2297 Views

Siktestjernen til all saison

Oktober 19, 2023
Siktestjernen til all saison
Skrevet av:

Lasse Lukacs

Dette tradisjonelle ølet, kjent som Saison Dupont, har dype røtter i belgisk ølhistorie og ble opprinnelig brygget for å slukke tørsten til gårdsarbeiderne under sommer og høst. Ølet ble brygget om vinteren og fikk modne på trefat i flere måneder før det ble servert om sommeren.

Historien til Brasserie Dupont begynte i 1920, da Alfred Dupont kjøpte et gårdsbryggeri i Tourpes, i et forsøk på å holde sin sønn Louis hjemme og unngå at han dro utenlands og kjøpte en gård i Canada. Gården i Belgia hadde dype røtter og ble opprinnelig etablert i 1759, men i 1844 ble den omdannet til Rimaux-Derrider gårdsbryggeri, kjent i området for sine saison og honningøl. Louis aksepterte tilbudet fra sin far og begynte å forbedre oppskriften på gårdsbryggeriets saison, som senere ble kjent som Saison Dupont og er nå anerkjent som selve referanseølet for saison-stilen.

Louis styrte gårdsbryggeriet til sin død i 1945. Bryggeriet ble deretter overført til Louis sin nevø, Sylva Rosier, en bryggeriingeniør som hadde jobbet ved Brasserie Dupont siden 1942. Sylva Rosier introduserte Redor Pils for å møte etterspørselen etter pilsner-ølet som ble meget populært etter andre verdenskrig, og hans innovative tanker og bryggekunnskaper hjalp Brasserie Dupont til å overleve i en tid da mange små belgiske bryggerier måtte stenge.

Sylva Rosier hadde tre barn, hvorav to ble involvert i selskapet. Datteren Claude etablerte Rola-laboratoriet, som utfører analyser for Brasserie Dupont og andre bryggerier i disktriktet, mens sønnen Marc samarbeidet med faren på spesifikke prosjekter. Marc ble en pioner innen økologisk øl i Belgia og introduserte øl som Moinette Biologique og Saison Biologique.

I dag er Brasserie Dupont eid av Sylva Rosiers barn og barnebarn, med Olivier Dedeycker- Sylva Rosiers barnebarn- som tok over som leder i 2002 som den fjerde generasjonen. Produksjonen har økt betydelig siden begynnelsen av 90-tallet, da de begynte å eksportere ølet globalt. Selv om de har modernisert noe utstyr, er deres mål å opprettholde de tradisjonelle produksjonsprosessene uten å ofre smak og kvalitet.

En viktig ingrediens som bidrar til ølets karakter er gjæren, en stamme som har blitt vedlikeholdt av familien i alle år.

107 kroner for en 0,75l flaske er også et meget godt kjøp på Vinmonopolet.
Saison Dupont er et fabelaktig matøl, som passer til nært sagt alt (det er et kjent uttrykk som heter «When in doubt; saison» bland øl- og matentusiaster), men i disse tider er det nydelig til fårikål og nærmere jul er det en fast følgevenn til rakfisken.

Saison Dupont
Produsent: Brasserie Dupont
Ølstil: Saison
Varenummer
: 3036101
Alkohol: 6,5%
Pris
: 107,00
Volum: 0,75l
Land: Belgia
Region: Vallonia

Vurdering
: Klar og gyllen i fargen. Aroma av fuktig korn, høy, florale urter og noe sitrus. Rene, velbalanserte toner fra det lyse maltet og den florale belgiske gjæren med sitrus, høy, kjeks, pepper, brød og sprikos og hint av tørket banan. Litt tørr finish.
Passer til: Det meste av mat
Poeng: 92

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy