2762 Views

Ukens vin: Er dette den perfekte vårvinen?

April 19, 2023
Ukens vin: Er dette den perfekte vårvinen?
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Når vi snakker om vårviner så er det gjerne hvite viner vi tenker på. Eller roséviner, som vi kanskje ikke har rørt siden sommeren i fjor. Eller viner med bobler. Vi ser for oss å sitte i solen med et glass lys og lett vin.

Men våren kan fremdeles ha et litt kaldt drag og det kan være påkrevd et pledd over bena på uteserveringen. Det kan egentlig være nødvendig med en vin som har litt mer smak og konsentrasjon enn en hvitvin. Men vi har jo ikke lyst på rødvin, (som vi har varmet oss på hele vinteren) så hva gjør vi da? Jo, det finnes en vinstil som passer perfekt. Som har det beste fra to verdener: Nemlig oransjevin.

Les også: Oransjevin. Den komplette matvinen

Det er også om våren at vi drar trekket av grillen og fyrer den opp for første gang dette året. Hvilken vinstil er det da som passer perfekt til grillet kylling, grønnsaker og svin? Jo, det er oransjevin.

Vi feirer også nasjonaldagen på våren og mange disker opp med spekemat til lunsjen. Er det en vinstil som er helt nydelig til spekemat og harde oster? Ja, nemlig: Oransjevin.

Oransjevin er kanskje den perfekte vårvinen

Men det er med oransjevin som med alle andre vinstiler: Den finnes i alle mulige varianter. Laget på forskjellige måter, av ulike druer i ulike land.

En svært gammel vin

Oransjevin er egentlig ikke noe nytt. Det er en vinstil som er mange tusen år gammel. Og selv om den har blitt stadig mer populær her hjemme de siste årene, særlig blant de unge og trendye, så er det fremdeles en vinstil som er litt ukjent for de fleste.

Kort sagt så er oransjevin en hvitvin som lages som en rødvin. Det vil si at man benytter grønne druer, men i stedet for å skille skall og steiner fra mosten før gjæring slik som man gjør med vanlig hvitvin så lar man vinen ha en maserasjonstid der farge trekkes ut av skallet. Jo lenger maserasjonstid, jo mer farge og konsentrasjon får vinen, og i oransjevin kan man også oppleve litt tannin.

Resultatet av dette blir en mer kompleks, mer konsentrert hvitvin, som også har mer farge. Noen helt oransje.

Salget av oransjevin i Norge er fremdeles lite i forhold til andre vinstiler. Av det totale salget på nesten 79 millioner liter svakvin solgt i 2022 var det kun i overkant av 131 tusen liter som utgjorde oransjevin. (Rødvin sto for 42 millioner liter og rosévin 4 millioner). Det kan hende at det selges flere oransjeviner uten at det synes i tallene til Vinmonopolet fordi det er opp til leverandørene selv å velge og merke vinene som oransjevin i systemet, men tallene gir et godt inntrykk av salget.

Og salget av oransjevin øker hvert år.

En oransjevin som kom som en nyhet inn til Polet denne våren er Chakana Singular Torrontés de Maceración Prolongada 2021. En oransjevin fra det nordvestlige Argentina. Bodega Chakana holder til på over 600 meters høyde i provinsen Mendoza ved foten av Andesfjellene.

Juan Pelizzatti grunnla vinhuset i 2002. Han kjøpte 150 hektar med nesten bart landområde hvor det tidligere var plantet malbec. I dag dyrker de 312 hektar vinmark bestående av druene malbec, bonarda, cabernet sauvignon, syrah, torrontes, sauvignon blanc og chardonnay.

Chakana er Inkaenes navn på stjernetegnet Sørkorset. Dette korset står helt vertikalt på himmelen mellom 2. mai og 3. mai, og dette representerer overgangen fra én dyrkningssesong til en annen. Juan Pelizzatti tok navnet fordi han også så på sitt nye prosjekt som overgangen til en ny tid med nye muligheter.

Mendoza ligger høyt over havet noe som påvirker klimaet. Det er en kjølig og lang vekstsesong med stor forskjell i dag og nattemperaturer.

Chakana Singular Torrontés de Maceración Prolongada 2021 er laget av 100% torrontesdrue og vinen hadde en måned skallmaserasjon. Den er spontanfermentert, uklaret og ufiltrert. En rik, konsentrert og fruktig vin med god friskhet. Nydelig å nyte i vårsolen eller til matretter av kylling og svin.

 

 

Chakana Singular Torrontés de Maceración Prolongada 2021
Varenummer: 13119701
Pris: 226,70
Utvalg: Bestillingsutvalget
Vurdering:  Dufter av fersken og sitrusskall med noe urter og blomster. Fruktig og rik på smak med en god friskhet og en fast og lang utgang.
Passer til: Spekemat, kylling, svin.
Poeng: 86

 

 

 

 

Les også: Bobler for kunsten

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy