2086 Views

Vin til vilt

Høstens flotteste råvarer fortjener god vin. Vi har plukket ut tre gode anbefalinger under 400 kroner.

Oktober 22, 2022
Vin til vilt
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Foto: Matprat.no

Det norske viltkjøttet er høstens store kulinariske høydepunkt. Viltkjøttet er både magert og smaksrikt og trenger fyldige, fruktige viner. Hvilken type viltkjøtt og hvilket tilbehør en har på tallerkenen påvirker vinvalget.

Les også: Vin til fårikål.

Det er i all hovedsak rødvin vi ser til, men en skal passe seg for de mest tanninrike vinene. Det magre kjøttet og syrlige bær som tyttebær håndterer tanninene dårlig. Samtidig vil en god fløtesaus, smørstekt sopp og bakte rotgrønnsaker hamle opp med både alkohol og tannin.

Generelt kan en si at litt eldre viner fungerer bedre enn de pur unge. Spesielt når det kommer til viner fra druer som nebbiolo i Piemonte og syrah i Rhônedalen. Grunnen er at tanninene roer seg litt ned etter noen år og at det sammen med aromaene som vinene utvikler harmonerer godt til viltkjøttet og tilbehøret.

Og det er ofte Rhônedalen eller Piemonte vi drar til for å finne vin til viltmiddagen. I Rhônedalen utvikler syrah-vinene en saftig, fruktig karaktér med preg av pepper og urter, noe som passer vilkjøttet perfekt. En moden nebbiolo fra Piemonte får litt jordlige, krydrede toner som sammen med syrefriskheten og mer avrundede tanniner enn de skarpe unge vinene, er nydelig til for eksempel det smaksrike rådyrkjøttet.

Men det finnes også andre viner som går godt til viltkjøttet og både komplekse cabernet sauvignon, moden rioja og modne røde viner av pinot noir druen er det all grunn til å prøve. En Amarone av god kvalitet er også et flott alternativ.

Vin til vilt – anbefalinger

 

Fran ois Villard Crozes-Hermitage Certitude 2019
Produsent: François Villard
Årgang: 2019
Varenummer: 2877401
Pris: 289,90
Volum: 0,75
Land: Frankrike
Region: Rhône
Vurdering: Fruktig og krydret duft med preg av ferske mørke bær og pepper. Bløt og saftig mørk frukt på smak med en lang, tørr utgang med ferske tanniner.
Poeng: 90

 

 

 

Nada Barbaresco Casot 2019
Produsent: Cant. Nada Giuseppe
Årgang: 2019
Varenummer: 11777001
Pris: 389,00
Volum: 0,75
Land: Italia
Region: Piemonte
Vurdering: Fruktig og lett moden duft med preg av kirsebær og mandel. God syrlighet på smak med en lett moden frukt og faste tanniner i en lang utgang.
Poeng: 88

 

 

 

Celeste 2019
Produsent: Miguel Torres
Årgang: 2019
Varenummer: 4356301
Pris: 199,90
Volum: 0,75
Land: Spania
Region: Ribera del Duero
Vurdering: Dyp, fruktig og krydret duft med mørke søte bær med noe tre. Saftig smak med sødmefull frukt og krydder. Faste tanniner og en lang ettersmak.
Poeng: 86

 

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy