869 Views

Casa Vinicola Zonin

September 11, 2017
Casa Vinicola Zonin
Skrevet av:

administrator

En gruppe journalister og bransjefolk tok turen til Toscana i juni. En gas- tronomisk opplevelse lå og ventet. En tur til hjertet av Italia, og en guidet omvisning på noen av vingårdene til produsenten Zonin, samt et besøk hos en av italias mest berømte slaktere. Vi satte oss på hvert vårt fly og møttes på Castello d’Albola, midt i Chianti distriktet.

Castello d’Albola
Naturskjønne omgivelser, kulturminner som daterer seg tilbake til middelalderen, villaer og slott av enestående skjønnhet og et landskap fyllt med vingårder: Det er midt i slike omgi- velser – i hjertet av Chianti Classico, Radda in Chianti – at vi finner Castello d’Albola. Det lille slottet er bygget i det 15. århundre av Acciaioli familien, og ble gjort om under renes- sansen til en fantastisk eiendom. Eiendommen har vårt i Zonin familiens eie siden 1979, og Castello d’Albola, som strekker seg ut over et område på 850 hektar, hvorav 157ha er vingår- der, tilhørte en gang Toscanas mest aristokra- tiske familier: Acciaioli, Samminiati, Pazzi og Ginori Conti. Slottets historiske underjordiske kjellere, den middelalderske gårsplassen og den nye vingården – en flott avantgarde arkitek- tur – gjør stedet til et uforglemmelig reisemål for vinglade turister. Det lille slottet ligger omkranset av vinmarker, og etter en omvisning av vinmakeren kom turen til en vertikal sma- king av Chianti Classico Riserva. En vin som domineres av druen sangiovese, også kjent som hoveddruen til Brunello di Montalcino. Noen viner utmerket seg. Deriblant Chianti Classico Riserva 2004 for sin kompleksitet og Acciaiolo Toscana IGT 2004 for sin overraskende godt balanserte vin til tross for laveste appelasjon. Men også Chianti Classico DOCG 1973, viser at sangiovese druen lagrer godt og holder syrenivået selv etter så mange år.

«We must kill for our food,
so we must guarantee
the animal a good life»
The mad butcher Dario Cecchini

Zonin familiens vinverden
Zonin familien har lagd vin siden 1821 og driver i dag Italias største privateide vingård. Huset produserer 25 millioner flasker og ek- sporterer sine viner til 69 land. Zonin familien eier 4000 hektar, hvorav 2000 hektar med vinmarker, fordelt på 11 eiendommer i sju av landets mest anerkjente vinregioner: Piemonte, Lombardia, Veneto, Friuli, Toscana, Puglia og Sicilia. De eier også Barboursville Vineyards i Virginia. Huset produserer et bredt spekter av viner, mange av dem fra lokale druesorter. Zonin familien eier sine egne vinmarker, dyrker sine egne druer og tapper sine viner på hver sin eiendom.

Dario Cecchini – The mad butcher of Panzano Etter en dag i vinmarkene og en minneverdig smaking, gikk turen videre til Panzano in Chi- anti. En liten landsby som ikkje når helt opp i konkurranse med Radda in Chianti om kjøtt- markedet og turisme. Men den kanskje mest kjente slakteren, finner vi her i Panzano. Dario har et kunstnerisk syn på sitt yrke og er åttende generasjon slakter. Han har gjenreist slakter- butikken som ble ødelagt på familiens grunn under krigen, og driver her også en restaurant, The Antica Macelleria Cecchini. Dette ble et besøk utenom det vanlige, med en svært entusi- astisk Dario, som fortalte og demonstrerte sine slakterkunster. Kjøttrettene som ble servert, var både et syn for øyet og en nytelse for smakssan- sene. En vin som må trekkes frem som en svært god match var La Ellere Chianti Classico 2011. Det var vanskelig å sove etter altfor mye mat, men ingen av oss ville vært det foruten!

Rocca di Montemassi
Dagen etter, var det lite behov for frokost. En espresso doppio og rett i bilen. Neste stopp, Rocca di Montemassi. Eiendommen har vært eid av Zonin familien siden 1999, og ligger ved foten av åsene i Montemassi, sør-vest i Maremma, Toscana. Eiendommen dekker 430 hektar, hvorav 160 er plantet med vinstokker, i Monteregio di Massa Marittima DOC sonen. Den nye vingården er restaurert med utgangs- punkt i eksisterende bygninger, og her er man omgitt av vingårder, furutrær, oliventrær og en liten naturlig innsjø. På eiendommen finner The mad butcher, Dario Cecchini man også «Museum of Rural Civilization», skapt av Cavalier Gianni Zonin og hans kone Silvana, og dette representerer et stort bidrag til Maremma og dens autentiske tradisjoner av bygdekultur i Toscana. Maremma fikk forøvrig sin DOC status i 2012 og vinen må innholde minst 50% sangiovese. Et par av deres viner utmerker seg spesielt, og det er: Calasole Vermentino Maremma IGT 2013, Sassabruna Monteregio DOC 2011 (80% sangiovese) og Rocca di Montemassi Maremma IGT 2010 (50% Cabernet Sauvignon).

Hos Rocca di Montemassi, fikk vi anledning til å prøve oss som vinmakere og blendet våre egne viner. Etter gammel tradisjon, laget vi våre egne etiketter og korket vår egen vin. En morsom opplevelse og et fint minne å ta med seg hjem. Vi fikk alle en økt respekt for vinmakere, når vi erfarte hvor vanskelig blending faktisk er…!

Mat og vin gjør fin!
Til middagen på Antica Osteria al Castello, ble det servert lokalprodusert pasta fra den lille produsenten Pastificio Martelli i den lille lands- byen Lari, som vi besøkte tidligere på dagen. Det er uten tvil forskjell på pasta og pasta. Vi ble alle en erfaring rikere i møte med Martelli. Skal man plukke ut en vin som virkelig mat- chet bra med maten på Antica Osteria, så var det “maccheroni di Toscana al ragu bianco con alloro e tartufo nero” i møte med Deliella Nero d’Avola Sicilia IGT 2011 fra Feudo Principi di Altemura. En virkelig flott opplevelse!

Etter å ha avsluttet turen med besøk hos sjokoladeprodusenten Amedei i Pontedera, var det bare å innse at det italienske kulinariske kjøkken, fremdeles kan oppsummeres i ett ord: “Bravissimo!”

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy