Den 7de juni var dagen da undertegnede satt i juryen for kåringen av Frankrikes beste Crémant viner. En morsom oppgave, delt med cirka 200 andre journalister og vineksperter. Stedet var Luxembourg, og stemningen var svært god.
”The National Federation og Producers and Mixers of Crémant” ble etablert i 1982, og 14.juli 2009 er de siste reguleringene vedtatt for vinappellasjonen. Det finnes 7 AOC appellasjoner for Crémant. Den 8de er Luxembourg.
Luxembourg har kun 1300 hektar vinmarker og bare deler av dette er druer brukt til Crémantproduksjon. De mest brukte druesortene i Luxembourg er Rivaner, Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir og Elbling. Sistnevnte drue var tidligere den mest populære og en viktig eksportartikkel for vinprodusenter. Nå ser man en trend der spesielt Pinot Gris har hatt en formidabel økning. 15% av den totale vinproduksjonen er Crémant og denne musserende vinen har blitt produsert i Luxembourg siden 1991. Det finnes mange flinke crémantprodusenter, men det kan nevnes noen blant de vi rakk å besøke. Caves St Martin holder til i Remich og fikk sølvmedalje for sin Rosé Brut. De har også en hyggelig restaurant ved elven. Domaine Henri Ruppert i Schengen, imponerer med flott arkitektur og utsikt. Her kan man dessuten kjøpe/leie vinranker og få sin egen Markusberg vin fra Luxembourg.
De andre Crémantappellasjonene er Loire, Bordeaux, Limoux, Die, Jura, Bourgogne, og Alsace. Betegnelsen Crémant kan bare brukes for hvite og rosé musserende viner som er AOP klassifisert. Kriteriene er at:
– Druene må håndplukkes
– Vinen skal stamme fra pressede druer, med eller uten skall
– Det skal ikke produseres mer must enn 100 liter fra 150 kilo druer
– Det kan være maksimum 150mg sulfat per liter vin
– Sukkerinnhold kan være maks 50g per liter vin
I tillegg skal vinen igjennom en 2dre fermentering i flasken, slik man også gjør i blant andre Champagneappellasjonen og med Talentometoden i Italia. En Crémant skal også lagres på flaske i minimum 9 måneder, før den korkes.
Det er i utgangspunktet fullt mulig å få klassifisert nye appellasjoner både i og utenfor Frankrike. Men dette er foreløpig teori, og det har ikke blitt gjort forsøk på dette så langt. Kanskje har andre land og områder nok med sine egne klassifiseringer. Med unntak av Lusembourg.
I løpet av 2013 skal reguleringen av crémant opp til ratifisering av det franske jordbruksdepartementet.
FAKTABOKS:
Antall AOC apellasjoner er 7 i Frankrike og den 8de i Luxembourg
Totalt produksjonsområde er 8500 hektar
Antall produsenter er 1200
Årlig produksjon er 72 millioner flasker
Gjennomsnittlig eksport er 20-50 prosent
Gjennomsnittlig pris er 5€ til 10€
Årlig vekst i salg på 5-7 prosent