1695 Views

The zin of California

September 11, 2017
The zin of California
Skrevet av:

administrator

Zinfandel-druen er like amerikansk som eplepai, pistolvold og California girls. Interessant nok er California også der hvor denne druen rører vedhjerte og sjel til en helt spesiell gruppe vinmakere, de som har dedikerte segtil å løfte zinfandel til en høyere druestatus.

Min kjærlighetsaffære med Zinfandel begynte tidlig, mest fordi den har en fantastisk sødme og massevis av generøs frukt. Den passer perfekt til en haug med BBQ spearribs og tilbehør … men hør her, jeg snakker ikke om de rosa greiene, jeg snakker de store røde, de som sprang ut av California på åttitallet. På tiden var det en overflod av det man kalte «hvit Zinfandel», men jeg fant et par flasker røde viner som var merket med Zinfandel på etiket- ten, og ble overrasket over å se at det var en hardtslående rødvin: høy alkohol, men likevel myk og innsmigrende. En stor fruktig rød, som i dag ville minne om en australsk Shiraz, minus peppertonene: store frukter som plomme, sorte kirsebær, bringebær og bjørnebær, med kakao, vanilje og cola bakenfor – de var til tider like søte som de hvite flaskene, men fordi de var røde, var de ikke like tøysete.

I løpet av årene har en skikkelig seriøs side av Zinfandel begynt å dukke opp. Dedikerte vinmakere har gått løs på å redde druene fra bøttevis overdreven sødme og fyldighet. «ZAP (Zinfandel Talsmenn og Produsenter) ble grunn- lagt i 1991 på et tidspunkt da Zinfandel var en underdog – og ikke uten grunn. En liten gruppe lidenskapelige vinpionerer og Zinfandel-elskere sluttet seg sammen og skapte en bevegelse som ville heve forståelsen og omdømmet til Zinfandel-vinen, og plassere den rettmessig blant de fremste varietals i verden. Et hårete mål du kan lese mer om på ZAPs nettsted zinfandel.org.

I disse dager er Zinfandel-vinene i fokus hos noen av de mest bemerkelsesverdige produsentene i California: Cline, Ravenswood, Renwood, Ridge Vineyard og Seghesio, bare for å nevne noen, hver med sin egen oppfatning av hva Zinfandel-druen kan skape og være. ZAP selv har over 250 vinbønder og vinmakere i medlemsstal- len: og en ting som forener dem alle, er kjærlig- heten og lidenskapen for denne druen, druens historie og vinene de kan produsere av den.

– Zinfandel er hovedfokuset her, og utgjør over 80 % av vår produksjon, sier Ted Seghe- sio. – I 1895 plantet min oldefar sine første Zinfandel-druerestokker hjemme på Home Ranch. Zinfandels historie i California kan dateres tilbake til gullrushet. I dag er det en av de mest dyrkede druene i California, og utmerker seg i mange regioner, forteller han. Ted påpeker at hans egen vingård produ- serer andre italienske varietals, (gjennom DNA-testing har Zinfandel blitt knyttet til Primitivo-druen i Sør-Italia) som Sangio- vese (den eldste i USA), Barbera, Aglianico, Arneis og Vermentino, sier han, og avslutter: – Man kan argumentere for at Zinfandel er den viktigste druen i California. Det er en ganske dristig uttalelse om en stat som meis- let sitt navn inn i vinhistoriens annaler med Cabernet Sauvignon og Chardonnay. VIN & BRENNEVIN 02-2014 Spol hukommelsen tilbake til the Judge- ment of Paris I 1976, da California fikk satt sitt navn på verdenskartet, I det vi beseiret franskmennenes Chardonnay og Cabernet … noe som kan anses som et lykketreff, men det som satte spikeren i kista var da amerika- nerne gjorde dette igjen i 1978, i en omkamp mellom de samme vinene som første gang, og Amerika seiret igjen. Så det å si at Zinfandel har en plass i panteon av californiske druer er bokstavlig talt høyragende.

Den multiprisvinnende vinmakeren Carol Shelton lanserte sin egen selvoppkalte vingård i år 2000, og CV-en hennes leser: «Konfrontert med muligheten til å skape sin egen identitet og fokus på hvilke varietals hun ønsket, valgte Carol Zinfandel.» – Hun gjør for tiden fire for- skjellige Zins hvert år, med spesielle tapninger. – Jeg elsker Zin mest av alle druene på grunn av dens tydelige fruktighet og ujålethet, forkla- rer hun meg. – Også trenger jeg ikke å matche enhver europeiske standard – California setter standarden for Zin. Jeg ønsker å vise hvordan Zin kan vise terroir og beliggenhetsforskjeller bedre enn noen annen drue hvis den tilvirkes uten overflødig alkohol, sukker og eik. Hun ser Zin som svært viktig for California. – Den er en californisk historiebærer ulik alle – de eldste vinstokkene i California er Zin – alle sammen!

Paul Draper, administrerende direktør og vinmaker på Ridge Vineyard, minnes historien fra gründerdagene med Zin-produksjonen ved Ridge, og er en pioner i kunsten å lage seriøse Zin-viner. – Zinfandel ble brakt til USA av en gartner på Long Island i New York State i 1820-årene. Plantene kom fra Schoenbrune slott i Wien, som igjen hadde samlet planter fra alle territoriene i det østerriksk-ungarske riket.

– I 1850 bragte gartnere fra Østkysten planter som en del av sine samlinger med Clipper-skip rundt Kapp Horn til California under Gullrus- het. Dette er selve arvedruen i California, fordi det var den mest omfattende plantede varietal i California fra og med 1860 og fremover i ethundre og tjue år, før Cabernet Sauvignon do- minerte arealmessig på 1980-tallet. David sier at når Ridge begynte var planen å bli en Cabernet- og Chardonnay-produsent, men så skjedde det noe interessant: – På midten av 1960-tallet, lette partnerne etter druer til å kjøpe, fordi de hadde så lav produksjon fra de få hektarene av moden Cabernet. Kostnadene ved nyplanting av flere av de gjenværende kassene var problematisk. De lette over alt etter kvalitets-Cabernet, men bare unge drueplanter var tilgjengelig.

– Ved foten av fjellet vårt, fant vi en liten 1800-talls Zinfandel- vingård som ikke lenger ble dyrket. Dave Bennion, en av partnerne, ba i 1964 eierne om han kunne beskjære vinrankene og kjøpe druer. De kom til en avtale. Jeg gjorde så en Zinfandel i 1969. Jeg hadde aldri fått til en god Zinfandel, men denne vinen var utrolig. Så i mitt første år på Ridge, utviklet jeg en ny kjærlighet, som var Zinfandel, men jeg hadde kommet til Ridge med fokus på Cabernet. – Fra 1964 og utover trakterte vi Zinfandel akkurat som Cabernet Sauvignon … forsiktig og uten overdyrking … vi plukket ved modenhet, og lot aldri druene overmodnes, noe som var så typisk med mange Zinfandel-er … Deretter lagret vi vinen på fat, noe som ingen tidligere hadde gjort med en Zinfandel i historien. På 1970-tallet var det bare noen småprodusenter som hadde begynt å bruke fat. Ridge har aldri sett seg tilbake, og noen av deres mest ikoniske viner er fremdeles Zin-baserte, og de ansees i dag som en pioner innen Zinfandel-produksjon.

Joel Peterson, grunnleggeren av Ravenswood, sier: – Da jeg startet vingården min i 1976, var 7 Zinfandel det eneste valget som føltes riktig. I dag representerer den ca. 88 % av vinene laget her, og min filosofi om druen er enkel: «Hvis du behandler Zinfandel med respekt, blir resulta- tene deilige.»

Doug Beckett, som eier Peachy Canyon Winery, har gått helhjertet inn for Zinfandel-produksjon og lager 9 forskjellige viner “hver og en med sin egen karakter, farge og smak”. Druen utgjør rundt 80 % av produksjonen, av enkle grun- ner: – Zinfandel var den første druen jeg fikk muligheten til å jobbe med, og jeg ble umid- delbart forelsket. Bringebær, jordbær og hint av sjokolade florerer i denne herlige matvennlige vinen, som du også like gjerne kan kose deg med foran peisen med til et godt stykke ost.

– I løpet av årenes kjærlighetsforhold til Zinfan- del, har jeg ved flere anledninger blitt fortalt at Amador County er et perfekt sted for Zinfandel, forklarer Joe Shebl, vinmaker og direktør på Renwood. – Amador har et ideelt klima for dyrking av Zinfandel. Vi har lange, varme dager og dramatiske døgnsykluser, der nattetempera- turen synker med nesten 40 grader, hjulpet av systematisk drenering av fjellene. Jordsmonnet er grunt og godt drenert og består hovedsakelig av nedbrutt granitt. Vinstokkene strever, og dette skaper konsentrerte viner med stor kompleksitet. I dag dyrkes Zinfandel over hele California, og fortsetter å være en av statens betydelige merke- varer. Ganske enkelt på grunn av lidenskapen til en bråte vinmakere, som bare ikke kan klare seg uten den, men som faktisk har en kjærlighetsaf- fære med druen.

Michael Pinkus – Grape Guy 
Michael Pinkus startet OntarioWineRevi- ew.com (now MichaelPinkusWineReview. com) I mars 2005. Et nettsted dedikert til kjærligheten og markedsføringen av hans lokale viner I Ontario, Canada. Nå tester Micahel vin over hele verden, og han er President I Wine Writers Circle I Canada. Han har fått flere utmerkelser for sine skrivekunster opp gjennom årene.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy