This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Gode råd til sikker vinlagring
Det er en helt spesiell følelse å kunne åpne en vinflaske som har ligget og ventet i kjelleren, vinskapet eller vinrommet i lang tid. Selve smaksopplevelsen kan være intens, overraskende, ja, til og med overveldende, men det er kun én del av opplevelsen.
Det er en helt spesiell følelse å kunne åpne en vinflaske som har ligget og ventet i kjelleren, vinskapet eller vinrommet i lang tid. Selve smaksopplevelsen kan være intens, overraskende, ja, til og med overveldende, men det er kun én del av opplevelsen. Følelsen av å drikke en vin du har spart til en bestemt anledning, og som nå endelig kan deles med dine nærmeste, er også helt unik.
Omvendt kan det være en skuffelse av astronomiske dimensjoner å ha en flaske vin liggende i lang tid og så oppdage at vinen har blitt så udrikkelig at den ikke engang kan brukes i gryteretten.
Heldigvis behøver det ikke å være så komplisert å lagre de edle dråpene dine på en trygg og korrekt måte. Vi har samlet sammen våre beste råd til en trygg vinlagring som gir vinen din optimale vilkår for å modnes og være drikkeklar på den store dagen.
Vin lagres og oppbevares best mellom 10 og 16 °C
Vinflaskene dine har det aller best når de får ligge helt i ro, og stabilitet er også gjeldende når det kommer til temperaturen som vinen oppbevares under. En god tommelfingerregel er at all vin bør langtidslagres ved samme temperatur (ca. 10-16 °C). Dette er også grunnen til at vinen tradisjonelt ble oppbevart i kjelleren, men i disse moderne tider kan du med fordel benytte deg av et kvalitets-vinskap til den samme oppgaven. Husk imidlertid at direkte sollys og varme fra, eksempelvis, matlaging er noe av det verste du kan utsette vinflaskene dine for.
Sørg for luftfuktighet mellom 50-80 prosent
En relativt høy luftfuktighet er å foretrekke hvis du vil være sikker på at flaskene dine tåler langtidslagringen. Ideelt sett bør luftfuktigheten ligge mellom 65 og 75 %, men yttergrensene kan strekkes til 50 og 80 %. Hvis det blir for tørt risikerer du at korkene tørker inn, og ved for høy luftfuktighet risikerer du at etikettene tar skade. Det siste har kun kosmetisk betydning og kan forhindres ved å pakke flaskene inn i plastfolie eller å sprøyte etikettene med litt hårspray. Mange moderne vinskap har innebygd alarm som varsler deg ved plutselige endringer i luftfuktigheten.
Vin elsker et kjølig, mørkt og stabilt miljø
Som overskriften antyder er en naturlig grotte eller kjeller det optimale stedet å lagre vin, men av åpenlyse årsaker er denne løsningen ikke så praktisk i den virkelige verden. Heldigvis finnes det fullgode alternativer.
Dersom du har mulighet for å innrede et helt rom (f. eks. i kjelleren) med utstyr som vinstativ og vinutstyr er du en av de aller heldigste. En annen og meget populær løsning er å installere et vinskap i hjemmet og på den måten skape grottelignende forhold ved hjelp av moderne teknologi. Fordelene med et vinskap er mange, blant annet får du dem i former og størrelser som passer alle behov. Er hovedformålet ditt langtidslagring og modning av vin, vil et vinskap med én kjølesone være en god og stabil løsning. Dersom du ønsker å ha serveringsklar vin av ulikt slag for hånden bør du kanskje vurdere modellene med to kjølesoner. Her kan du nemlig velge å dedikere den ene sonen til hvit og musserende vin, da disse vintypene bør serveres noe kjøligere enn rødvin. Det er imidlertid viktig å understreke at alle typer vin bør langtidslagres ved samme temperatur (10-16 °C).
Når du er klar til å åpne og servere vinen din kan du med fordel dekantere den i en karaffel 30-45 minutter før servering. På den måten når vinen å «puste» før den kommer på bordet.