1852 Views

Månedens brennevin: Akevitt som spiller på historien

Februar 19, 2023
Månedens brennevin: Akevitt som spiller på historien
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Året er 1531. Den danske diplomaten Eske Bille har vært lensherre i Bergenhus siden 1529 og gjennom stillingen skulle han sikre Norges forbindelse med Danmark. Det er urolige tider. Norge er i union med Danmark, vi har dansk konge og reformasjonen er bare få år unna.

Men fremdeles er den katolske kirke sterk og erkebiskopen i Nidaros er Olav Engelbrektsson.

Les også: Historien om akevitt

13.april dette året sender Eske Bille et brev til erkebiskopen. I brevet, som er på over 700 ord og som i hovedsak handler om politikk, skriver han i et avsnitt at han sender «noe vann» med Jonn Teiste som er til Hans Nåde. Vannet, skriver han, kalles Aqua vite, og dette vannet hjelper mot alle kjente sykdommer et menneske kan ha innvortes.

Eske Bille skriver videre at han gjerne skulle sendt flere flasker, men at det ikke er mulig å få tak i urtene som behøves nå.

Med dette brevet har vi altså den første skriftlige kilden som beskriver akevitt i Norge og datoen 13. april, har de siste tyve årene blitt feiret som akevittens dag.

«Kiere herre werdis ether nade wiide att ieg szende ether nade nogit watn mett Jonn Teiste som kallis Aqua vite och hielper szamme watn for alle hande kranchdom som ith menniske kandt haffue indwortis. Jeg wille gierne szendt ether nade mere ther aff nw staaer icke wrtherne her att bekomme som thett schall giøris aff meenn ther som ether nade ther aff kandt giøris behoff wdj framtiidenn schall ether nade well fange forthij ieg haffuer nw forscreffuit meg wrther ther tiill»

Ny akevitt

I høst lanserte Palmer Brands en ny akevitt på markedet. I en tradisjonell apotekerflaske og med navnet 1531 spiller den godt på historien.

Akevitten er basert på tradisjonelle akevittkryddere som karve, fennikel, dill og anis og den har vært lagret 12 måneder på gamle sherryfat. Den oppleves godt krydret, men er allikevel mild og lett sødmefull på smak. Akevitten kommer i både som 70 cl flaske og den hendigere turstørrelsen 20 cl.

 

 

 

1531 Mild Aquavit
Varenummer: 15016001
Pris: 469,90
Utvalg: Bestillingsutvalget
Vurdering: På duft er den krydret med preg av karve og anis. Bløt og lett sødmefull på smak med  en mild utgang. Varm avslutning.
Passer til: Lam, svin, spekemat
Poeng: 85

 

 

 

 

Reisetips: Ølsteder i New York

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy