1513 Views

Norges beste vinkelner jobber på Britannia

Januar 23, 2023
Norges beste vinkelner jobber på Britannia
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Foto: Siri Frengen/Videomakeriet

Denne helgen ble Norgesmesterskapet for vinkelnere arrangert på Bristol Hotel i Oslo. Mesterskapet som har blitt avholdt årlig siden år 2000 blir arrangert av Norsk Vinkelnerforening.

Kandidatenes vinkunnskap settes grundig på prøve gjennom flere elementer både i innledende semifinale og hovedfinale.

Konkurransen foregikk på engelsk og finalen besto av flere elementer. Først ut var dekantering av Borges portvin fra årgang 1982 med portvinstang. – Ingen av finalistene har hatt dette som element i en finale før i følge hoveddommer Heidi Iren Hansen MW. Under selve dekanteringen må finalistene forklare produksjonsteknikk til dommerne samt å nevne de 10 beste Vintage årgangene gjennom de siste 50 år.. En nervepirrende øvelse hvor ingen av kandidatene greide å åpne portvinen med glødende tang, men allikevel løste oppgaven ved å åpne flasken med vanlig vinåpner.

Neste oppgave var å servere en halv flaske Champagne til tre gjester og i tillegg anbefale vegansk mat til en kraftig rødvin. En overraskelse som alle finalistene tok med glans.  Siste oppgave var å blindsmake og beskrive fem drikkevarer presentert i sorte glass.

– Den nye Norgesmesteren er en høyst fortjent vinner og spesielt når man legger til grunn at 18 kandidater har kjempet om tittelen før tre finalister sto igjen etter semifinalen forteller konferansier og president for Norsk Vinkelnerforening Liora Levi.

Etter en lang og hard konkurranse var det Nikolai Haram Svorte som gikk av med seieren. Nikolai jobber ved Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim.

– Jeg er veldig takknemlig og stolt for å ha vunnet denne prestisjetunge tittelen, sier vinneren.  – Det er en stor ære å bli anerkjent av sine egne innen vinbransjen og jeg takker alle som har hjulpet meg på veien forteller Nikolai Haram Svorte  – Jeg vil fortsette å jobbe hardt for å gi mine gjester den beste opplevelsen og å formidle min kjærlighet til vinkunnskap  på den beste måten jeg kan.

– Nikolai Haram Svorte er en dyktig og engasjert vinkelner som alltid formidler faget sitt på en kunnskapsrik og engasjerende måte. Vi er stolte av å kunne kåre han til Norges beste vinkelner for 2023, sier Liora Levi.

Dobbelt gull til Britannia

Også vinneren av Junior Wine Awards jobber på Britannia.

Junior Wine Award er konkurransen for unge, lovende bransjefolk hvor øvre aldersgrense er 25 år. Her er det ikke krav om å være utdannet vinkelner. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer, og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.

Det var Filmom Fitsum som til daglig jobber  som hovmester på Britannia Hotel som vant årets konkurranse.

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy