«Port is not for the very young, the vain and the active.
It is the comfort of age and the companion of the scholar and the philosopher»
Evelyn Waugh

Ved disse tider når mørket kryper rundt husveggen lenge før man er hjemme fra jobb, og ikke forlater husveggen før man har reist igjen dagen etter, trenger man noe som varmer i sjelen. Noen dråper som varmer innenfra mens varmen fra peisen prøver å varme en utenfra der man sitter dypt nede i sin chesterfield med røkejakken på. Heldigvis må man ikke ha slike omgivelser for å kunne nyte en av Portugals gaver til mennesket, men mange synes å tro det. Portvin har en relativt stabil kundekrets her hjemme, men kunne fint hatt en større en. En av grunnpilarene i portvin, og en del rødvin fra Portugal, er druen touriga nacional. Druen stammer antagelig fra Dão i Portugal og navnet kommer antagelig fra landsbyen Tourigo. I følge Jancis Robinson med fleres druebibel Wine Grapes er den først omtalt så sent som i 1822. Den beskrives som fruktbar, robust og sunn, men dens fertilitet har sin bakside. Den har kraftig vegetativ vekst noe som kan gå på bekostning av druenes utvikling og modning. Det gjør den også noe utsatt for couloure som er en manglende evne til å utvikle druene etter blomstring. Dette gjør at avlingen ofte er moderat selv om den kan være høyere sydover i Alentejo. Små klaser av relativt små druer er resultatet. Utsatt for meldugg og botrytis. Touriga nacional er kanskje den mest velansette druen for portvinsproduksjon, men har blitt nærmest synonymt med rødvin fra Portugal også. Nesten en slags cabernet sauvignon fra landets mest kjente vindistrikter. Mørk farge, konsentrert frukt og tanniner, mørke frukter i aromabildet med alt fra krydder til florale toner. En sjelden gang kan man finne mineralitet, særlig fra Dão, men også i enkelte portviner. Går vi hundre år tilbake stod druen for nær all beplantning i Dão mens den i 1986 var beplantet kun på rundt fem prosent av arealet, mens den gjerne blandes med andre druer i portvinsproduksjoni Douro.

Jeg spurte en gang Dirk Niepoort om hvilke druer han brukte i en av hans portviner og han så på meg og spurte om jeg likte vinen eller ikke. Joda, den er bra den svarte jeg, og han spurte da om det spilte noen rolle. Og i enkelte vinmarker i Douro hvor man lager portvin, vet man faktisk ikke hva som vokser der. Det var nok også tilfelle hos Dirk. I 2010 var det 7268 hektar beplantet med touriga nacional i Portugal, rundt tyve prosent av dette var i Douro. Ellers finner man den i Bairrada, Tejo, Lisboa, Sétubal, Alentejo og Algarve, men den kan bli litt voldsom og plump i de varmeste områdene. Dens relativt nye popularitet strekker seg også utover Portugal, og Priorat, Australia og USA har også fått øynene opp for sorten. Men den er fortsatt nisjeprodukt utenfor sitt hjemlands grenser. I Douro er svært mange nyplantinger beplantet med touriga nacional, særlig i Douro Superior mot grensen til Spania.