1692 Views

Ukens vin: Flott og kompleks rosévin fra feriefavoritt

Mai 15, 2023
Ukens vin: Flott og kompleks rosévin fra feriefavoritt
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Tenerife er en kjent og kjær feriefavoritt og hvert år reiser rundt 100 000 nordmenn til denne øya som er den største av Kanariøyene. For de fleste er det sol, varme og strandliv som trekker dem til øya og det er mindre kjent at Tenerife har en lang tradisjon for vinproduksjon og flere vingårder det er mulig å besøke.

På denne øya har de nemlig produsert vin helt siden 1500- tallet da spanjolene kom med drueplanter. I dag er det drøyt 70 vinprodusenter på øya og rundt 8000 hektar med vinmarker.

Les også: Vulkansk vin fra Azorene

Kanariøyene ligger under Spania og er klassifisert med egen DO som dekker alle øyene. I tillegg er øyene El Hierro, La Palma, La Gomera, Gran Canaria og Lanzarote klassifisert med sine egne DO. Tenerife har som eneste øy ikke en egen DO for hele øya, men grunnet størrelse og variasjon er øya delt opp i fem egne underregioner.

Klimaet på Tenerife er delt i to der fjellet Teide, som forøvrig er Spanias høyeste fjell med sine 3718 meter og verdens tredje største vulkan, står som et skille. På sydsiden av Teide er klimaet varmt og tørt med svært få regndager i året, mens det på nordsiden er mer overskyet og fuktig.

Vinmarkene ligger opp mot 1700 meters høyde og jordsmonnet er naturlig nok i hovedsak vulkansk. Takket være isolert beliggenhet og det tørre klimaet slapp øya unna phylloxeraens herjinger.

Viñátigo drives av Juan Jesús Méndez som er fjerde generasjons vinmaker og som har gått i bresjen for å gjenoppdage og redde de gamle lokale druesortene på øya. Vinmarkene deres ligger på den nordvestre delen av øya i sør-østvendte, bratte, terrasserte åssider med full eksponering mot Atlanterhavet. De driver økologisk og lager 25 ulike viner av 12 lokale druer fra opp til 100 år gamle vinplanter.

Viñatigo Listán Negro Rosado 2021 er laget av den lokale druen listan negro og druene vokser på rundt 900 meters høyde. Vinen får tre timers skallkontakt og spontangjærer. Som rosévin er den kompleks og konsentrert med flott mineralitet. En spennende vin som er ypperlig til matretter som grillet svin og kylling.

 

Viñatigo Listán Negro Rosado 2021
Varenummer: 14349601
Pris: 279,90
Utvalg: Bestillingsutvalget
Vurdering: Dufter av røde epler, bringebær og flint. Konsentrert smak med fin bærsødme og en syrefrisk og lang, mineralsk utgang.
Passer til: Svin, kylling, fisk
Poeng: 88

 

 

 

 

Les også: Test: Spansk fatlagret hvitvin

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy