1805 Views

På sykkel i vinland

September 11, 2017
På sykkel i vinland
Skrevet av:

administrator

Nord i Italia ligger Gardasjøen. En stor innsjø med flotte sykkelmuligheter kort vei til vingårder. Denne kombinasjonen måtte prøves, og turen startet med sykling i nord, og endte hos vinprodusenten Tommasi i sør.

Gardasjøen (it. Lago di Garda) er Italias største innsjø. Den ligger nord i Italia, på grensen mellom Lombardia og Veneto og med den nordlige delen i Trentino-Alto Adige. Her er det bratte fjellsider både i øst og i vest. Trentino-Alto Adige er en region i Nord-Italia. Regionen har 13 600 km² og 980 000 innbyggere og Trento er regionens hovedstad.

I sørenden av Gardasjøen ligger regionen Veneto, som strekker seg østover. Den består av provinsene Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venezia, Verona og Provinsen Vicenza. Hovedstaden er Venezia. Regionen grenser i nordøst til Friuli-Venezia Giulia, i nordvest til Trentino-Sydtirol, i vest til Lombardia og i syd til Emilia-Romagna. Historisk tilhørte området Republikken Venezia. I 1797 kom størstedelen av området under Østerrike, og i 1867 ble det en del av Kongeriket Italia.

Gardasjøen er et stort turistmål. Det er hoteller og strender langs hele kysten. I nordenden ligger Riva del Garda, og helt i syd ligger Sirmione på en halvøy. Riva del Garda er en italiensk by med ca. 15 000 innbyggere, og her er sport i fokus. Vindsurfing, seiling, og sykling preger området. Området har gode muligheter for fjellvandring og terrengsykling og Riva er det mest brukte stedet for å avslutte alpekryssinger på sykkel. Terrengsykkelrittet Transalp Challenge har for øvrig målgang i Riva. Riva avgrenses i vest av Monte Rocchetta (1575 moh), og det var i denne retningen vi valgte ut den tøffeste sykkelruten. Veien gikk rett opp fjellsiden til Bocca Larici på 907moh. Med en stigning på cirka 10%, er dette en ren treningsetappe. Men utsikten var vel verdt slitet, og man kan på en god dag, nesten se sydspissen av Gardasjøen. Halvveis på turen, ligger det en restaurant. Men vi valgte å komme oss opp på toppen først, for deretter å ta en bedre lunsj på vei ned igjen. Vel fortjent, etter hardcore sykling i flere timer.

Området har gode muligheter for fjellvandring og terrengsykling og Riva er det mest brukte stedet for å avslutte alpekryssinger på sykkel. Terrengsykkelrittet Transalp Challenge har for øvrig målgang i Riva, hvis noen ønsker litt større utfordringer.

Dersom man ønsker en noe roligere sykkeltur, med besøk på vingård, kan man starte i Trentino-regionen og besøke Mezzacorona Società Cooperativa Agricola. Her er det flotte vinmarker med de høye fjellene i bakgården, som på det meste strekker seg over 2000moh. Fra Mezzocorona kan man sykle over til Riva, og bli der noen dager med forskjellige sykkelruter opp i fjellene eller langs Gardasjøen. Her er det muligheter for både hardtrening og familieutflukter.

Etter å ha vært i Riva del Garda, dro vi sørover gjennom Trentino til Veneto. Her ligger vingården til Tommasi, som for de fleste nordmenn er en velkjent vinprodusent. Like utenfor Verona i Pescantina, ligger Villa Quaranta Hotel & Spa. Dette er en liten perle som tilhører Tommasi. Her kan man ha smakinger og boltre seg i spatilbud og treningsfasiliteter. Siden 1992 har familien utviklet dette hotellet til det det er i dag. Vel verdt et besøk. Tommasi har akkurat passert 110 år, og er et tradisjonsrikt vinhus. De har hele 240ha vinmarker og produserer over 3 millioner flasker per år. Det er 4de generasjon som styrer vinhuset, og Tommasi har siden 1997 kjøpt seg godt opp med egne vinmarker i Valpolicella-området. Her produseres Ripasso og Amarone av høy kvalitet. Tommasi etablerte Amaronefamilien, som er en klubb bestående av Allegrini, Begali, Brigaldara, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenua Sant’ Antonio, Venturini og Zenato. Og selvfølgelig Tommasi selv! Dette går for å være de beste Amaroneprodusentene! Et hologram på flasken, viser medlemsskapet i denne eksklusive klubben.

Fra Tommasi, gikk turen tilbake til flyplassen i Milano, Valpensa. Derifra tok vi Norwegian hjem igjen. For mer informasjon om vingårder verdt et besøk, se www.amaronefamilies.it . og for sykling er det flere muligheter på www.merlot.no eller på http://bicycle-tours.gordonsguide.com. God tur!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy