4062 Views

Ukens vin: Italias beste bobler

Februar 02, 2023
Ukens vin: Italias beste bobler
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Vinregionen Lombardia er ikke like kjent som naboregionene Piemonte i vest og Veneto i øst, men det er et spennende område og spesielt de musserende vinene herfra er verdt et bekjentskap.

For selv om det ofte er prosecco fra Veneto en tenker på når det kommer til italiensk musserende så er også Lombardia og da spesielt området Franciacorta store på musserende vin. Og vinstilen er ganske annerledes enn den man finner i Veneto. Mens prosecco som regel (ikke alltid) produseres med charmat-metoden, det vil si at vinen har annengangsgjæring på lukkede ståltanker, så produseres de musserende vinene i Franciacorta på samme måte som i Champagne, nemlig med annengangsgjæring på flaske. Dette gir mer komplekse viner, ofte med autolysepreg.

Også druene som benyttes er forskjellig. I prosecco benyttes den lokale druen glera, mens i franciacorta finner vi chardonnay, pinot nero (pinot noir) og pinot bianco (pinot blanc).

Bellavista ble grunnlagt i 1977 av forretningsmannen Vittorio Moretti og er i dag en ledestjerne innen italiensk musserende vin.

Les en lengre artikkel om Bellavista og deres viner her. 

Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut lages av 79% chardonnay, 20% pinot nero og 1% pinot bianco. Det er en blend av druer fra 60 ulike vinmarker og 15 – 20% av blenden er vin fra tidligere årganger tilbake til 1977. En andel av vinen har gjæret og modnet på små eikefat i syv måneder og vinen lagrer på bunnfall i 46 måneder. Totalt lagres vinen i omtrent fem år før den slippes på markedet.

Resultatet er en kompleks og fruktig vin med flott syrlighet og en tørr, lang utgang. Mye vin for pengene.

 

 

Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut
Varenummer: 3310601
Pris: 339,90
Utvalg: Basisutvalget
Vurdering: Dufter av søte gule og røde epler, moden tropisk frukt. Hint av toast og sitrus. Bløt på smak med fin fruktighet og god friskhet.  En tørr, lang og frisk utgang.
Passer til: Aperitif, fisk, skalldyr
Poeng: 88

 

 

 

 

Les også: Pieropan – nytt maktsentrum i Soave. 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy