1496 Views

Fresh og moderne malbec

Med miljøet i fokus har de vist at man kan lage komplekse og moderne viner ved bruk av gamle metoder og ny teknologi. Alpamanta har vært førende for den nye bølgen av fruktige og naturlige viner fra Argentina.

Oktober 03, 2023
Fresh og moderne malbec
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Argentina er det nest største landet i Sør-Amerika og ligger mellom Andesfjellene og Chile i vest og Atlanterhavet i øst. Mest kjent for tango og fotball, men landet kan også vise til en rik vinkultur med lange tradisjoner og noen av verdens høyest beliggende vinmarker. Det var spanjolene som på 1500-tallet tok med seg vinplanter og kunnskap om vinproduksjon til Argentina og det tok ikke lang tid før det ble anlagt vinmarker over store deler av landet.

Allikevel var det i området rundt Mendoza at utviklingen var størst og i dag er 76% av alle landets vinmarker lokalisert i denne regionen.

Halvt østerrikske og halvt danske Andrej Razumovsky kom til Argentina på slutten av 1990-tallet. Med en utdanning innen økonomi hadde han jobbet rundt omkring i verden i ulike store selskaper da jobben førte han til Buenos Aires hvor han møtte sin fremtidige kone. Da den økonomiske situasjonen i landet gjorde så han mistet jobben i 2001 bestemte han og kona seg for å prøve seg på egne prosjekter.

Moderne malbec

Argentina er mest kjent for sine røde viner av druen malbec. Druen kom opprinnelig fra Frankrike der den var mye plantet i de sørvestre delene av landet, men samtidig som druens popularitet økte i Argentina utover 1800-tallet ble den gradvis faset ut av vinmarkene i Frankrike. I dag kommer rundt 75% av verdens malbec-viner fra Argentina. Tradisjonelt har det vært fyldige, fruktige viner med høy alkohol.

Hos Alpamanta lager de en moderne variant av malbec hvor de høster druene opptil seks uker tidligere enn det som har vært vanlig. Dette gir druer som er mye mer syrefriske og vinene får noe lavere alkohol. Alpamanta Campal Malbec er også spontangjæret, altså at det ikke er tilsatt kultivert gjær, og den blir ikke filtrert før tapping. Det blir heller ikke brukt noe svovel under produksjonen. Dette gir et ganske annet bilde av malbec enn man er vant til og smaken er syrefrisk og fersk.

 

En lengre artikkel om Alpamanta og deres viner blir å lese i Magasinet Vin&Brennevin 02/23 som kommer i salg 12. oktober.

 

Alpamanta Campal
Årgang:
2022
Produsent: Alpamanta / Finca von Wigstein
Varenummer: 15183901
Pris: 249,90
Volum: 0,75
Land: Argentina
Region: Mendoza
Drue: Malbec
Vurdering: Dufter av søte solmodne skogsbær med noe urter. Saftig og syrefrisk på smak med ferske bær og faste tanniner i avslutningen. Fresh.
Passer til: Svin, kalv, grillmat.
Poeng: 86

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy