1581 Views

Ukens vin: En perle fra Sardinia

Januar 20, 2023
Ukens vin: En perle fra Sardinia
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Sardinia er Middelhavets nest største øy og en av Italias 20 vinregioner. Den vakre øya med kritthvite strender, milde klima har også en lang vinhistorie. Det er funnet spor etter vindruer helt tilbake til 1500 år før kristus. Men selv om de har en lang historie for vin så er regionen i dag en av de minste i Italia når det kommer til produksjon.

San Antioco er en mindre øy beliggende sørvest for Sardinias kyst. I 1949 gikk vinbønder på øya sammen og dannet kooperativet Cantina Sardus Pater. Navnet betyr faren til sardinerne og er etter en gammel guddom.

På øya er de stolte over å ha upodede vinstokker av vitis vinifera, noe de kan ha ettersom vinlusen phylloxera aldri har kommet til dette området.

Kooperativet har i dag 300 hektar med vinmarker og fra disse høster de omlag 600 tonn med druer i året.

Mye av produksjonen har vært av druen carignano (carignan i Frankrike), men i 1994 kom de med sine første flasker av vermentino. Vermentino er en drue som det dyrkes mye av på Sardinia, men også i Liguria.  Den gir fruktige, florale viner gjerne med et lett mineralsk preg. Det er nydelige viner til sjømat og lette retter av lyst kjøtt og grønnsaker. Det er ofte relativt prisvennlige viner hvor det er mulig å gjøre gode kjøp.

Sardus Pater Terre Finicie Vermentino 2021
Varenummer: 15102401
Pris: 179,90
Utvalg: Bestillingsutvalget
Vurdering: Fruktig duft med noe floral karaktér. Noe grønne epler og urter.  Fersk frukt på smak med fin friskhet og en tørr, lang mineralsk utgang med en noe lett saltpreget avslutning.
Passer til: Fisk, skalldyr, salat, fugl
Poeng: 86

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy