1975 Views

De beste vinene til fårikål

29. september er fårikålens dag. Vi har samlet de beste vinene til Norges nasjonalrett. 

September 29, 2022
De beste vinene til fårikål
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Foto: matprat.no

 

Fårikålens dag feires hvert år på den siste torsdagen i september. Den tradisjonelle høstretten, som i sin enkelhet består av fårekjøtt, kål, vann, salt og pepper kokt sammen i en gryte, har to ganger blitt kåret til Norges nasjonalrett. Første gangen var i 1972 da radioprogrammet Nitimen inviterte sine lyttere til å stemme frem nasjonalretten. I 2014 gjennomførte Ipsos MMI en ny undersøkelse på vegne av landbruks- og matdepartementet og igjen var det fårikålen som vant overlegent med 45% av stemmene.

I Norge har vi lang tradisjon for å koke kjøtt og grønnsaker sammen, men det var ikke før mot slutten av 1800-tallet at fårikål kom inn i kokebøkene. Man tror at retten oppstod i byene der både språk og skikker var påvirket av Danmark og at inspirasjonen kom fra den danske retten ‘nedlagt gaas i hvidkaal’.

Les også: Tidenes største gintest

Øl og akevitt er en klassisk kombinasjon til fårikål, og et vellaget lyst og friskt øl med begrenset bitterhet passer perfekt. Spesielt komplekse, syrlige øl i stilene lambic eller geuze gjør seg godt til lammekjøttet og kålen.

Ønsker man heller vin til nasjonalretten er det også et godt valg så lenge en passer seg litt for de kraftigste rødvinene.

For det er lett å tenke rødvin når det serveres lam. Men det kokte lammekjøttet trenger ikke tanniner på samme måte som ellers samtidig som egenskapene til kålen gjør at det heller er de friskere vinene vi bør se til. Rødviner av druer som barbera og pinot noir er derfor gode valg.

Av hvitviner er det mye en kan velge i og både gode viner av rieslingdruen og chardonnay gjør seg godt til retten. Chardonnay fra Burgund, Jura eller California som har hatt en runde på eik har både friskheten og fylden som skal til for å møte både kjøttet og smaken fra kålen.

Ønsker man å gjøre litt ekstra stas på nasjonalretten og gjestene rundt bordet så er en god champagne et glimrende valg. Champagne med litt lagringspreg har både konsentrasjonen, smaken og syrefriskheten til å hamle opp med maten.

De beste vinene til fårikål:

 

 

Dom. Petite Marne Côtes du Jura Chardonnay 2019
Produsent: la Petite Marne
Årgang: 2019
Varenummer: 14658201
Pris: 245,90
Volum: 0,75
Land: Frankrike
Region: Jura
Vurdering: Fruktig duft med modne epler, tropisk frukt, toast og nøtter. Fruktig og mineralsk på smak med fin friskhet og en tørr, lang utgang.
Poeng: 86

 

 

 

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2021
Produsent: Tyler Winery
Årgang: 2021
Varenummer: 3416001
Pris: 289,90
Volum: 0,75
Land: USA
Region: California
Vurdering: Kompleks duft med epler, tre og flint. Rik og fruktig på smak med en trepreget og lang, rik utgang.
Poeng: 88

 

 

Domdechant Werner Hochheim Kirchenstück Riesling GG 2020
Produsent: Domdechant Werner’ches Weing.
Årgang: 2020
Varenummer: 13372601
Pris: 349,90
Volum: 0,75
Land: Tyskland
Region: Rheingau
Vurdering:Fruktig, floral og mineralsk duft med preg av epler, fersken og flint. Mineralsk og krisp med fin syrlighet. Lang, tørr utgang.
Poeng: 90

 

 

 

Louis Jadot Nuits-Saint-Georges
Produsent: Maison Louis Jadot
Årgang: 2019
Varenummer: 12352601
Pris: 499,00
Volum: 0,75
Land: Frankrike
Region: Burgund
Vurdering: Fruktig og bærpreget duft med søte røde og mørke bær. Preg av tre og blomster. Bløt og saftig frukt på smak med lette tanniner og en saftig, syrefrisk avslutning.
Poeng: 90

 

 

 

Michel Mailliard Mont Vergon Brut 2009
Produsent: Michel Mailliard
Årgang: 2009
Varenummer: 8365501
Pris: 582,00
Volum: 0,75
Land: Frankrike
Region: Champagne
Vurdering: Fruktig og kompleks duft med epler, gjærbakst, toast og nøtter. Frisk på smak med god syre og  smak av ferske epler. Lang og konsentrert tørr utgang.
Poeng: 90

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy