1219 Views

Ukens vin: Fruktig vårvin fra Østerrikes mest plantede drue

Mars 09, 2023
Ukens vin: Fruktig vårvin fra Østerrikes mest plantede drue
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Zweigelt er kanskje ikke den druesorten vi oftest hører om her hjemme og det er ikke så rart. Et raskt søk på vinmonpolet.no viser at blant de over 13 000 røde vinene som er tilgjengelig er det kun 44 som er laget 100% på zweigelt. Til sammenligning så finnes det over 400 av italienske barbera. Enda færre er det om vi kun ser på viner som er tilgjengelig i basissortimentet. Der finner vi en eneste ensom flaske.

Men reiser vi til Østerrike så er zweigelt faktisk den desidert mest plantede blå druesorten. Og det er det jo en grunn til. Zweigelt er en drue som gir rike viner med mye bær og krydder, middels til høy tannin og en dyp farge. Og de beste variantene er svært lagringsdyktige.

Les også: Et dansk whiskyeventyr

Spesielt gammel og tradisjonsrik er den ikke. Nylig kunne den feire sin 100-års dag. For det var i 1922 at Dr. Fritz Zweigelt oppfant druesorten ved å krysse druesortene blaufränkisch og st.laurent og etter 2. verdenskrig begynte den virkelig å få popularitet.

I dag er over 6000 hektar vinmarker i Østerrike forbeholdt zweigelt, noe som tilsvarer i overkant av 13% av det totale vinmarksarealet.

Økologisk og vegansk

Vinflasken som i ensom majestet lyser opp i Polhyllene heter Sonnenmulde Blauer Zweigelt Alte Reben og kommer fra vinhuset Sonnenmulde. De er plassert i Gols i Burgenland, i nærheten av innsjøen Neusiedler, og er drevet av familien Schreiner som gjennom mange generasjoner har produsert vin.

Siden år 2000 har de drevet gården økologisk og alle vinene produseres vegansk.

Fokuset på økologi og dyreliv viser seg på flaskene som alle er pyntet med tegninger av lokalt plante- og dyreliv som et symbol på at det finnes mye mer enn druestokker i en økologisk vinmark.

Sonnenmulde Blauer Zweigelt Alte Reben fremstår bærfrisk og saftig med moderate tanniner. En flott vin for lettere vårlige matretter.

 

Sonnenmulde Blauer Zweigelt Alte Reben 2020
Varenummer: 14799001
Pris: 199,90
Utvalg: Basisutvalget
Vurdering: Bærpreget duft med røde bær, noe nøtter og krydder. Bløt og saftig på smak med friske bær og en syrefrisk utgang med moderate tanniner.
Passer til: Kalv, svin, kylling
Poeng: 86

 

 

 

 

Les også: Opplev vin fra Niagara Canada

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy