20966 Views

Norsk vin

Mange er nysgjerrige på norsk vin i Norge, og det er jo et utrolig interessant tema! Jeg ble en gang spurt på en pressetur i Italia hvorfor jeg som nordmann var interessert i vin, vi hadde da ikke vin i Norge? Det ble stille når jeg kunne fortelle at vi faktisk har flere vingårder. Nå sa jeg ikke så mye om at vi fortsatt er helt i startgropen, men det er ikke alt man trenger å si. Det er uansett ett utrolig interessant prosjekt å følge med på!

Juni 24, 2021
Norsk vin
Skrevet av:

Mona Haugen-Kind

Italiensk pådriver

Men at det er italiensk drivkraft som er med å dytter hjulene fremover her hjemme er ikke til å komme unna.

Danilo Costamagna etablerte vingården Norsk Vin i 2017, med mål om å tilby lokal produsert kvalitetsvin for det norske markedet. Han er opprinnelig fra vindistriktet Piemonte og er også styremedlem i foreningen Norske Druedyrkere, som er et veldig viktig organ for norsk vin.

Danilo har gjennom flere år fått veiledning og praksis i dyrking og stelle av drueplanter ved Rusvik Vinplanter i Asker, som har mer enn imponerende 20 års erfaring med vinplanter for norske forhold. I tillegg til å ha opparbeidet inngående kunnskap til stell og vedlikehold av drueplanter for norske forhold, har han gjennom flere år studert vinleggingsprosessen gjennom litteratur og praktisk arbeid.

Han ble vinner av Årets Vinbonde og Årets Vin ved første vinskue i august 2017. Norsk Vin sin rødvin Adagio fikk også bronsemedalje på det norske vinskuet i 2018.

De har fått statlig bevilling for tilvirkning, produksjon, salg og import av vin (01.10.18). Et begrenset parti vin vil bli sluppet på markedet via Vinmonopolets tilleggsutvalg samt spesialbestilling for privatkunder og Horeca Kunder (restauranter, hoteller, etc.).

I april 2021 kan Danilo informere meg om at deres viner antageligvis kommer i tilleggsutvalget, spesialutvalget og ut på Vinmonopol i Vikenområdet i løpet av sommeren.

Norwegian Wines AS ble etablert i 2. mars 2019 for videre drift av druedyrkning og vinproduksjon i samarbeid med ulike vingårder på Østlandet. Dette inkluderer Lund Vingård, Rusvik Vinplanter, Langestrand Vingård og Hornslinna.

Vin&Brennevin har smakt disse to vinene fra Norsk Vin: Andante 2019 (Solaris): Aromatisk og fruktig nese, sitrus, florale toner, stikkelsbær og litt sukkertøy og urter. Den er tørr, friskere enn 2018-årgangen, fruktig og fersk ettersmak. Denne har kommet seg betraktelig etter sist årgang, godt potensiale til å bli en fruktig og flott hvitvin!

Adagio 2019 (70% Rondo og 30% Bolero):
Røde og mørke bær på nesen, urter og krydder. Den er tørr med en lett struktur, lett frukt og god syre, sitter godt. Også denne har kommet seg fra fjorårets årgang.

Norske vingårder

Det finnes per i dag (april 2021) 40 registrerte vingårder i Norge, i forskjellige faser. Noen har akkurat plantet, andre har lagd vin i flere år. Flere av de, som for eksempel Lerkekåsa Vingård har kommunal bevilling med skjenking og overnatting, Grubbestad gård og Ve vingård v/Gjert Gravningen & Mariusz Hamiga har nylig fått bevilling og Skudeneset gård v/Erik Lindås har bevilling med egen pub/kafe for vinsmaking av nordiske viner. Så det er ingen tvil om at det kommer både viner og vinturisme her i det trauste nord også!

Vin

Det er ikke så lett å få tak i norsk vin enda, når de fleste er i plantingsfasen og kanskje ikke innehar lisenser osv. til å selge så er det lite å få smakt. Dette kommer selvfølgelig til å forandre seg i årene som kommer når vinplantene får litt alder, vinmakerne litt mer erfaring, bevillinger blir godkjent osv. Når en ser de deilige vinene Sverige allerede produserer nå så har undertegnede stor tro på at dette blir bra! (Vi må jo være bedre enn svenskene, ikke sant?)

Skudeneset Gård

En av produsentene som, som nevnt over, har egen bevilling er Skudeneset gård v/Erik Lindås! De hadde heldigvis også en flaske igjen av en av de tre musserende vinene de produserer. Det sier seg selv at med en produksjon på beskjedne 3-400 flasker foreløpig så går de fort unna.

De var tidlig ute med å starte vingården sin hvis man ser på det med norske øyne, og plantet i 2012 ut 800 vinstokker fordelt på sortene Solaris, Rondo og Cabarnet Cortis.

I dag har antallet økt til ca 1400 stokker, hovedsakelig Rondo og Solaris. Innen 2023 er målsettingen å ha rundt 2000 vinstokker.

De produserer musserende vin etter methode traditionelle, eller Champagnemetoden.

Sygna Rondo Rosè er en rosè brut musserende Vin fremstilt av druen Rondo. Vinen har et lett urtete preg på nesen, røde bær, gress, krydder og lakris. Den er tørr med god syre, fin mousse, følger nesen med en utgang som sitter godt. En artig musserende vin, meget godt grunnlag for videre produksjon!

Fakta

  • Druen Rondo er en mørk druevariant, den er en hybrid skapt i 1964 og en krysning mellom St. Laurent og Zarya Severa.
  • Druen Solaris er en hvitvinsdrue som er en krysning av Merzling (Seyve-villard 5276 x (Riesling x Pinot gris) og Gm 6493 ( Zarya Severa x Muscat Ottonel).
  • Bolero er en tysk rødvinsdrue som er en krysning av Geisenheim 6427-5 (Rotberger x Reichensteiner) og Chancellor (Seibel 7053).

Les mer:
www.norskedruedyrkere.no,
www.norskvin.com,
www.skudeneset-gaard.no,
www.druer.org

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy