går gjennom malolaktisk gjæring før den får modne på franske eikefat.

Resultatet er en fruktig og kompleks vin med fin friskhet og lengde. Flott vin for pengene!

 

 

 

Brolio Chianti Classico 2020
Varenummer: 69901
Pris: 194,90
Utvalg: Basisutvalget
Vurdering:Dufter av røde og mørke bær, brent tre og lær. Fyldig, sødmefull frukt på smak med fin syrlighet og faste tanniner i en lang, frisk utgang.
Passer til: Okse, lam
Poeng: 86

 

 

 

 

Les også: Vinområdet som (nesten) forsvant

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy