1085 Views

Nordens beste vinkelner er norsk!

Oktober 10, 2022
Nordens beste vinkelner er norsk!
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Foto: Thomas Sjørup

Det ble både gull og bronse til Norge denne helgen da nordisk mesterskap for vinkelnere ble arrangert i Danmark.

I det årlige mesterskapet konkurrerer to kandidater fra hvert av de nordiske landene om den gjeve tittelen Nordens Beste Vinkelner.

Den krevende konkurransen ble avholdt på Axelborg i København og dagen startet med teoriprøve og skriftlig blindsmaking av 3 viner og 3 drikkevarer. I tillegg skulle de sette opp et drikkekart for en nyåpnet high-end restaurant med fokus på sjømat og caviar. Her skulle det listes 20 ulike viner, samt 5 brennevin/digestif, 5 øl og 5 alkoholfrie alternativ.
Deltagerne ble så testet i dekantering av rødvin før tre kandidater gikk videre til finalen.

I finalen var scenen rigget som i en restaurant, og deltagerne måtte gjennom flere ulike element etter de først hadde sjekket stasjonen sin og «restauranten» åpnet dørene.
Champagneservering, anbefale og sette vin til østers fra glasskartet, servere sherry til stamgjester, hjelpe en påståelig gjest med å forstå måten Champagne lages på, servere en flaske hvit burgund, fortelle om restaurantens premium viner (hvorav en av vinene ikke ble laget i årgangen som var listet) og blindsmaking av et glass rødvin. Alt dette før finalen gikk over i felles scenetid og en quiz på kjente etiketter og en utslagingsrunde hvor deltagerne gradvis måtte krype til korset ettersom de svarte feil på de 3 vinene som skulle blindsmakes. Helt til slutt måtte finalistene dekantere og fordele en magnumflaske med rødvin i 22 glass, selvfølgelig helt jevnt fordelt og kun med én skjenking per glass.

Et variert og rikholdig utvalg oppgaver, alt gjennomført med stort tidspress og under dommernes granskende blikk.

I årets konkurranse stilte Norge med Sander Johnsson fra Restaurant Re-naa i Stavanger og Nikolai Haram Svorte fra Speilsalen på Britannia i Trondheim. 

Etter en lang og krevende dag var det til slutt Sander Johnsson som kunne løfte trofeet og juble for tittelen Nordens Beste Vinkelner. Sander Johnsson vant også Norgesmesterskapet for vinkelnere tidligere i år.

Vin&Brennevin har tidligere skrevet en lengre sak om Sander Johnsson som kan leses her. 

Nikolai Haram Svorte kom på en flott tredjeplass med svenske Emma Ziemann fra Restaurant Äng utenfor Göteborg på andreplass.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy