8228 Views

Oransjeviner tilgjengelig på Vinmonopolet

Juli 02, 2021
Oransjeviner tilgjengelig på Vinmonopolet
Skrevet av:

Mona Haugen-Kind

Italia

Scarbolo Ramato XL Pinot Grigio 2019:

Lett utviklet nese, moden hvit steinfrukt, sitrus, krydder og pepper. Den er spennende på smak med moden frukt, en fin struktur og syre, varm og lang ettersmak. En meget artig vin, mye smak for pengene!

Scarbolo Il Ramato 2019:

Kompleks og spennende nese, fruktig med epler og hvit steinfrukt, sitrus, urter og krydder. Kul smak med god frukt, noe fedme, god syre, lang ettersmak med hint av urter. En utrolig fin og deilig vin!

Villa Job Piantagrane 2019:

Frisk og fruktig nese, floral, gule frukter og urter. Den er fruktig og smakfull, fint preg av skallkontakt, god syre, sitter godt og strukturert i en lang utgang. En konsentrert og fin Pinot Grigio, verd prisen.

Cant. Margò Bianco Fiero 2019:

Aromatisk og intens nese med blomster, sitrus, appelsin og epler. Den er fruktig og fyldig, har en lett fedme, god syre, smakfull og lang utgang med god struktur. Mye vin for pengene, en smakfull vin.

Cant. Margò Bianco Regio 2019:

Konsentrert nese med gul frukt, florale toner, hint av tørket frukt og urter. Den er fyldig med god frukt, konsentrert og god syre, lett fedme i en smakfull og frisk utgang. Mye vin for pengene.

Lamoresca Bianco 2019:

Aromatisk og floral nese, moden gul frukt, sitrus, appelsinskall, urter og krydder. Den er smakfull og fruktig, god syre, deilig preg av skallkontakt i en lang utgang. En rik og smakfull oransjevin fra Sicilia, verd prisen.

Villa Job Guastafeste 2017:

Konsentrert nese med florale toner, hvit steinfrukt, røde bær, hint av urter. Den er fyldig med mye smak, saftig og god syre, lett bitter og strukturert utgang. En tørr og smakfull vin, verd prisen.

Villa Job Untitled 2019:

Spennende aroma med tropiske frukter, sitrus, urter og mineraler. Den er fyldig og fruktig, tørr med godt skallpreg, god syre, konsentrert og lang utgang. En virkelig flott oransjevin, godt kjøp!

Villa Job Sudigiri Sauvignon 2019:

Konsentrert nese med urter, gress, florale toner, tropisk frukt og hint av mineraler. Den er rik på smak, god fylde og syre, tørr, lang og strukturert utgang. En smakfull og deilig Sauvignon!

Matita Carbo Bianco 2019:

Spennende og funky nese, fjøs, hvit steinfrukt, sitrus. Den er syrefrisk på smak, følger nesen, tørr og strukturert i en lang utgang. En lett men smakfull og strukturert vin.

Cascina San Michele Eteronimo Vino Bianco 2016:

Lett skallpreg på nesen, rustikk, epler, tørket frukt, sitrus, gule frukter, hint av stall. Den er smakfull og rund, deilig sitruspreg, lett struktur, lang ettersmak. Trenger litt luft før den finner balansen sin, men da blir den flott! En tørr og strukturert italiener.

Cos Zibibbo in Pithos 2018:

Veldig aromatisk og intens på nesen, florale toner, appelsin, sitrus, hint av urter. Den er fruktig og fyldig, smakfull, følger nesen, fin og strukturert utgang. En tørr men fruktig vin som sitter godt, meget godt kjøp.

Bianco di Ampeleia 2019:

Fin nese med gule frukter, sitrus, urter og hint av tørket frukt. Den er fruktig og fyldig, har en innsmigrende fedme, god syre, lett strukturert og tørr utgang. Fint strukturert og tørr oransjevin, godt kjøp.

Radikon Pinot Grigio 2018:

Lett kompleks og fruktig nese, røde bær, sitrus, florale toner, litt urter og tørket frukt. Den er fruktig og fyldig på smak, god syre og tanniner, lang og tørr utgang. En strukturert og meget flott oransjevin.

Il Carpino Vis Uvae 2015:

Fruktig og innbydende nese, røde bær, sitrus, florale toner og hint av urter. Den er fruktig også på smak, god syre, god konsentrasjon ut i en lang ettersmak. En smakfull og godt balansert vin, tåler også noen år i kjelleren.

Gravner Ribolla 2008:

Kompleks og intens nese med tørket frukt, moden sitrus, urter og nøtter. Den er konsentrert på smak, kompleks, god fylde, følger nesen med en lang og tørr utgang. En nydelig, unik og smaksrik oransjevin, denne kan drikkes nå, men også lagres i 10+ år til!

Frankrike:

Jean-Yves Péron La grande journée 2018: Kompleks og rik nese, moden gul frukt, tørket frukt, fint skallpreg, florale toner og urter. Den er kompleks også på smak, god syre og struktur, fyldig med en lang og tørr utgang. En utrolig flott oransjevin, konsentrert og deilig. Tåler 10 i kjelleren også.

Jean-Yves La Bottiére 2018:

Intens og konsentrert nese, komplekse toner av gul frukt, blomster, urter og krydder. Den er fruktig og fyldig på smak, smakfull helt ut i en lang og tørr utgang, fin struktur. En lett mineralsk og fin oransjevin, rik på smak. Godt kjøp.

Jean-Yves Péron Les Oeillets élevage prolongé 36 2018:

Kompleks nese, appelsinskall, urter, florale hint og lett fat. Den er smakfull, lett utviklet, god syre, kompleks, lang ettersmak med et lett bitt. Meget smakfull og god vin, drikkes godt nå, men tåler noen år også.

Jean-Yves Péron Les Barrieux 2017:

Konsentrert og kompleks nese, lett utviklet, gule frukter, sitrus og krydder. Den er fyldig og rik på smak, flott syrestruktur som holder helt ut i en lang og tørr ettersmak. En veldig kompleks og konsentrert oransjevin, tåler noen år i kjelleren. Mye smak for pengene.

Tsjekkia:

Krasna Hora La Blanca 2020:

Vinen har en spennende og innbydende nese, moden gul frukt, sitrus, urter og krydder. Den er syrefrisk og smakfull, følger nesen, tørr, fin og lett bitter utgang. Godt balansert og god utgave av denne vinen med et lett og likbart skallpreg. Godt kjøp.

Herr Gewurtz 2020:

Aromatisk og innbydende nese med hvit steinfrukt, appelsin, sitrus, blomster og urter. Vinen er smakfull, følger nesen, god syre og struktur, sitter godt i munnen med fint skallpreg. En smakfull og kul vin, godt kjøp.

Slovenia:

Stekar Pinot Draga 2015:

Den er kompleks også på smak, frisk og fruktig med god syre, fine tanniner i en lang utgang. En «stor» oransjevin, den tåler også noen år på baken, men er flott nå også.

Stekar Re Piko 2016:

Kompleks nese med gul frukt, noe tørket frukt, oksidativ stil, florale toner og hint av fat. Den er fyldig og kompleks i munnen, smaker modne sitrusfrukter, hvit steinfrukt, god syre og tanniner, lang ettersmak med et pent fatpreg. Nok en stor oransjevin, godt kjøp.

Stekar Jankot 2018:

Komplekse toner av gul frukt, noe tørket frukt, sitrus, lett fat og krydderpreg. Lett oksidert preg på smaken, følger nesen, god syre og et lett tanninbitt, lang ettersmak. En utrolig kul oransjevin med god balanse. Absolutt verd prisen.

Stekar Izi 2019:

Aromatisk, kompleks, lett utviklet og oksidativ, noe rustikk, moden sitrus, hint av mineraler. Perlende i munnen, fin fruktighet, god syre og en lett bitterhet, sitter godt i en lang utgang. Utrolig kul vin med særpreg, en oransjevin folk burde prøve!

Movia Rebula Ribolla 2018:

Kompleks nese med tørket frukt, florale toner, mineraler, nøtter og fat. Den er kompleks også på smak, fyldig med god syre, konsentrert og tørr utgang. En meget smakfull og interessant vin, godt kjøp.

Slovakia:

Magula Oranzovy Vlk 2019:

Lett kompleks og fruktig nese, gul frukt, appelsin, sitrus, urter og krydder. Den er fruktig på smak med god fylde og en deilig syre, lang og lett strukturert utgang. En frisk og smakfull vin med mange lag, godt kjøp!

Georgia:

Pheasant’s Tears Rkatsiteli Bakurtsikhe 2019:

Lett rustikk nese med moden sitrus, urter, krydder, eplekart og florale toner. Den er smakfull, god syre, følger nesen med et godt mineralpreg, preg av tørket hvit steinfrukt, tørr og strukturert utgang. En kompleks og matvennlig oransjevin, kanskje ikke den første oransjevinen man bør smake – men desto bedre når man har fått en forståelse for denne stilen.

Askaneli Rkatsiteli Qvevri 2019:

Kompleks og rik nese med moden gul frukt, tørket frukt, et lett rustikk preg med urter og jordsmonn. Den er fyldig med fin frukt og syre, modne tanniner, lang og tørr utgang. Fruktig og smakfull vin, autentisk og deilig oransje kvevrivin.

Tyskland:

Sybille Kuntz Riesling 2018:

Vinen har en spennende og aromatisk nese, en litt «rå» lukt, sitrus, appelsin, hint av malt, høy, gress og tørket frukt. Den frisk og fruktig på smak, godt preg av skallkontakt, god syre, lette tanniner i en lang og tørr utgang. Meget velgjort tysk oransjevin, godt kjøp.

Riffel Orange-Naked Trocken 2019:

Vinen har en innbydende nese med appelsin, urter, sitrus, fint skallpreg og hint av gjær. Den er smakfull med god syre og struktur, lang utgang som sitter godt. Matvennlig og smakfull vin.

Østerrike:

Biokult Weisse Blumen 2020:

Aromatisk og floral nese, appelsin, sitrus, litt tropisk frukt, urter og lett krydder. Den er lett perlende, god syre og struktur, frisk frukt, urter og mineraler i en lang utgang. En skikkelig frisk og lett vin med fin struktur, denne er det lett å drikke opp for fort.

Spania:

20.000 Leguas Amber Wine 2019:

Vinen har en rustikk aroma av moden gul frukt, sitrus, honningmelon, tropisk frukt og hvit steinfrukt. Den har god fylde, syre og struktur, sitter tørt og godt i munnen med en fin fruktighet og et lett bitt i avslutningen. En klassisk og fin «startervin» hvis du vil bli kjent med oransjevin.

Azul Y Garanza Naturaleza Salvaje Garnacha Blanca 2019:

Hvit steinfrukt, florale toner, urter og epler på nesen. Den er fruktig og rund på smak, tørr med fine tanniner, lang og lett strukturert utgang. En tørr og lett krydret vin, versatil.

Entre Vinyes Oniric Brisat 2020:

Innbydende nese med moden sitrus, hvit steinfrukt, florale toner, hint av mineraler. Den er fruktig med god fylde, frisk syre, sitter godt i munnen. Fint balansert skallpreg og en lett strukturert utgang, meget godt kjøp.

Sør-afrika:

A.A. Badenhorst Secateurs Riviera 2020:

Fint preg av sitrusfrukter på nesen, hvit steinfrukt, florale toner, urter og sultana. Den er fyldig og fruktig på smak, lett kompleks, god syre, sitter godt og lenge. Ganske elegant og fin oransjevin, meget matvennlig. Sympatisk priset.

Så hva skal vi egentlig kalle disse spennende hvitvinene produsert med skallkontakt? Oransjevin er en fin betegnelse, men så er det noen som er rosa da, eller brunlige… Redaktørens mening er at du kan kalle vinene det du vil – så lenge du tør å gi de en sjanse!

Mark Cassar.

Mar Casar

En liten digresjon til slutt. For noen år tilbake besøkte jeg en naturvinsprodusent på Malta; Mar Casar.

Mark Cassar lager viner på ekstremt tradisjonelt vis, til og med spindelvevet i det bitte lille vinhuset uten innlagt strøm, var eldgammelt og tradisjonelt i følge vinmakeren selv.

Han er en veldig frisinnet og snakkesalig mann og fortalte åpent om at han dyrker blant annet Cannabis i vinmarkene sine, i virvaret av planter, urter og andre vekster. Noe som visstnok er som terapi å regne, i likhet med vin, i følge Cassar.

Mark har lagd vin siden midten av 2000-tallet, og sier at han aldri hatt det bedre, livet er rolig og bedagelig og slett ikke så stressende som da han jobbet som kokk i Frankrike. Hvert fall ikke etter at han fikk i gang salget av vinene sine, det var en periode han måtte plukke snegler for å overleve ler han.

Jeg får smake blant annet en oransjevin, en Chardonnay fra 2016:

Den har en spennende aroma av urter, litt tørket frukt, mineraler og nøtter. Den er tørr med god syre, tydelig tanninrik, har godt med mineraler og lette smaker av hvit steinfrukt og sitrus. En utrolig artig vin av god kvalitet.

Han produserer vin på kvevri i kjelleren og lar alltid naturen gå sin gang med druer og vin.

Appellasjoner og sånn slags er han ikke opptatt av, han liker bare å lage god vin. Mark hevder også hardnakket at vinen hans hverken gjør deg full – uansett hvor mye du drikker, eller fyllesyk.

Om det er sant vites ikke før en har prøvd, og vi får nok neppe se vinene hans på Vinmonopolet, poenget er å tørre å prøve noe nytt, selv om man ikke går like ekstreme veier som Mark.

Kanskje du fi02nner en ny favoritt blant vinene vi har tipset deg om? Vi tror hvert fall på opplysningen og informasjonens kraft.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy