1713 Views

Champagne

September 11, 2017
Champagne
Skrevet av:

administrator

Champagne – de små boblene i den store vinen

Champagne starter prosessen på samme måte som annen vin, med en første gjæring av druesaft på ståltanker. Men så lar man vinen gjære for andre gang på flaske. Og i den prosessen dannes de boblene som for mange er det fremste kjennetegnet (Méthode champenoise) på champagne og for så vidt også annen musserende vin. Disse boblene ville vi undersøke nærmere. Og da gikk turen til Champagne, med besøk hos noen av de mange produsentene som utmerker seg.

Det er ikke bare boblene som skaper champagne. Når druemusten er klar og tappet på flasker (vanligvis med flaskekapsel), lagres flaskene i stativer, skrått opp ned. Her rokkes flaskene litt av og til slik at gjæren samler seg ved korken(prosessen kalles remuage og tar ca. 3 måneder). Når vinen er ferdig, tas flaskene ut av stativene, settes på samlebåndet, og i produksjonen fryses flaskehalsen og korken fjernes. Gjærklumpen spretter da ut, og flasken fylles opp og lukkes med en champagnekork. Dette kalles dégorgement(avslamming).

Kun tre ulike druesorter er normalt tillatt brukt i fremstillingen av champagne i forskjellige blandingsforhold: Chardonnay – Dette er en hvit drue. Champagne som kun er laget av chardonnay kalles «Blanc de blanc». Pinot noir, og pinot meunier er de to andre.

Piper Heidsieck

Piper bar navnet til en champagne fra år 1785. Champagne Charles Heidsieck ble etablert noen år tidligere i 1775. De to champagnehusene ble etterhvert forenet gjennom ekteskap i 1838, da enken til Christian Heidsieck giftet seg med Henri-Guillaume Piper, og noen år senere i 1851 ble Piper Heidsieck født.

Piper har 15km kjellere. Kjellerne ble bygget av romerne for å ta ut stein til å bygge byen. Steinen ble tatt ut ved å grave ut pyramideformede huler ned i bakken. Disse ble tatt i bruk som tilfluktsrom under krigen og brukes som vinkjellere. Piper er 4 ganger større enn Charles Heidsieck, som champagnehus. Piper har hele 85% eksport og kun 5% av produksjonen er fra egne vinmarker. Men langtidskontrakter for levering av druemosten, ferdig presset, fra ca 350 vindyrkere, sikrer råvaretilgangen og kvaliteten.

Piper Heidsieck 2006 brut
15-20% cru. 50/50 pinot noir og chardonnay.
Nyeste vintage.
Grønngul farge. Hermetisk pære i nesen, moden frukt, lang ettersmak. Balansert og kompleks.
Kan lagres lenge.
Passer bra til «rene» retter med litt fedme.

Piper Heidsieck 2002 Rare
15% cru, hvor av 70% chardonnay og 30% pinot noir
Svak nese av sitrus og mineraler, noe sødme og modenhet. Eksotiske frukter. Fyldig men godt syrenivå. En liten anelse hvit pepper i ettersmaken.

I 1783 bygget Mr. Heidsieck hus. Han lagde vin til Marie Antoinette, og dette er inspirasjonskilden til denne vinen. Den gang var alle flaskene brune, og flasken er dekorert som en tiara, med juvelinspirerte elementer, i bl.a. ringen under flaskehalsen. Dekor er av Jan A. Bertrand i 1998, og inspirert av vinmarkene.
Første vintage var i 1976, og kun 5 vintager har blitt produsert frem til 2002, som er nyeste årgang.

Charles Heidsieck Blanc de Millenaires 1995
Blanc de blanc chardonnay
5 cru fra 1995 Cote de blancs
Cramant (grand cru), Avize (grand cru), Oger(grand cru), le Mesnil sur Oger (grand cru), og Vertus (premier cru)
10 år minimum på flaske.
Frisk i nesen, hvite roser, mandler, hvit pepper. Noe kremet, litt fatnoter, behagelige bobler og frisk syre.
Passer til fete retter som røkelaks og risotto.

Charles Heidsieck 1999 Rosé
60% pinot noir, 40% chardonnay.
8% pinot noir rødvin blandes inn.
1999 var et år med mye frukt i vinen.
Lansert 2005/2006
Kirsebær og lakris i nesen. God fruktighet, fin syre, tørr og lang ettersmak.
God til desserter som napoleonskake, kjeks, og ikke altfor søte praliner.

Taittinger

Hele 75-80% av produksjonen er eksport.
Taittinger har 10km med vinkjellere med 19 millioner flasker totalt.
Ca 6 millioner flasker selges hvert år fra 280ha egne vinmarker, som utgjør 50% av den totale produksjonen. Resten av druene kjøpes.

Vitalie Taittinger er kvinnen som figurerer i annonsen som fronter deres champagne. Faren hennes kjøpte tilbake firmaet for 6 år siden, og nå er champagnehuset tilbake i familien eie. Som utdannet kunstner, bruker Vitalie dette i sitt arbeid. Faren ønsket fornyelse, og begynte med å bytte ut det gamle styret med nye krefter og nye måter å tenke på. Han hadde en visjon om å bringe historien og tradisjonene videre gjennom vinen. Finne måter å uttrykke dette på gjennom flaskedesign, innpakning og visuell framtoning. Med god hjelp av Vitalie, har Taittinger skapt et moderne uttrykk, men samtidig bevart sin historie og kultur.

Taittinger brut reserve

40% chardonnay 35% pinot.noir, 25% pinot meunier.
Må lagres min 15mnd, men lagres 3-4 år på flaske.
Bruken av for mye pinot meunier, gjør at vinen ikke bør lagres mer enn 3-5år. Denne cuveen skal være drikkeklar, så det er ikke noe problem.
Frisk og god syre og fruktbalanse, tørr og balansert. Litt krydret hvitt pepper.

Taittinger rosé
15% pinot noir rødvin fra Grand Cru i sør-vest
2-3 år på flaske.
Frisk og god frukt, bra syre, litt krydret. Fin rød gyllen farge. Tørr og lang fyldig ettersmak av brød/brioche

Taittinger recolte 2005
Siste vintage, men 2006 er på vei nå.
50/50 chardonnay og pinor.noir

Premier cru og Grand cru
Må være minimum 3 år på flaske, men denne har ligget 6år.
Moden frukt, noe krydret ettersmak, ganske fyldig og ettersmak av brød/brioche.

Champagne Charles de Cazanove/G.H.Martel&Co

Med aner tilbake til 1811, startet selve vinproduksjonen i 1869 i Épernay. Der har de fremdeles produksjon og kontor for deres andre selskap G.H.Martel&Co, men kjelleren med 6 millioner flasker ligger i Reims. Og både i Reims og Épernay er det åpent for smakinger.

Av de vinmarkene de kontrollerer er 200ha egeneid, og 800ha vinproduksjon kjøpes på kontrakt. Rapeneau-familien er 4de generasjon vinmakere og selger hvert år 4 millioner flasker Cazanove, og 3 millioner flasker Martel.

GH Martel Prestige brut
70% pinot noir, 30% chardonnay
God syre, noe sødme i ettersmak, litt brioche/ ristet brød i munnen. Tørrhet som sitter i munnen, noe bitterhet.

Vielle France brut rosé
Gammel flaskeform
Vin fra 2008. 5 år på flaske
15% pinot noir rødvin blandes inn.
45% pinot.noir og 40% chardonnay
Markjordbær, plomme, litt hvit pepper i ettersmak, tørr i munnen.
Rødrosa i fargen. Godt balansert.

Casanove Demi Sec
God syre som balanserer sødmen
God fruktig ettersmak
Passer som aperitif, men også til dessert eller foie gras

Jacquart – Reims

Etbl.1964 (50-års jubileum neste år). Produserer 4 non-vintage, 2 vintage, 1 prestige cuvée vintage (var non-vintage før). En del av Allianz Champagne. 3 kooperativer som også lager noe champagne med eget brand. Jacquart kontrollerer hele 2400ha, eid av 1000 vindyrkere. Med deres nye Alpha-design, har Jacquart tatt et langt steg i en aldri så liten fornyelsesprosess, og starter det hele med en vintage fra et svært godt champagneår, 2005.

Brut Mosaique
(druene er fra 2008 og lagret i 4 år
40% chardonnay
35% pinot noir
25% pinot meunier
Brød og en kremete/fløyel struktur. Godt balansert syre, frisk, lettdrikkelig.

Jacquart Rosé
(druer fra 2008 og lagret i 4år)
18% pinot noir fra sør
34% chardonnay 45% pinot noir og 21% pinot meunier
Kirsebær, litt lakris i ettersmak, mandarin, og litt pepper. God syre.
God til mat. Tørr og lite sødme, men bra fruktbalanse.
Svak oransje i fargen.

Alpha vintage 2005
Laget av 4 grand cru og premier cru
50/50 chardonnay og pinot noir
7g sukker pr liter
6 år lagring på flaske.
Typisk pinot noir nese, honning, lær, gjær. Åpner seg etterhvert mer mot tobakk og Brioche, mer sødme, lang god ettersmak, moden struktur, ganske frisk og ren.
Neste vintage 2006 kommer i begynnelsen av 2014.

Champagnehuset Perrier Jouet

Som en del av G.H.Mumm men likevel langt unna. Perrier Jouet er et kunstnerisk stykke champagnehistorie, med aner tilbake til 1811, da Maison Belle Époque ble bygget, med sine 200 kunstgjenstander og malerier. Huset ligger i legendariske Avenue de Champagne i Épernay, som sammen med Reims huser de største og beste champagnehusene i distriktet. Kjellermesteren til Perrier Jouet, Hervé Deschamps, lager skreddersydd champagne. Med utgangspunkt i en blanc de blanc, tilpasser han dosage’en (sukker- og gjærblanding) til hver enkelt kunde. Kunden får deretter 12 flasker i en svært eksklusiv eske, som mest av alt ligner et lite piano. Men først må de lagres på flaske i 6-12 måneder, noe som gir en total lagringstid på 7 år. For de som venter litt med denne investeringen, kan det være nok bare å få en omvisning i dette fantastiske huset!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy