3663 Views

Årets juleakevitter

Desember 19, 2019
Årets juleakevitter
Skrevet av:

administrator

Akevitt er renset potetsprit med tilsatt krydder. Ifølge EUs regelverk skal hovedkriteriet være karve. Men andre typiske kryddersorter som brukes er blant annet karve, anis, dill, fennikel, kardemomme, vanilje, koriander sitronskall og pors. Alkoholstyrke skal være minimum 37,5% men i praksis er det mest vanlig med en styrke på 40-42%. Norsk akevitt må bestå av minst 95% norske poteter for å kunne kalles Norsk Akevitt. Og det må være fatmodnet i minst 6 måneder. Panelet har smakt seg gjennom et tyvetalls norske akevitter. Vi har valgt ut de vi likte best, og så håper vi alle fi nner noe å kose seg med i julen.

Gammel Opland

Gammel Opland (24mnd på Sherryfat)

41,5% Gyllen gul, middels intens farge. Fin modenhet i nesen, med aromaer av karve, anis, sitronskall, svakt karamell i bakkant. Smak av anis, fenikkel, vanilje og urter, noe karve i bakkant. Godt integrert eikepreg. Balansert sødme og bra lengde. En god allround akevitt til kjøtt, sild eller rakfisk.

6

 

Lysholm Linie Live Aquavit Christmas edition (lagret 4 år)

41,5% Gyllen, Høy intensitet. Sitrus, lime, karve, fenikkel i nesen. Karve, appelsin, balansert anis og eik, en anelse fl oral med en lang ettersmak av sitrus og integrert sødme. Passer til det meste av julemat.

6

 

 

Arvesølvet Aquavit

40% Lys gyllen, svak intens i fargen. Krydder og modent eple med hint av banan i nesen. Florale aromaer, godt balansert med aromaer av harpiks, og litt anis. Noe sødme i etterkant. Passer til lam, fårikål og svin.

5

 

Arvesølvet juleakevitt 2019

40% Lys gyllen. Middels intensitet. Sitrus og granskudd i nesen, med hint av honning. Noe fl oral i bakkant. Smak av eik, søt lakris, karamell og tørket frukt. Fin fylde. Godt balansert og en god kraftig og lang ettersmak. Passer til pinnekjøtt, ribbe og annen feit julemat.

5

 

 

Arvesølvet Ekstra vellagret Kjernekar

40% Lys gyllen. Lav intensitet. Sitrus, karve, eik og anis i nesen. Kraftig smak av karve, anis, eik og vanilje, krydret ettersmak. Fin balanse. Passer til ribbe, og annen feit julemat.

5

 

 

Arvesølvet Port Finish

42% Gyllenbrun. Middels intensitet. Sitrus, appelsin, anis, sjokolade, karve og portvin i nesen. Smak av appelsin, karve, tørket frukt, og portvin. Godt balansert, kraftig smak, og god lang ettersmak. Passer bra til blåmuggost og pepperkaker, ribbe og medisterkaker.

5

 

Strand Juleaquavit

40% Rødbrun. Høy intensitet. Sitrus og røde bær med hint av eik og vanilje i nesen. Appelsin, sjokolade, karve, og hint av fenikkel og tørket frukt i munnen. Fin rund og lang ettersmak. Passer bra som avec.

5

 

 

Gammel Opland Small Batch Bourbon cask (6 år på fat)

41,5% Lett gyllen. Eik, hint av sjokolade og whiskyfat i nesen. Røksmak, granbar, brent kaff e, vanilje, eik og tørket frukt i munnen. En annerledes akevitt. Passer til røkt pinnekjøtt eller som en aveckuriositet.

5

 

Gilde juleakevitt (fra 32 årganger)

40% Gyllen. Litt karve, vanilje, sjokolade i nesen. Svakt alkoholpreg. Smak av portvin, vanilje, sjokolade, og et snev av eik i munnen. Litt sødme i ettersmaken. Passer som en lett avec eller til enkel julemat.

4

 

OP Anderson Gammal fin aquavit

40% Lys gul. Sitrus, appelsinskall i nesen, med vanilje i bakkant. Svakt alkoholpreg. Smak av karve, fenikkel, anis og med en fi n lengde. Passer bra til fi sk og skalldyr.

4

 

 

OP Anderson Julaquavit

40% Lys gyllen. Middels intensitet. Nellikspiker, kanel, appelsinsjokolade, og sitrus i nesen. Karve, fenikkel, og et snev tuttifrutti i munnen. Middels fylde, litt sødme og eik i ettersmaken. Passer som en enkel avec, eller til sild.

4

 

 

Nissedram

41,8% Lys gyllen. Lukt av granskudd, tørket aprikos, svakt sitrus. Smak av sherry, karve og litt anis, med innslag av timian og fenikkel. Spiss avslutning. Passer til svin og lyst kjøtt.

4

 

 

Julestemning akevitt

37,5% Lys gyllen, lav intensitet. Lukt av kanel, sitrus, madeira, cantaloupe melon og snev av karve. Smak av anis, urter, sukkerbrød, og hint av eucalyptus. Behagelig avec.

4

 

 

Løiten Linie Juleakevitt

41,5% Lys gul gyllen. Lav intensitet. Sitruspreg i nesen, med aromaer av vanilje, anis og eik. Smak av vanilje, karve, eik og søt lakris. En anelse alkoholstikk. Oljete konsistens, med en lang ettersmak. Passer til ribbe og medisterkaker.

4

 

 

Grevinnen og Hovemester’n

40% Gyllen. Middels intensitet. Litt lakk, eikefl is og vanilje i nesen. Smak av anis, dill, lys karamell og en middels lang ettersmak. Passer som avec eller til fete oster.

4

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy