This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
SANCERRE OG CENTRE LOIRE
– en mosaikk av jordsmonn og stilretninger
Midt i Frankrike, med bare 90 kilometer luftlinje til Chablis, ligger landsbyen Sancerre. Til sammenlikning er det hele 154 kilometer til Vouvray, som i likhet med Sancerre også tilhører regionen Loire. Likevel finnes det altså flere fellestrekk med nettopp Chablis, enn hva de politisk betingede grensene mellom regionene nødvendigvis gir uttrykk for.
Sancerre AOC er beplantet med omlag3.000 hektarvinmarker, og med kun to tillatte druer. Sauvignon blancer klart mest utbredt, mens 15 prosent av utbyttet er rød- og roséviner laget på pinot noir.Et av de viktigste eksportmarkedene for Sancerre er faktisk Norge, og vi ligger helt oppe på femteplass i volum.
Klimaet og druene
Sancerre er et område preget av et typisk kontinentalt klima, med kalde vintre og varme somre, ogetårlig nedbør på 600 – 800 mm. Dette er forhold som har vist seg svært fordelaktig for nettopp druen sauvignon blanc. Den regnes som regionens konge blant druene, opptar 70 prosent av de 5.400 hektar vinmarkene i Centre Loire, og har foruten sine høyaromatiske egenskaper også egenskapen til å uttrykke voksestedet på en utmerket måte. Smaken kan like gjerne gå i en flint- og stålpreget retning, en grønn og urtepreget retning, floral retning eller mer fruktpreget med toner av grapefrukt, pasjonsfrukt eller appelsin.
I setet ved siden av sauvignon blancfinner vi pinot noir. Og 20 prosent av markene er plantet med denne lett nervøse «Prinsessen på erten-druen», som både anvendes til rød- og roséviner.
Jordsmonn – de tre hovedtypene
Det er kanskje her hemmeligheten bak nyansene i de ulike vinene skjuler seg. Tidligere var fokuset på å lage viner hvor de ulike «terroirs» ble nøytralisert i blandingscuvéer, men nå er det soil types som er mantraet i regionen. Og beveger vi forstørrelsesglasset over det undulerte landskapet i Sancerre, ser vi at det er tre ulike jordsmonn som dominerer:
– «Silex»(flint) er et særdeles hardt jordsmonnsom vi finner langshøydeneøst for Sancerre. Det gir mineralske og stålpregete viner av det litt strammereslaget. Velegnet for lagring
– «Caillottes» er kalkstein med et lag grusmixover. Her finner vi gjerne fruktige viner, ofteslanke,raffinerte og lineære
– «Terres blanches» er hvit kalkstein med høy andel leire, vest for landsbyen Sancerre. Dette gir strukturerte og mer robuste viner.Jordsmonnet er likt det vi finner i store deler av Chablis (Kimmeridgeclay), og vinene egner seg også godt for lagring på mellomlang sikt
Produsentprofiler
Legenden DomaineDidierDagueneau er det helt umulig å komme utenom. Kompromissløse Didier selv døde i en tragisk flyulykke i 2007, men hans barn Louis-Benjamin og Charlotte har brakt den ekstremt kvalitetsbevisste arven videre på en fremdragende måte. Biodynamisk siden 1993, og dette er viner som er ekstremt etterspurte, med legendariske Pouilly Fumé Silex og Pouilly Fumé Pur Sang i spissen. Svært lagringsdyktige og kan oppleves som lite tilgivende som unge, dette er viner du sikrer deg hvis du skulle være så heldig å snuble over dem. «Nye» Le Mont Damne Sancerre kommer fra vinstokker som ble plantet så sent som i 2003,kikevel har den en konsentrasjon og dybde sterk nok til å gi selv den mest blaserte bakoversveis.Kun seks flasker er allokert til det norske markedet…
DomaineFouassier operer også biodynamisk, dette til tross for at de har hele 46 hektar. Familiebedriften er hands-on på hva de holder på med, og kjenner potensialet til sine vinmarker ut og inn. Tre av vinene fra deres store utvalg finnes på Vinmonopolet. Herunder fokuserte og elegante Sancerre les Romains (194,90). Konsentrert og fast avslutning, utgjør den et meget godt kjøp innenfor premium Sancerre.
Claude Riffaulter også en velkjent kvalitetsleverandør som er godt representert i det norske markedet. Disse økologiske vinene selger ofte fort ut. «Polerte» i stilen kanskje, men imponerende struktur og intensitet. Sancerre Les Chailloux 2012 (249,90) er slank og stram, og med en pen røykaktig og flintpreget mineralitet. Men vær forsiktig mens du velger ditt favoritt online casino for en trygg spilleautomatreise.
BrødrereneRoblin lages også slanke viner som kan karakteriseres som «polerte». Men de er ikke fullt så intense og strukturerte som Riffaults viner. Ammonites Sancerre er den mest imponerende, og den gode årgangen 2010 (199,90) er en pen kalkpreget vin,medtiltalende avdempet parfyme og syrefrisk utgang.
Stilen til Jean-Max Roger skiller seg fra både Roblin og Riffault med at de kjører en fyldigere stil, med litt mykere syrestruktur og generelt mer robust og fruktpreget. Et dykk ned i eldre årganger (1996 og 1988) bekrefter at Sauvignon Blanc kan leve et spennende langt forbi «ryktet». På Vinmonopolet kan du nå finne deres spennende Sancerre Vielles Vignes fra den litt varme 2007-årgangen (249,90). Kompleks, jord- og smørpreget, og med gule epletoner. Ikke like elegant som 2008-utgaven, men absolutt verdt en titt for «utdanningens» skyld.
DomaineVacheroner også obligatorisk, og kan trygt karakteriseres som en av Sancerressterkeste kort. Imponerende og strukturerte viner laget etter et «moderne» biodynamisk (følger ikke månekalenderen) prinsipp. Deres hvite Sancerre er helt i toppsjiktet, og kanskje har de de mest imponerende røde også? Lagringsdyktige viner, og nylig ga både deres 2002 og 1995 hakeslipp til en norsk vinjournalistkontigent!