3126 Views

Ukens vin: Nydelig sauvignon blanc fra New Zealand

Mars 02, 2023
Ukens vin: Nydelig sauvignon blanc fra New Zealand
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Vinindustrien på New Zealand har vokst og utviklet seg enormt de siste 30 årene og det er i all hovedsak takket være druen sauvignon blanc at landet har oppnådd den statusen det har i dag.

Landet består av de to øyene North Island og South Island som begge er to langstrakte, smale øyer. Selv når man er midt inne i landet er det kun 13 mil til havet, så den maritime påvirkningen på klimaet er stor over hele landet. Det er totalt ti vinregioner, fem på hver øy, og den desidert største er Marlborough som ligger helt nord på South Island. Av New Zealands totalt ca 40 000 hektar vinmarker befinner i underkant av 30 000 av dem seg i Marlborough.

Les også: Matua, New Zealandsk suksess

Det er en region med mye solskinn og det er sauvignon blanc som er dominerende med over 80% av plantet areal. I denne regionen gir sauvignon blanc viner som er både fruktintense og syrefriske, en stil New Zealand har blitt så kjent for.

Greywacke ble etablert i 2009 av Kevin Judd. Født i England og oppvokst i Australia hvor han studerte vinproduksjon på Roseworthy College. Han flyttet til New Zealand i 1983 og var vinmaker hos Cloudy Bay i 25 år før han valgte å starte med egen vinproduksjon. Navnet Greywacke kommer fra den grå sandsteinen som man finner over hele New Zealand.

Greywacke Wild Sauvignon 2020 er nyhet i basisutvalget til Vinmonopolet i mars. Vinen er laget av druer fra ulike subregioner i Marlborough hvor noen av vinmarkene ble høstet med maskin om nettene og noen ble høstet for hånd på dagtid.

Vinen spontangjæret på fransk barrique, hvor en liten andel var nye fat, og den ble liggende der i rundt seks måneder før den ble tatt ut av fatene og fikk ytterligere fem måneders modning på bunnfall.

Resultatet er en svært kompleks, fruktig og rik vin med en strukturert og lang ettersmak. En nydelig matvin og et veldig godt kjøp.

 

Greywacke Wild Sauvignon 2020
Varenummer: 9477901
Pris: 261,60
Utvalg: Basisutvalget
Vurdering: Kompleks duft med moden sitrus, krydder, nøtter og fat. Noe grønt eple og solbærblad. Strukturert og kompleks smak med fin friskhet og en tørr, lang utgang.
Passer til: Fisk, kylling, grønnsaker
Poeng: 90

 

 

 

 

Les også: Opplev vin i Niagara Canada

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy